Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Avslöjar: Strömbergsson mot comeback - har fått klartecken för att döma i superettan

18v

Martin Strömbergsson ser ut att få göra comeback efter sin uppmärksammade avstängning.
SvFF:s domarkommitté har gett klartecken för Strömbergsson vad gäller att döma i superettan 2021, erfar Fotbollskanalen.
- Det kan jag inte kommentera, säger domarchefen Stefan Johannesson.

Det var i juli som Svenska Fotbollförbundet meddelade att den då allsvenske domaren Martin Strömbergsson stängs av under resten av 2020, för en kommentar om Östersunds FK:s målvakt Aly Keita i fjol. Beslutet fattades av SvFF:s domarkommitté.

ANNONS

Nu är Strömbergssons avstängningstid på väg att löpa ut - och domaren på väg att göra comeback i eliten. Domarkommittén har nu beslutat om klassificeringar (serietillhörighet) för Sveriges olika domare och enligt uppgifter till Fotbollskanalen ger man Strömbergsson klartecken för att döma i superettan under nästa säsong.

Domarchefen Stefan Johannesson, som sitter i domarkommittén som adjungerad, bekräftar att instansen fattat beslut om klassificering men vill inte säga någonting om Strömbergsson.

- Det kan jag inte kommentera. Det är av den enkla anledningen att inga klassificeringsfrågor är officiella förrän på måndag. Det är bara för att DK (domarkommittén) hade möte, klassificeringen slogs igenom och sedan måste alla coacher i alla serier från allsvenskan till division 3 ringa runt till sina respektive domare och sedan skickas det materialet ut på måndag till hela fotbolls-Sverige, säger Johannesson.

ANNONS

Domarkommittén bestämmer vilken nivå domarna får döma på från allsvenskan ner till division 3, enligt Johannesson.

- Givetvis är (domar)coacherna med och säger vad de tänker, men det är DK som fastslår klassificering.

Det var i ÖFK:s egen podcast som Aly Keita berättade om den nämnda kommentaren från Strömbergsson, vilken fick domaren avstängd.

- Förra året fick jag höra från en domare som sa: "Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig", någonting sådant sa han. Det var något jag blev väldigt arg över och jag tog det direkt med den domaren, han sa även förlåt och att han inte menade det, sa målvakten.

När domarkommitténs beslut om Strömbergssons straff var klart sa ordföranden Peter Ekström följande:

Martin Strömbergsson bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att Martin Strömbergsson dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020. 

ANNONS

Strömbergsson som var anställd av SvFF som domare överklagade beslutet från domarkommittén, men fick avslag. Vilket han var besviken över när han var i kontakt med TT i augusti.

”Kan inte säga annat än att det var tråkigt. Det betyder också att de som företräder mig i de arbetsrättsliga frågorna nu får fortsätta sina samtal eftersom jag fråntagits möjligheten att utöva mitt yrke samtidigt som förbundets egen utredning slår fast att det saknas grund att agera på just det sättet", skrev han i ett sms och uttalade sig även om framtiden.

”Kan inte säga så mycket om min framtid. Jag är anställd året ut och förbundet fortsätter att betala ut ungefär hälften av den ersättning jag tidigare haft, så när allt landat rent rättsligt antar jag att bilden av framtiden kommer klarna lite".

Flera domarinstanser backade Strömbergssons överklagande. Strömbergsson har tidigare uttalat sig om att det handlade om "en gammal Gävleborgsfloskel", som han kan säga till målvakter. Han menade därmed att det inte var något som var kopplat till att Keita är mörkhyad. 

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Martin Strömbergsson, som inte vill kommentera saken. Domarkommitténs ordförande Peter Ekström har inte gått att nå för en kommentar.

Publicerad 2020-12-10 kl 19:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto