POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
14v

Avslöjar: SvFF anmäler Sirius och Jens T Andersson för Sarfo-affär

Foto: Bildbyrån.

SvFF har anmält Sirius och Jens T Andersson till disciplinnämnden.
För brott mot förbundsregler när Kingsley Sarfo såldes till MFF.
- Det kan jag bekräfta, säger förbundsjuristen Christine Stridsberg till Fotbollskanalen.

I februari kunde Fotbollskanalen berätta att Jens T Andersson och Sirius anmälts till disciplinnämnden med anledning av Anderssons roll i samband med Uppsala-klubbens försäljning av Kingsley Sarfo till Malmö FF sommaren 2017. Tom Strand (företrädare för akademin Soccer Soldiers, som Sarfo tillhört tidigare) stod för anmälan och han menar att de nämnda parterna bröt mot SvFF:s dåvarande förmedlarreglemente.

Nu har disciplinnämnden valt att avvisa Strands anmälan, med motiveringen att han inte ska ses som en berörd part i ärendet. Själva sakfrågan, om Andersson och Sirius bröt mot regelverket eller inte, prövades därför inte. Men det kommer den att göra. Svenska Fotbollförbundets juridiska avdelning har nämligen tittat närmare på fallet och genom Christine Stridsberg har man nu anmält både Andersson och Sirius till disciplinnämnden, för brott mot det nämnda regelverket. Det innebär att nämnden är skyldig att ta upp ärendet framöver

- Jag kan bekräfta att en sådan anmälan lämnats in och att den gäller båda två i nuläget, säger Stridsberg till Fotbollskanalen.

Turerna kring Kingsley Sarfo och försäljningen av honom till Malmö FF har varit många. Sedan hösten 2017 har en tvist mellan Sirius och Soccer Soldiers pågått. När Sarfo kom till Sirius skrev klubben ett avtal med Soccer Soldiers om att akademin har rätt till hälften av Uppsala-klubbens framtida intäkter för spelaren, men efter att ha sålt honom till Malmö valde Sirius att inte betala någonting till Soccer Soldiers och hävda att avtalet mellan parterna var ogiltigt. I november slog dock SvFF:s skiljenämnd fast att avtalet ska ses som giltigt och att akademin därmed har rätt till pengar för Sarfos övergång till MFF.

Skiljenämnden har dock kvar att pröva hur mycket pengar Soccer Soldiers har rätt till. Övergångssumman sägs ligga på runt 13 miljoner kronor och UNT har tidigare uppgett att Sirius nettointäkt landade på 12,6 miljoner kronor. Tidningen skrev i januari att klubben vill dra bort de pengar som man betalade till Jens T Andersson i samband med försäljningen från det belopp som Soccer Soldier ska få 50 procent av. Den tidigare Sirius-tränaren och AIK-klubbdirektören anlitades som konsult av Sirius för att sälja Sarfo. Sirius vill att 595 350 kronor, som man ska ha betalat Jens T Andersson för hans jobb med affären, jämkas i tvisten med Soccer Soldiers.

Det var med anledning av det som Tom Strand anmälde klubben och Andersson. Strand har tidigare uppgett för Fotbollskanalen att han och hans akademi anser att Sirius och Andersson brutit mot flera punkter i det regelverk som gällde vid tiden för affären. Då var en förmedlare tvungen att registreras hos SvFF vid varje enskild affär. En klubb som tog hjälp av en förmedlare skulle lämna in ett förmedlarintyg och dessutom ett förmedlaravtal som reglerade förhållandet mellan klubben och förmedlaren. Vidare skulle en klubb rapportera in "varje form av ekonomisk ersättning som erlagts eller ska erläggas till förmedlaren" till förbundet.

Strand menar att Andersson inte registrerats som förmedlare hos SvFF i samband med affären och att det inte lämnats in något förmedlarintyg.

”Sedan lär de inte ha ingått något förmedlaravtal med honom som man har redovisat till SvFF. Det påstådda arvodet har de inte redovisat till SvFF heller”, skrev Strand i ett mejl till Fotbollskanalen i februari.

Men disciplinnämnden valde alltså att inte pröva Strands påståenden.

- Disciplinnämnden valde att avvisa anmälan, då man anser att anmälaren inte är en berörd part, säger nämndens sekreterare Pierre Blomqvist till Fotbollskanalen.

- Men sen har vi fått in en anmälan i samma ärende, från en förbundsjurist. Det rör brott mot förmedlarreglementet.

Blomqvist vill inte uttala sig om innehållet i anmälan men säger att han hoppas på att ett beslut i ärendet ska kunna fattas "inom de närmaste veckorna".

- Vi får se när det prövas. Ärendet ska handläggas klart först och sen får vi se när det kan tas upp för prövning, säger han.

Förbundsjuristen Christine Stridsberg är också fåordig om den anmälan hon lämnat in, men medger att den liknar Tom Strands.

- Det är väl i stort samma underlag och uppgifter som anmälan bygger på. Det är väl det jag kan säga i nuläget. Det rör samma typer av misstänkta förseelser som var uppe i den tidigare anmälan, säger Stridsberg.

I ett sms till Fotbollskanalen kommenterar Martin Klette, ombud för Soccer Soldiers, det faktum att akademins anmälan inte prövas av disciplinnämnden.

"Disciplinnämnden har tolkat vilka ”som berörs av saken” på ett annat sätt än vad vi gör. Vi anser att Soccer Soldiers FC berörs av brotten mot förmedlarreglementet. Så just nu pekar det på att vi kommer överklaga avvisningsbeslutet till Riksidrottsnämnden", skriver Klette.

Ombudet välkomnar annars SvFF:s anmälan, men vill gärna veta hur den är utformad.

"Frågan är då om hon (förbundsjuristen Christine Stridsberg, reds. anm) anmält IK Sirius FK och Jens T Andersson för alla överträdelser eller bara för några. Det har vi ingen insyn i. Så mot det bakgrunden kan det krävas att vi överklagar avvisningsbeslutet ändå", skriver Klette.

"Att SvFFs jurist anmäler IK Sirius FK och Jens T Andersson tolkar jag som att SvFF delar vår uppfattning om att brott har skett".

I Riksidrottsförbundets stadgar framgår det att straffen som kan utdömas i den här typen av ärende är "tillrättavisning, böter och avstängning".

Årligen publicerar SvFF en rapport över klubbar och spelares användande av förmedlare. Det är en sammanställning över de uppgifter som rapporterats in till förbundet från de berörda parterna. I rapporten som rör 2017, då Jens T Andersson ska ha utfört sitt arbete för Sirius, står det ingenting om att Uppsala-klubben anlitat Andersson.

När Fotbollskanalen talade med Jens T Andersson i februari ville han inte kommentera ärendet som då landat på disciplinnämndens bord, och inte heller sin roll i Sarfos övergång. Inte heller den här gången vill Andersson ge någon kommentar, uppger han för Fotbollskanalen. I dagarna rapporterade UNT att disciplinnämnden avvisat Tom Strands anmälan och då sa Sirius ordförande Ove Sjöblom följande:

- Det har varit vår inställning hela tiden att anmälan ska avvisas och det är fullständigt korrekt beslut av disciplinnämnden. Det var korrekt hanterat och något annat beslut hade vi inte förväntat oss.

Tidigare har Sjöblom inte velat ge någon kommentar till UNT om han anser att Sirius brutit mot regelverket.

Fotbollskanalen har sökt Sirius ordförande Ove Sjöblom utan framgång.

Publicerad 2020-04-27 kl 17:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto