Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Avslöjar: SvFF har upprättat anmälningar mot ÖFK

Allsvenskan

Ekobrottsmisstankarna mot Daniel Kindberg gör att det blåser om Östersunds FK.
Nu bekräftar SvFF att man anmält klubben till båda disciplinnämnden och representantskapsmötet, som fattar beslut om eventuell degradering.
- Det är väldigt allvarliga anklagelser, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg står sedan i december åtalad på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott) för ekobrott. Östersund har varit del av en kedja av ekonomiska transaktioner som Ekobrottsmyndigheten utrett. Åklagaren menar att Kindberg och två andra personer, som i det här ärendet kallas för "Sollefteåbon" och "Peab-mannen", på ett olagligt sätt fört ut miljontals kronor från det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem och byggföretaget Peab. Det via "bluffakturor". Åklagaren menar också att de misstänkta brotten har gynnat fotbollsklubben Östersunds FK. 

ANNONS

Länge uppgav Svenska Fotbollförbundet att man följde utvecklingen i frågan, men att man inte tänkte utreda ärendet på egen hand. Efter att Kindberg åtalats meddelade dock chefsjuristen Anders Hübinette att SvFF ser över anklagelserna.

- Nu får vi titta på det som framkommit och se om vi kan få ta del av förundersökningen. Det finns anledning att hämta in den, ta del av den och analysera om det ska föranleda några åtgärder från förbundet och behöriga organ eller om det finns anledning att avvakta den rättsliga processen, sa Hübinette till Fotbollskanalen och fortsatte:

- Formellt sett är det vår licensnämnd som är den instans som utreder ekonomiska oegentligheter. Sen kommer de i sin tur ta hjälp av oss tjänstemän på kansliet för att titta på det här. Det är de som slutligen ska fatta beslut om man ska lämna in en anmälan på något sätt, enligt idrottens regelverk.

ANNONS

Det finns en möjlighet för Svenska Fotbollförbundet att straffa både individer och föreningar i den här typen av lägen. I förbundets tävlingsbestämmelser står det bland annat följande:

"Såvida det inte finns särskilda skäl ska förenings representationslag flyttas ned i seriesystemet när föreningen på annat sätt, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende".

Ett beslut om nedflyttning måste fattas av SvFF:s representantskapsmöte (årligt möte). Vidare kan "förening bli föremål för bestraffning enligt RF:s bestraffningsregler. Om det finns särskilda skäl för att inte besluta om nedflyttning får i stället böter utdömas enligt 14 kap. RF:s stadgar".

I det nämnda kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar står det att bestraffning kan ådömas "den som inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk oegentlighet som allvarligt skadat idrottens anseende".

ANNONS

För att förbundet ska kunna utdöma straff i en sådan här fråga måste en anmälan inkomma till disciplinnämnden, som är den instans som fattar eventuella beslut.

Nu berättar SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand att förbundet i början av januari upprättade anmälningar i ärendet.

- Det är klart att det är väldigt allvarliga anklagelser. Samtidigt så vill jag inte föregå den rättsprocess som bedrivs just nu. Det är viktigt att den får ha sin gång. Sen är det licensnämnden som har hanterat den här frågan och i sin tur lagt de anmälningar som gått vidare till repskapet och disciplinnämnden, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Licensnämnden har begärt att anmälningarna ska vara vilande under rättsprocessen.

Finns det anmälningar dit?
- Ja, det har Richard Johnsson, ordförande i licensnämnden, berättat. Ja, det är gjort. Men de i sin tur måste invänta rättsprocessen. Den får ha sin gång först.

ANNONS

Vad innebär de anmälningarna?
- Det tar vi sen. Det blir mer spekulationer och jag vill inte gå in på sånt. Vi avvaktar rättsprocessen och sen får den vägleda hur ärendet ska hanteras vidare.

Men anmälan till repskapet innebär att det mötet ska fatta ett beslut om bestraffning i sådana fall?
- Ja, om… Rättsprocessen måste ju ha sin gång och den får vägleda en vidare hantering.

Sjöstrand hänvisar frågor om processen till licensnämndens ordförande Richard Johnsson.

- Det jag kan säga rent generellt är att vi hanterar ärendet enligt de processer vi ska, via licensnämnden. Men nu ska rättsprocessen först ha sin gång. Vi vill inte föregå den genom att spekulera eller göra bedömningar. Det ska hanteras rätt sätt.

Vad känner du som högt uppsatt fotbollsledare kring det som framkommit?
- Fotbollen ska präglas av fair play. Både innanför de vita kritorna och utanför. Det är väldigt allvarliga anklagelser, men jag tycker att det är viktigt i sammanhanget att vi har en rättssäkerhet och en rättsprocess som får ha sin gång.

ANNONS

Först ska en juridisk dom falla och därefter tar ni tag i det?
- Ja, jag tycker att det är rätt väg att hantera det här på. Det tycker vi alla som är inblandade i det här, säger Sjöstrand.

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette:

- Det är licensnämnden som har haft ansvaret att utreda och anmäla. Licensnämnden har lämnat in anmälningar till dels disciplinnämnden och dels representantskapet. I de anmälningar har man begärt att ärendena ska vilandeförklaras i avvaktan på den rättsliga processen i allmän domstol.

Vad innebär anmälningarna, vad går de ut på?
- I detalj är det bäst att du tar det med Richard Johnsson. Det handlar ju om det som har framkommit genom åtalet och förundersökningen mot Daniel Kindberg med flera.

Just att det finns en anmälan till representantskapsmötet innebär att det eventuellt ska fattas beslut om degradering eller inte?

ANNONS
- Ja, det är ju det som representantskapsmötet kan göra. Men då har licensnämnden sagt att man inte vill att det ska prövas innan den allmänna domstolen har haft sin prövning.

Vad kan du säga om den utredning som pågått sedan åtal väcktes?
- Där blir det så att vi får hålla i sär rollerna. Richard Johnsson får svara frågorna, säger Hübinette.

Fotbollskanalen har sökt Richard Johnsson i licensnämnden utan framgång.

Publicerad 2019-03-19 kl 16:38
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto