Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Avtalet som splittrat HIF - "Visat sig vara mer nödvändigt än vi trodde"

Det nya Lagardere-avtalet fick ledamöter att lämna HIF:s styrelse. Vid kvällens årsmöte väljs en ny styrelse - som tar över frågan kring en omförhandling.

- Jag känner att det är ett bra avtal som ligger, säger tidigare ordföranden Claes Ohlsson till Fotbollskanalen.

Det var inför säsongen 2015 som Helsingborgs IF ingick ett tioårsavtal med den tyska sponsorexperten Sportfive - som numer heter Lagardére. Avtalet innebar att Lagardére tog över HIF:s säljorganisation och räddade de ekonomiska resultaten för klubben förra året. Det gav också en garanterad lägsta intäktsnivå för de första åren av avtalet.

- Hade vi inte fått in Sportfive redan i mars och sedan Resurs Banks hjälp hade vi haft ett negativt kapital 2015, säger HIF:s förre klubbdirektör David Brodetsky till HD.

Det ett år gamla avtalet ska nu omförhandlas. Under måndagskvällen har HIF årsmöte, och den nya styrelsen som väljs på mötet tar över frågan kring en omförhandling där David Brodetsky drivit förhandlingarna om det nya avtalet.

ANNONS

Men trots att det nya avtalet redan räknats in i Helsingborgs budget för 2016 så visar den ett underskott på 3,3 miljoner kronor, det skriver HD.

- Även om HIF skriver under det nya avtalet får vi inte ihop budget. Men utan det nya avtalet är vi väldigt långt från att få ihop det, säger Brodetsky.

På kort sikt kommer omförhandlingen av avtalet att ge ett plus för Helsingborgs IF, och för klubben är det livsviktigt med tanke på deras höga kostnader. Men ur ett längre perspektiv blir en omförhandling ett risktagande då det påverkar intäkterna till klubben senare under avtalet. Klubben får mer pengar nu men med en lägre garanti längre fram.

Omförhandlingarna innebär att avtalet förlängs med två år och samtidigt förändras omförhandlingspunkterna 2018 och 2020 och blir dyrare, det skriver HD.

- Vill vi lämna 2018 så måsta vi betala tillbaka det som Lagardére förlorat, säger HIF:s nuvarande ordförande Sten-Åke Tjärnlund till tidningen.

ANNONS

De garanterade ersättningsnivåerna kommer att bli mindre för HIF och sponsorintäkterna måste därför öka för att klubben inte ska få ut mindre pengar.

Det ursprungliga tioårsavtalet förhandlades fram av Helsingborgs tidigare ordförande Claes Ohlsson. Trots att avtalet nu ser ut att omförhandlas menar han att det nuvarande avtalet kommer att ge resultat om det får ligga kvar.

- Jag känner att det är ett bra avtal som ligger. Men jag har inget emot om man vill omförhandla avtalet, då ska man självklart göra det. Jag vet ju inte hur de vill omförhandla det. Så jag har inga synpunkter på det. Men det finns ju vissa grundprinciper i avtalet som jag tycker är viktiga. Men vi får se vad mötet säger i kväll och om de berättar hur de tänker omförhandla det, säger han till Fotbollskanalen.

Var det nödvändigt för Helsingborgs IF att det teckna det här avtalet för att rädda ekonomin?

ANNONS
- Nä, vid det tillfället var det inte en nödvändighet. Utan det är egentligen en strategisk sak för att lyfta omsättningen för klubben och om vi ska konkurrera med de större spelarna så måste vi hitta nya marknader, säger Claes Ohlsson.

- Sen kanske det har visat sig i efterhand att det var mer nödvändigt än vad vi trodde då.

Hur ser du på lönsamheten i det här avtalet ur ett längre perspektiv, tror du att det kommer att ge HIF bra resultat?
- Ja, det nuvarande avtalet kommer att göra det. Men jag har som sagt ingen inblick alls i hur de tänker nu.

- Men det är inget konstigt i det. De ska ta HIF till en nivå till. Och det är de som ska leda utvecklingen framåt och HIF ska åka med så att säga.

Enligt HD:s uppgifter så var det nya avtalet med Lagardére en starkt bidragande anledning till att fyra ledamöter i styrelsen hoppade av. Det nya avtalet ska enligt uppgifterna ha setts som för riskfyllt.

ANNONS

- Ja, men det har jag ju förstått att så är det. Den styrelsen har inte tyckt att det nya förslaget är tillräckligt bra. Men som sagt har jag ingen insyn i förhållandena, säger Claes Ohlsson till Fotbollskanalen.

Du upplevde inget missnöje i styrelsen när du tecknade avtalet i fjol?
- Nej nej, absolut inte. Vi var helt överens. Så det är väl inga konstigheter. Det är ju utvecklingen därifrån hit som har gjort att de vill förhandla om det och jag kan inte säga hur det varit.

Är det något som du ångrar med det här avtalet om du ser tillbaka?
- Nej.

Publicerad 2016-03-14 kl 16:28
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto