POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Axén rasar efter Dibba-domen: "Det är för jävligt"

0:39

Foto: Bildbyrån/C More

Nästa

Avbryt
Försök igen

Kennedy Igboananike fick fyra matcher för en armbåge i ryggen.
Pa Dibba fick tre matcher för ett slag i ansiktet.
- Det är för jävligt, säger ÖSK:s tränare Alexander Axén.

I den andra omgången av allsvenskan den 8 april armbågade Örebros anfallare Kennedy Igboananike AFC Eskilstunas Ludvig Öhman i ryggen.

Situationen uppmärksammades inte av domaren under matchens gång men svenska fotbollförbundet valde att straffa Kennedy Igboananike i efterhand. Örebro SK överklagade beslutet om avstängning den 5-20 maj (fyra matcher) till Riksidrottsnämnden - men beslutet kvarstod.

Efter avstängningen uttryckte ÖSK:s tränare stor ilska i C Mores studio efter mötet med Djurgården i början av maj.

- Har du sett situationen? Fyra matcher! Då är det nog rätt många spelare som sitter och tittar i sina kalendrar och kan bli lediga 20 matcher, för det här är en helt horribel grej. Sådana här saker händer konstant. Om du tittar på anfallarna i varje match så är det en armbåge från mittbackarna direkt när anfallaren kommer fram, och så vidare. Nu kan man se allting på arenorna, och fortsätter det så här så blir det kaos. Det som händer nu är att alla tränare kommer titta på det här och anmäla. Är det så här vi vill ha det i svensk fotboll? Då förstår jag ingenting, sa Axén då.

I helgens möte visades Hammarbys Pa Dibba ut efter att ha slagit till Jönköpings Södras Joakim Karlsson i ansiktet, och i dag kom domen att Dibba stängs av i totalt tre matcher till följd av utvisningen, alltså en match kortare straff än vad Igboananike fick. Ett beslut som får ÖSK:s tränare Axén att ilskna till på nytt.

- Är det inte fantastiskt? Det är precis som jag sa från början, de vill visa att det finns folk som jobbar mot sådana här saker och statuerar exempel mot oss för att vi är små. När de sedan märker att det är idiotiskt så ändrar de sig, och ger ett mildare straff nu. Sedan har man knappt hört ett ord från dem trots att det har funnit en massa situationer likt den med Kennedy. Är det värre att armbåga någon i ryggen än att slå någon i ansiktet? Det är för jävligt, säger Axén till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Det betyder dock inte att jag tycker att den här domen är fel, snarare tvärtom tycker jag att den är ganska rimlig. Det var den dom som vi åkte på som var horribel.

Är det verkligen rimligt att tro att disciplinnämnden dömer hårdare mot er än mot Hammarby för att ni är en "mindre klubb"?
- Jag har inget bra svar, men jag tror att det är så. Jag vet inte. Jag kan bara se att det är skillnad på situationerna och att vi blir hårdare straffade. Återigen: jag tycker att domen i det här fallet är okej men att den som vi åkte på är horribel.

När Fotbollskanalen ringer upp Göran Nilsson i disciplinnämnden förklarar han nämndens beslut att ge ett hårdare straff till Igboananike än Dibba.

- I det här fallet med Pa Dibba så går Jönköping-spelaren upp i ryggen på honom, det är Jönköping-spelaren som söker den första kontakten. När det gäller Örebro-spelaren så är han ett antal meter från sin motståndare när han springer rakt in i ryggen på honom när bollen är 30 meter därifrån. Det handlar lite om vem som tar första initiativet för att en sådan här situation ska kunna uppstå. I det här fallet är det Jönköping-spelaren som går in i ryggen för att markera Dibba, men som vi ser det är det det som han gör, ingenting mer. Då kommer armen för att knuffa undan honom, och den tar rakt i ansiktet, medan Örebro-spelaren tog ett par-tre stegs sats rakt mot ryggen på en spelare som var helt oförberedd på det, säger Nilsson.

Vad säger du om det Axén menar, att ni statuerar exempel mot ÖSK för att de är en "mindre klubb"?
- För att ta till ett litet kraftuttryck: skitsnack.

Det ligger inget i det alls?
- Nej, nej, för fasen! För det första är ledarmötena i nämnden ganska spridda över landet. Varför skulle vi hitta klubbar vi skulle gynna respektive missgynna?

Han fortsätter:

- Det man kan säga om Örebro-situationen var att det kom en anmälan från riksombudet, och det finns ju också tankar inom elitfotbollen som är synlig för allt och alla med tv-sändningar och annat att man vill få bort den här typen av dumheter. Visst, det blev ett exempel eftersom det var den första vi fått. Jag pratade med ÖSK:s sportchef Magnus Sköldmark direkt efter domen, och han var inte heller glad direkt om vi säger så, men jag sa att det mycket riktigt var en fingervisning till spelarna. I och med att matcherna är så belysta av kameror ska de inte hitta på dumheter i onödan. Faktum är att det inte har kommit in någon anmälan från riksombudet i Dibba-fallet, det här var en situation som domarna hade koll på.

Vad säger du om att det inte har blivit fler anmälningar likt den med Igboananike trots att Axén menar att det funnits en mängd liknande situationer?
- Det är svårt att säga, för jag ser inte alla matcher. Men det finns ju fyra funktionärer kring en match som har möjlighet att göra anmälan, och sedan kan ju alla berörda enligt riksidrottsförbundets stadgar göra en anmälan. Om vi tar Örebro-fallet, anser motspelaren eller någon i laget att någon borde anmälas så kan de göra det. Men då blir anmälan mer en partsinlaga. När det gäller eliten finns det bilder för att se hur det gått till, så i allsvenskan blir det inte lika mycket partsinlaga för om motsvarande hade inträffat i en division 3-match.

Se situationen som gav Dibba avstängningen i spelaren ovan.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-08-03 kl 18:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto