POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Bajen-back tillbaka efter huvudskada - öppnar nu för flytt: ”Kanske lika bra att starta om”

Foto: Bildbyrån

En huvudskada spolierade andra halvan av 2019.
Nu är Marcus Degerlund tillbaka och öppnar för flytt.
- Jag måste komma någonstans där jag får spela och får förtroende, säger Bajen-backen till Fotbollskanalen.

Hammarby-backen Marcus Degerlund, 21, gjorde under förra säsongen endast en match med Bajen i allsvenskan och fick i stället främst speltid med samarbetsklubben IK Frej i superettan. Men redan i slutet av juli tog säsongen slut för mittbacken efter en olyckshändelse på träning.

Degerlund ramlade med huvudet före in i en reklamskylt och ådrog sig både en hjärnskakning och en fraktur i huvudet. Det var backens fjärde hjärnskakning i karriären och efteråt tvingades han först till sex veckors vila för frakturen och därefter blev det inga fler matcher under säsongen.  

- Vi hade en lättare träning med Frej två dagar efter att vi hade spelat mot Mjällby och vi startspelare skulle bara vara med en halvtimme, mest för att skaka loss benen och få känna på bollen. Då var det en övning med spel och en boll kom ner mot kortlinjen som jag var först på och petade ut. Då kände jag att det var lugnt, men sedan fick jag en tackling i ryggen mer än två sekunder efter att jag spelat ut bollen, så det gjorde att jag flög in i en reklamskylt med huvudet före. Jag var inte alls med på det, säger han till Fotbollskanalen.

Degerlund fortsätter:

- Men det är bra med mig nu. Jag var i full träning sista tre veckorna som vi var igång. Det var ändå skönt att få komma tillbaka och träna fotboll igen på riktigt. Första tiden fick jag köra väldigt mycket utan kontakt och sådär, mest löpningar och så vidare för att bygga upp det igen med tanke på att jag inte fick göra något under sex veckor för att jag hade en fraktur i huvudet. Då var det mest att sitta still och gå, vilket gjorde att man tappade en hel del bara på en månad.

Var det tufft att missa resten av säsongen?
- Det är klart att man helst hade varit ute på planen och spelat, men samtidigt får man helt enkelt acceptera att det är bättre att vila när man är skadad i stället för att stressa tillbaka och göra det värre. Då får man ta det lugnt och respektera det. Man får lyssna på kroppen när den säger ifrån.

Degerlund tränade till en början med hjälm för att skydda frakturen i huvudet, men tränar nu och spelar som vanligt. Han berättar om en komisk situation i fjol under träning:

- Instinkten med att gå upp i nickdueller satt ju ändå kvar. Under en av mina första träningar som jag fick vara med på kvadraten igen var det bara några dagar efter att Richard Magyar också hade fått en andra smäll mot huvudet mot Djurgården. Då kom det en boll upp i luften och vi båda gick upp i nickduell mot varandra. Då satt ”Micke” Klotz (Hammarbys medicinskt ansvarige) på sidan och nästan sket ner sig. Det var lite kul, men det var helt lugnt.

Degerlund håller just nu igång med Bajen och har avtal med klubben till sommaren 2021, men känner att det kan bli ett klubbyte i vinter, antingen genom utlåning eller permanent flytt. 21-åringen gjorde 21 matcher för Bajen i allsvenskan 2017, men har sedan dess endast gjort två seriematcher med föreningen och främst fått speltid med Frej i superettan, samt i IFK Göteborg på lån hösten 2018. 

- Jag tror i varje fall inte att jag hamnar i Frej. Jag måste komma någonstans där jag får spela och får förtroende också genom att få spela. Det är nog det jag behöver. Sedan om det blir lån eller en transfer återstår att se. Vi får se. Det är ett långt fönster, mycket kan hända.

Är det aktuellt att stanna kvar i Bajen eller har du, ihop med Stefan Billborn och Jesper Jansson, kommit fram till att det är ett lån eller en övergång som gäller?
- Det vet jag inte, men känslan av det jag fått under de här senaste två åren är att jag inte har något förtroende. Då blir det som att borra ner huvudet och stångas mot en vägg som man ändå inte kommer igenom. Då är det kanske lika bra att starta om på ett nytt ställe tror jag.

Det känns som att det blir en flytt någonstans?
- Ja, antagligen. 

Degerlund vill nu, efter ett tufft fjolår, bara få spela matcher igen. 

- Det skulle vara riktigt kul att spela. Man har sett så många matcher på tv nu och känner verkligen det där suget: ”Fan, det hade varit roligt att spela själv”. Det ska bli kul.

Degerlund har Västerås IK som moderklubb, men tog inför säsongen 2016 steget över till Hammarbys verksamhet. Under 2017 fick han för första gången allsvensk speltid med 21 matcher och i slutet av sommaren det året blev det en förlängning till sommaren 2021.

Publicerad 2020-01-12 kl 21:46
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå