POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
5v

Bajen kan värva löfte på söndag - men: "Inte som att rekrytera en spelare från Fruängen"

Foto: Bildbyrån/Akinkunmi Amoo på Instagram.

Hammarby kan skriva kontrakt med löftet Akinkunmi Amoo på söndag.
Klubben har ännu inte räknat hem övergången.
- Det har vi inte gjort, säger Bajen-scouten Mikael Hjelmberg till Fotobollskanalen.

Hammarby har haft den nigerianske talangen Akinkunmi Amoo på sin radar en längre tid och löftet har också varit och tränat med klubben i Sverige. Bajen har heller inte gjort någon hemlighet av att man vill knyta till sig mittfältaren då bland annat delägaren Zlatan Ibrahimovic flörtat med honom i ett videoklipp.

Amoo själv har även sagt att han kommer att ansluta sig till Hammarby på sin 18-årsdag.

- Anledningen till varför jag valde Hammarby är för att jag har fått vara där och se saker på plats. Jag har skrivit ett ”pre-contract” med dem. Avtalet sträcker sig över fyra år, sa mittfältaren till AllNigeriaSoccer i början av april.

När inträffar då Amoos 18-årsdag? Om fem dagar, på söndag den 7 juni, och då kan han skriva på ett avtal med Hammarby. Men klubben har inte räknat hem värvningen ännu, även om man har fortfarande har en förhoppning om att mittfältaren kommer att spela i Stockholmsklubben.

- Vi har väl hela tiden sagt att vi har haft, och fortfarande har, en ambition om att genomföra en transfer av "Akin" och den står kvar. Sedan måste han fylla 18 år innan vi kan göra någonting och det gör han på söndag. Vi får se om vi kan komma i mål, säger Bajens chefsscout Mikael Hjelmberg till Fotbollskanalen.

Vad är planen? Är det tänkt att ni ska sajna honom här i Stockholm eller Nigeria? 
- När det gäller övergångar generellt behöver man inte träffas fysiskt för att skriva på papper, man kan skanna och sköta påskrifter den vägen. Men det är en ganska stor administration kring sådana här övergångar med utländska spelare, oavsett om de kommer från Asien, Sydamerika eller Afrika, när det är visum annat och i synnerhet nu i de här tiderna när det finns ovisshet hur flygtrafiken går och så vidare. Det är en stor administrativ apparat kring en sådan här grej. 

Har ni räknat hem honom?
- Det har vi inte gjort, vi har inte räknat hem honom än. Vi hoppas och jobbar för att han ska bli grönvit under sommaren. Den ambitionen har vi fortfarande kvar, men jag kan inte säga att vi har räknat hem honom. 

Att en eventuell övergång inträffar nu, i coronatider, kan innebär vissa svårigheter. Bland annat är det mindre flygtrafik i nuläget gentemot före coronakrisen.

- Planen nummer ett är att försöka få honom klar när han väl fyllt 18 år. Om vi då kommer så långt och får påskrifter och alla nödvändiga dokument på plats så ska det sedan påbörjas ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd och det är ambassader som ska samverka, han behöver förflytta sig från Nigeria till Sverige och frågan är om det ens går att göra just nu. Där måste vi också reda ut förutsättningarna för den förflyttningen, så det är en hel del som återstår, tror jag, innan vi förhoppningsvis kan se honom på plats.

De administrativa bitarna är mer komplicerade än vanligt?
- Så är det ju. Det är inte som att rekrytera en spelare från Fruängen.

Hjelmberg själv skrev nyligen på Twitter: "På söndag blir det tårta". Om det har något med Amoo att göra? Det låter han vara osagt. 

- Det finns säkert andra som också fyller år då.

Amoo spelar för Sidos FC och har tidigare uppgetts intressera klubbar som Bayern München och Manchester City. Att värva en spelare under 18 år från icke EU-land är inte tillåtet enligt Fifas regelverk.

Publicerad 2020-06-02 kl 11:33
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto