Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Bajen-målvakten blev utfryst i Sirius: ”Jag mådde väldigt dåligt”

Benny Lekström utsattes för ”vuxenmobbning” och blev utfryst av Sirius-tränaren Kim Bergstrand, enligt källor till Fotbollskanalen.
Kontraktet bröts, spelarfacket kopplades in – och målvakten är i efterhand förhindrad att berätta något.
- Det var perioder då jag mådde väldigt dåligt, säger Benny Lekström till Fotbollskanalen.
- Att vi skulle ägna oss åt vuxenmobbning är definitivt fel, svarar Kim Bergstrand.

I december 2015 värvades Benny Lekström av IK Sirius. Målvakten flyttade då hem till Sverige från Tromsö efter tre år i den nordnorska klubben och skrev då på ett tvåårskontrakt.

Under första året, i superettan, gjorde Lekström elva matcher för klubben men redan våren därpå lämnade målvakten, trots att han hade kontrakt över hela säsongen 2017.

Bakgrunden var, enligt flera uppgiftslämnare till Fotbollskanalen, att Lekström blev utfryst av ledarstaben och då framför allt tränare Kim Bergstrand. Källor pratar om ”vuxenmobbning” mot målvakten.

I förra veckan var den tidigare Djurgården-spelaren Richard Henriksson gäst i podcasten ”Lundh” och berättade då om hur han ”trycktes ner” och ”förlöjligades” av en ledare i Stockholmsklubben. Det var efter att den intervjun publicerats som Fotbollskanalen fick tips om den situation som ledde fram till att Benny Lekström lämnade Sirius.

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med en rad källor med insyn och flera personer vittnar om att Sirius tränare Kim Bergstrand inte ens hälsade på Lekström, att målvakten inte fick vara med på träning då det vankades matchspel – och att alla i laget tilldelades nya resekläder och skor – utom just Benny Lekström. På spelarnas platser låg det en dag nya kläder och skor, men på Lekströms plats var det tomt.

När laget åkte på träningsläger i januari 2017, till Salou i Spanien, fick inte målvakten åka med. Allt som allt vittnar flera källor om en obekväm stämning och dålig behandling av veteranmålvakten, nu 37 år gammal.

Sirius stod vid tillfället med tre målvakter i truppen i form av Joshua Wicks, Lukas Jonsson och just Lekström.

- Han stod under kontrakt och de ville frysa ut honom. Det var lite vuxenmobbning kan man säga, säger en källa.

ANNONS

- Det var väldigt jobbigt för oss att se på. Vi hade en del möten med både tränarna och även med Michael (Lundgren) som var klubbchef och Ove (Sjöblom, ordförande) som var högsta hönset där vi gick igenom vad vi tyckte om behandlingen. Alla visste om det, hela vägen upp. Men ändå så gjordes det ingenting åt det i själva behandlingen av Benny, säger en annan och ger ytterligare exempel på hur Lekström hade det.

- Ofta så snackades det skit öppet på plan om honom. Om han släppte in något enkelt mål eller något sånt – då hånades det (av Bergstrand och Thomas Lagerlöf).

Det hela slutade med att parterna enades om att avsluta kontraktet. Lekström kopplade in advokat för att få ersättning för den kontraktstiden som var kvar. En del i avtalet innebar att Lekström förband sig till att inte berätta om saker som hänt i klubben under tiden då han var anställd, enligt uppgifter till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Det var mycket grejer. De behandlade inte honom så snällt och jag tror att han tog väldigt illa vid sig. Benny är en väldigt bra kille som behandlar alla med respekt och sedan fick han ingen respekt tillbaka och det var vuxenmobbning, säger en källa.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare för Spelarföreningen var inkopplad i fallet, tillsammans med fackförbundet Unionen. Han bekräftar bilden av att Lekström särbehandlades, men vill inte gå in närmare i detaljer.

- Det låg väl något i att han inte, som vi såg det, fick samma möjligheter att utöva sin fotboll om man säger så. Det var grundbulten i det hela, säger han till Fotbollskanalen.

- Det viktiga för oss är att alla ska få samma möjlighet. Sedan hur behandlingen var i det här fallet och andra fall vill jag inte gå in på närmare.

Benny Lekström själv, som numera spelar i Hammarby, är fåordig kring uppbrottet från Sirius. Men han säger följande i en kommentar till Fotbollskanalen:

ANNONS

- Jag har tystnadsplikt så jag kan inte säga så mycket om detaljerna kring det här. Men det var perioder då jag mådde väldigt dåligt i Sirius. Lagkamraterna var dock fantastiska mot mig och de kan vara stolta. Den lagsammanhållningen vi hade då var den bästa jag varit med om.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med tränaren Kim Bergstrand. Han förnekar att han skulle behandlat Lekström på det sätt som flera uppgiftslämnare säger.

- Jag kommer inte att gå i polemik men att vi skulle ägna åt oss vuxenmobbning är definitivt väldigt, väldigt fel. Vi var inte eniga om vissa saker och ting, men därifrån till mobbning är det väldigt, väldigt långt och det finns alltid två sidor av ett mynt. Det var ingen bra situation, definitivt inte.

Bergstrand säger att ”han inte har med kläderna att göra” och han förnekar också att han i sin kommunikation skulle ha behandlat Lekström annorlunda.

ANNONS

Hur var relationen mellan er?
- Den var inte på topp, men det är inte jag själv som tränare som tar de här besluten. Det var ingen bra relation men vi försökte sköta det väldigt professionellt. Jag håller inte med om att jag skulle ha gjort så. Jag kan inte gå i svaromål, det blir bara fel. Jag vill inte gå till personangrepp på Benny heller.

När du hör vad Benny säger, det facto att han säger att han mådde väldigt dåligt under perioden i Sirius, på grund av situationen som var, oavsett hur man tyckte att det den var - hur reagerar du kring det?
- Jag har full förståelse för att han mådde dåligt, han var inte önskvärd. Det är ingen som mår bra av det.

Känner du att det finns någonting ni kunde gjort annorlunda med Bennys situation?
- Absolut, vi kunde ha gjort saker bättre.

Bergstrand ger inte mycket för den information som källor berättar anonymt.

ANNONS

- Anonyma källor… där kan du ju hitta på vad som helst.

Det har jag inte gjort.
- Jag tror inte att det finns någon seriös som säger att vi har mobbat Benny. Det finns ingen sanning i att det skulle varit vuxenmobbning. 

Publicerad 2018-10-22 kl 14:00
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto