Bajen tog femte raka - Swedberg toppar skytteligan efter ny succé

UPPSALA. 10 038 åskådare hittade till Studenternas IP när Hammarby gästade Sirius i en stor publikfest.
Då tog Bajen sin femte raka trepoängare när Williot Swedberg blev tvåmålsskytt och gick upp i skytteligaledning efter 3-0-segern.
- Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Swedberg.

Se TV4 Sporten med bilder från matchen ovan.

På måndagskvällen tog Sirius emot Hammarby i allsvenskans femte omgång. Med sig i bagaget hade Sirius sju poäng, medan Bajen var obesegrat med fyra raka vinster. Startelvan var relativt oförändrad sedan den senaste matchen mot Degerfors för Hammarbys del. Darijan Bojanic gick in från start för Jeppe Andersen.

Inför matchen gick Sirius ut med att de sålt cirka 10 000 biljetter inför matchen, vilket betydde ett knökfullt Studenternas IP. När publiksiffran på 10 038 åskådare annonserades stod det klart att det var Sirius högsta publiksiffra på Studenternas ända sedan 1973.

När matchen blåstes igång av domare Adam Ladebäck var det, inte oväntat, Hammarby som tog kommandot över matchen. Den första riktiga målchansen kom när Astrit Selmani sköt från strax utanför straffområdet, men bollen gick en bra bit utanför vänstra stolpen. Nästa målchans kom i 19:e minuten då Nahir Besara tog sig in fint i straffområdet och avslutade med ett hårt skott - men Sirius-målvakten Tommi Vahio stod för en otrolig räddning.

En kvart senare fick Darijan Bojanic, som var tillbaka från start efter skada, till ett kanonskott som petades över målet av Vahio till en hörna.

Sirius stod emot bra till 42:e matchminuten då 18-årige Williot Swedberg blev framspelad av Simon Sandberg och kunde ge Bajen en rättvis ledning innan halvtid. Därmed gick stjärnskottet upp i en delad skytteligaledning på fyra mål, tillsammans med Häckens Alexander Jeremejeff.

- Jag sa till Simon att jag skulle gå på bortre stolpen. Sedan la han en boll där innan, men då var ju inte där. Det var ju dumt. Men den här gången så kom jag först på bollen och då blev det mål, sa Swedberg till Discovery+ i paus.

Med knappt en minut spelad av andra halvlek fick Hammarby en frispark nästan borta vid hörnflaggan, vilken Nahir Besara skickligt sköt rätt i mål, efter en halvtabbe från Vahio i målet. Örebro-förvärvet Besaras tredje mål sedan han återvände till Bajen.

I den 78:e minuten kunde Swedberg göra sitt andra mål i matchen efter en nickskarv från Björn Paulsen. Därmed fortsätter 18-åringen sin succé, då han nu är uppe i skytteligaledning med sina fem fullträffar.

Hammarby vann matchen med 3-0 och står därmed på maximala 15 poäng efter fem omgångar. Sirius står kvar på sju poäng.

Efteråt hyllades Swedberg stort av Hammarby-tränaren Marti Cifuentes.

- Han är den som bestämmer hur bra han kan bli. Han är en ödmjuk kille, han vill lära sig, han lyssnar, han är ung och alla måste förstå att han kan inte vara så här varje match, och det är fullständigt normalt, säger Cifuentes.