Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN
47v

Bajens tränarjakt - haft kontakt med minst sex stycken

Foto: Scanpix

Nanne Bergstrand har ett år kvar på kontraktet.
Ändå ryktas det om att Hammarby har varit i kontakt med minst sex andra tränare under säsongen.
- Jag kommenterar inte rykten, har sportchefen Mats Jingblad sagt varje gång det skrivits om ett nytt namn.

Spelarmissnöje och tränarjakt. Under hela säsongen har det hänt saker bakom kulisserna i Hammarby. Samtidigt som Nanne Bergstrand har lett laget i allsvenskan har det funnits ett missnöje mot honom från såväl spelare som i styrelsen. Detta har hänt:

I början av mars skrev Fotbollskanalen att stora delar av Hammarbys spelartrupp var missnöjda med saker runt tränaren Nanne Bergstrand, bland annat lagets taktik. Inför cupmatchen mot Ljungskile framfördes de åsikterna till Bergstrand, som blev besviken och föreslog att han kunde gå till styrelsen för att säga upp sig om spelarna inte var nöjda.

Bajen hade sedan en tung vår och sommar där allt kulminerade med en 3-0-förlust mot AIK i derbyt den 24 juli. Samma kväll skrev Aftonbladet att en hel grupp av spelare tvivlade på Nanne Bergstrand och att flera spelare anonymt hade förklarat att de saknade förtroende för tränaren. Dagen efter derbysmällen hade spelarna och Bergstrand ett möte där man diskuterade situationen, och till nästa match ändrades lagets taktik.

Bergstrand övergav då sin tanke om "framtidens fotboll", en tempostark, spelförande och offensiv fotboll. 4-2-3-1 blev till 4-4-2 och en mer defensivt och cyniskt inriktad fotboll.

Efter två raka vinster mot Gefle och Kalmar valde tränaren att berätta om förändringen.

- Vi spelar en mycket mer försiktig fotboll. Den fotboll vi spelade tidigare var framtidens fotboll. Hammarby ska vara tacksamma att de har fått chansen att ta del av den, sen har det inte räckt till hela vägen. Vi är väldigt tacksamma över att vi har provat den grejen, men sen räcker inte materialet i Sverige till för att spela den fotbollen. Vi har i alla fall inte lyckats få det materialet. Då måste man ju för att överleva i den här fotbollen välja en mer följa John-fotboll. Det beslutet har jag tagit. Vi valde att göra så efter AIK-matchen, sa Bergstrand efter Kalmar-matchen.

Men var det verkligen Bergstrands eget beslut? Nyligen publicerade Aftonbladet en artikel som hänvisade till källor inom spelartruppen som hävdade det motsatta, nämligen att det var spelarna som ville byta spelsätt och till slut fick igenom det efter förlusten mot AIK.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen finns det också ett missnöje i spelartruppen kring hur Nanne Bergstrand hanterar media. Bergstrand upplevs sällan vara självkritisk utåt sett och utspelet efter Kalmar-matchen gjorde flera spelare upprörda.

Sedan i somras, då resultaten hackade rejält, har Hammarby kollat av marknaden för eventuella ersättare till Bergstrand inför nästa säsong, trots att han har ett år kvar på kontraktet. 

I somras kontaktade personer inom Bajen, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, tränare som Sirius Kim Bergstrand, Frejs Bartosz Grzelak och då klubblöse Tor Ole Skullerud.

Nyligen skrev Expressen om Bajens intresse för Skullerud, efter att norrmannen skrivit på för Strömsgodset. Han är alltså inte längre aktuell för Hammarby, men enligt Fotbolldirekt är Kim Bergstrand, som på måndagen förde upp Sirius i allsvenskan, fortsatt ett alternativ och sajten skrev nyligen att även Sönderjyskes succétränare Jakob Michelsen är ett potentiellt namn för de grönvita.

På måndagen uppgav även sajten Fotbolltransfers att Lyngbys tränare David Nielsen är Hammarbys förstaval i jakten på en ersättare till Bergstrand. Lägg därtill att det ryktats om BK Häckens avgående tränare Peter Gerhardsson, som har ett förflutet i Hammarby och som var aktuell för jobbet redan när Nanne Bergstrand anställdes. Enligt GT vill dock Gerhardsson helst bo kvar i Göteborg.

En stor karusell runt tränarpositionen i Hammarby 2017 är igång och har så varit sedan ett antal månader tillbaka. Nanne Bergstrand sitter fortfarande på ett kontrakt som sträcker sig över nästa säsong.

Publicerad 2016-10-25 kl 11:01
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER