POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4d

Bajens två tuffa läger har gett resultat: "Fysiska statusen ser bättre ut än den någonsin har gjort"

Foto: Bildbyrån.

STOCKHOLM. Hammarby har redan genomfört två fysläger.
Stefan Billborn är mer än nöjd med resultatet.
- Den fysiska statusen ser mycket bättre ut än den någonsin har gjort, säger han.

Hammarby höll under måndagsförmiddagen årets första bollpass på Årsta IP, men har samtidigt redan genomfört två fysiskt tunga träningsläger inför säsongen 2020. Bajen åkte efter förra säsongen på träningsläger i november på Fuerteventura, Kanarieöarna för ett fysläger i tio dagar och inledde i förra veckan årets försäsong med ett liknande fysläger på Bosön.

Tränaren Stefan Billborn är hittills nöjd med resultatet.

- Den fysiska statusen ser mycket bättre ut än den någonsin har gjort, säger han.

Billborn berättar att Hammarby ville testa ett annorlunda upplägg med träningslägret efter förra säsongen och att det gett hittills önskad effekt, precis som lägret på Bosön.

- Man skulle kunna fråga sig: ”Fysiskt, varför gör man det? Sedan ska de vara lediga i fem veckor. Då blir det katastrof”. Men vi vände på det. Vad händer oftast när man ska träna i november? Det regnar på tvären och alla väntar på ledigheten. Du tar ner åtta juniorer som tycker att det är lite halvkul, samtidigt som halva laget är inne i gymmet och cyklar för att någon ska opereras och sådär. Du bara håller i det. När de sedan går på ledighet är de nedbrutna och lite less sådär, säger han och fortsätter:

- Nu åkte vi i stället iväg och när de gick på ledighet var de solbrända och vältränade. Tanken var lite grann att de skulle vara mer benägna att hålla i träningen mer i december, då de gick på ledighet och kände att de var på gång. Det verkar också ha varit så. Då började vi på samma sätt på Bosön nu med tre pass om dagen som vi gjorde på Playitas.  

Finns det någon negativ sida med att köra så pass hårt tidigt och innan nyår?
- Nej, det tror jag inte. Det är väl mer att det kostar ekonomiskt att åka till Kanarieöarna med 30 man. Fysioterapeuterna har ju koll på det, så det tror jag inte.

Billborn menar att han därmed nu kan fokusera mer på bollträning, samtidigt som han vågar tro på en bättre försäsong än senaste åren.

- Jag hoppas det, dels att vi i stort sett har samma lag och dels att vi har en bättre fysisk status. Nu vågar man knappt säga det, men det här borgar för att försäsongen kanske inte kommer att se lika katastrofal eller farlig ut som senaste två åren. Vi har varit fruktansvärda på försäsongen.

Billborn anser generellt sett att han och laget ska jobba vidare på samma sätt som i fjol.

- Det är dels att inte vara nöjda och slappna av, samt att fortsätta jobba med grunderna och inte sväva iväg någonstans. Det är både mentalt och taktiskt. Jag tror att det handlar om att fortsätta med det vi har gjort och göra det ännu bättre. Vi får inte tycka att vi inte behöver göra det så bra för att vi redan kan det. Om vi kan få det på plats borde vi rimligtvis kunna ta ganska stora steg. Vi kan pendla i perioder i matcher, vara väldigt bra och sedan tappa det. Vi får öka förståelsen för att det ena ger det andra och så vidare.

Billborn tycker också att det ska vara högre krav på Bajen i år än i fjol, då det blev guldstrid in i sista omgången, nytt målrekord i en allsvensk 16-lagsserie med 75 mål och en tredjeplats med 65 poäng.

- Jag tycker att man ska ha ganska höga förväntningar på oss i år, samtidigt som jag tror att det kommer att skiktas lite i år som förra året. Förra året var kanske det första året det blev en riktig skiktning och jag tror att den kommer att fortsätta. Då är det rimligt att tro att vi kommer att vara med i det toppspannet. Sedan blir det ganska intressant att se om det blir fem, sex eller sju klubbar som kommer att vara där, säger han och fortsätter:

- Jag tror att det kan vara så många, inte som i Spanien med tre. Frågan är hur stor skiktningen är och sedan kommer man inte att ha råd att tappa poäng mot bottenlagen om man tittar på poängen i år. Det var liksom typ bara vi som manglade på slutet och slog alla. Det gör man normalt sett inte, vinner 15 av 17 matcher. Jag tror inte att man har råd med att tappa poäng där om man är med i toppen och om det krävs 60 poäng för att sluta fyra. Skillnaden mellan succé och lite fiasko kan nog vara hårfin, men jag tycker absolut att man kan ha högre krav på oss i år och att vi ska vara med och befästa oss där uppe. Om man sedan kommer fyra på 62 poäng är kanske det ganska bra eller om man kan vinna på 65, 66 poäng.

Publicerad 2020-01-14 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå