Bajrami bakom Elfsborgsskräll - Henke skadad när HIF vann

Om det gick uselt för IFK Göteborg i sin match i Europa League, gick det betydligt bättre för både Elfsborg och Helsingborg. Boråslaget stod för en rejäl skräll när laget vann med 2-1 borta mot portugisiska topplaget Braga. I Helsingborg vann HIF med samma siffror mot Sarajevo.

Elfsborg var om inte uträknat på förhand, så åtminstone väldigt nederlagstippat i bortamatchen mot Braga. Men Boråsarna visade att svensk fotboll står sig väl i den europeiska konkurrensen.
En tidig ledning med 1-0 av Helgi Danielsson skakade om portugiserna och fick dem rejält konfunderade om vad det var för friskt satsande manskap utan respekt från kalla Norden som stod för motståndet.

Braga utjämnade tämligen omgående i början av den andra halvleken men någon ytterligare anstormning kom inte. Elfsborg var fortfarande kvar i matchen och när Emir Bajrami fick drömträff med en halvvolley och dundrade in bollen i det bortre hörnet, ja då var portugiserna än mer omskakade. Mot slutet av matchen slängde de fram och in all offensiv kraft de kunde uppbringa men faktum var att Elfsborg var närmare 3-1 än Braga 2-2. Bara någon minut efter målet hade nämligen Helgi Danielsson en jättemöjlighet att göra 3-1 men bollen smet precis utanför stolpen efter en mycket vältajmad nick.

2-1 i ryggen för Elfsborg inför hemmareturen i nästa vecka. Även om laget skulle förlora med 0-1 räcker det för att gå vidare.

Helsingborg hade besök från forna Jugoslavien på Olympia. FK Sarajevo besökte skåne och det var en motståndare som spelade en fysisk fotboll. Inte minst fick Henrik Larsson känna på Sarajevos hårdföra spel.
Efter 19 minuter höll han sig om sitt högra knä efter att han krockat med Sarajevos målvakt redan i den andra minuten och därefter fått ett par smällar till mot knäet.
- Vi vet ännu inte hur allvarligt det är. Vi ska titta närmare på det i morgon (fredag), säger sjukgymnasten Martin Berg till Helsingborgs Dagblad.

Redan i den femte minuten blev Olaf Skulason knuffad när han nickade in 1-0. Domaren dömde bort målet men pekade på straffpunkten. Därifrån gjorde inte Christoffer Andersson några misstag.

Matchen urartade nästan i den andra halvleken med många efterslängar, inte minst från Sarajevos spelare, där Emir Janos fick sitt andra gula kort, redan efter fyra minuter av andra halvlek.
- De spelade riktigt fult och en falsk fotboll med mycket filmningar, påhopp och maskningar. Till viss del frustrerande men man kan inte fall för det. Man har varit med tidigare och det går inte att fokusera på det. Skönt också att domaren stod pall. Det genererade ju också i en utvisning, säger Christoffer Andersson.

Nästan 20 minuter in på den andra halvleken fick Skulason sitt namn i målprotokollet på ett korrekt sätt. Han nickade ett skott (!) från Christoffer Andersson mot mål och tog sedan själv hand om returen efter att en Sarajevo-spelare räddat på mållinjen.

Publicerad 2009-07-31 kl 00:49

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.