Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

''Bara ett Barca-bud kan locka mig från AIK''

Derbyhjälten Martin Mutumba tänker stanna i AIK. I dag lovar han stanna kontraktstiden ut - minst - och hävdar att ett 150-miljonersbud från Barcelona är i stort sett det enda som kan få honom att tänka om.

- Aldrig i livet att jag skulle byta AIK mot en mellanklubb i Holland, säger Martin Mutumba till FotbollDirekt.se.

- Det kan bröderna Elm och sådana som spelar i mindre klubbar göra. De har väl inte så mycket att förlora på att byta matcher mot Trelleborg inför några tusen. Det är skillnad på att spela i AIK.

Och du är allvarlig när du påstår att det i princip bara är något stort som kan locka dig i från AIK?

- Klart jag är. Du kanske inte känner mig, men de som känner mig vet att jag är det. Det måste till något riktigt stort för att jag ska lämna AIK. Så är det bara. Ett 150-miljonersbud från Barcelona, eller något liknande och jag skojar verkligen inte.

Martin Mutumba visade redan för fem-sex år sedan så mycket han har i sig men fick aldrig till det.

Lättja och omognad förstörde. Hans karriär såg ut att sluta i skymundan men via flera år i Finland och i Väsby har till sist alla omvägar betalat sig.
Mutumba har som 24-åring stått för ett av årets absoluta genombrott i svensk fotboll.

Tidigare i veckan hade han en huvudroll i derbyt mot Djurgården och fick mängder med rubriker både för sin självklarhet på planen men också för sitt verbala sätt utanför.
- Alltså, jag har inget behov av något annat än AIK. Det här har så länge varit min dröm och nu är jag här. Men bara för att jag trivs i AIK och inte har något större behov av att komma ut i Europa så betyder det inte att min motivation inte är tillräcklig.

- Min motivation är sjukt stor. Jag jobbar som en galning med min träning. Men att direkt sticka vidare om vi nu skulle vinna SM-guld, det är inget för mig. Jag vill vinna mer med AIK. Jag vill få spela i Champions League med AIK.

Mutumbas entusiasm är övertygande. I mening efter mening visar han tacksamhet.
Speciellt är det två spelare som gjort intryck på honom.

- Titta på en sån som Daniel Tjernström. Han har varit elva år i AIK. Vilken respekt. Han är en legend. Så vill jag också bli och inte bara sticka efter ett år. Och så Bojan. Han var min idol som liten. Han sade till mig redan då att jag skulle lyckas och det är något jag hela tiden burit med mig.

- Jag lever drömmen så varför vakna.

Hur ser det ut med intresse från utländska klubbar?
- Tyst. Tyst som i kyrkan - än så länge. Men som sagt AIK är tillräckligt för mig. Får jag ett stort bud så får jag, annars är det som det är.

Vad säger du om dina tunga år - ditt genombrott har ju dröjt länge?
- Jag har inte alltid mått bra. Jag var deprimerad under mina år i Finland. Men så här i efterhand har jag mått bra av att det tagit tid för mig att komma fram. Jag hade nog haft svårt att hantera mig själv om jag slagit igenom tidigt. Jag trodde ju alltid att jag var bäst på den tiden, säger han och skrattar till.

Publicerad 2009-09-30 kl 16:13
Annons
Annons
Annons