Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bara två av 16 tränare tycker att domarnivån har höjts: Känns oseriöst

Fem proffsdomare infördes till årets allsvenska fotbollssäsong. Men någon större förbättring har inte klubbarna märkt av ännu.
Bara två av 16 allsvenska tränare tycker att nivån har blivit högre.

Till årets säsong av allsvenskan anställdes för första gången fem heltidsdomare. Tanken var att domarna skulle få bättre förutsättningar och enbart kunna fokusera på rollen på fotbollsplanen. Men satsningen verkar inte gett någon större utdelning - hittills i alla fall. TT:s undersökning visar nämligen att bara två av 16 allsvenska tränarna tycker att domarnivån har höjts.

-Jag trodde att de skulle förbereda sig bättre. Vi hade en domare som i två raka matcher inte brydde sig om att analysera matcherna och det känns oseriöst. Jag tycker kraven ska höjas, säger Brommapojkarnas tränare Kim Bergstrand.

Från spelarhåll hörs det också en del kritiska röster mot domarkåren.
-Jag upplever att de inte är helt synkade som team. Det beror kanske på att huvuddomarna har olika linjedomare från gång till gång. Det borde vara ett krav på att det ska vara samma team varje gång, säger Gais lagkapten Fredrik Lundgren.

De allra flesta tycker ändå att svenska domare håller hög klass och i synnerhet de fem heltidsdomarna.
-Jag tycker att de är klart bättre. De kommer utvilade och är alltid lättast att prata med och är lugnast på plan. Tyvärr är det för stor skillnad mellan dem och de andra domarna, säger Örgrytes assisterande tränare Janne Carlsson.

Domarna själva är nöjda med förändringen som skett och tycker att de presterar bättre än tidigare år.
-Den stora skillnaden är att jag har varit mer fokuserad och koncentrerad på varje uppdrag. Nu är matcherna veckans stora höjdpunkt. Tidigare smällde man in det i arbetsschemat och var inte lika koncentrerad när det väl var match, säger Martin Hansson, en av de fem proffsdomarna.

Han håller inte med om kritiken som delas ut av tränarna och spelarna.
-Jag har mer tid till att kolla upp lagen inför matcherna och även ha en så kallad DVD-analys där jag kan se vad jag har gjort för fel efteråt. Det har blivit betydligt bättre, säger Hansson.

Domarbasen Bosse Karlsson tycker att årets säsong är ett steg i rätt riktning och förstår inte riktigt de kritiska rösterna.
-De svenska domarna håller hög klass. Det brukar inte minst de som varit ute och spelat i Europa konstatera. Men det är svårt att nå ut med det. Vi hamnar i stället ofta i fokus när vi gör något misstag, säger han.

Till nästa säsong kommer ytterligare en domare, Jonas Eriksson, att heltidsanställas. Och det treåriga projektet lär bli en permanent lösning.
-Det är en förutsättning för att klara av det allsvenska programmet. Vi har inte arbetsgivare i dag som accepterar att domare är borta så mycket som de är. Dessutom hoppas vi givetvis på en ökad kompetens men det ger sig inte på ett år, säger Bosse Karlsson.

Publicerad 2009-11-02 kl 13:54
Annons
Annons
Annons