Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bärkroth nobbade utlandet för BP

För några år sedan blev han allsvenskans yngste någonsin. Nu är Niklas Bärkroth utlånad från IFK Göteborg till Brommapojkarna i superettan för att få speltid. Något som han stortrivs med.

- Det var hundra procent mitt beslut att komma hit. Blåvitt ville först inte släppa mig men de insåg tillslut att det var det bästa för mig, säger Bärkroth till FotbollDirekt.se.

Den andra september 2007 blev Niklas Bärkroth allsvenskans yngste någonsin. Debuten, för IFK Göteborg, kom passande nog mot just Brommapojkarna när Bärkroth var 15 år sju månader och 14 dagar gammal.
Idag är Niklas Bärkroth utlånad till BP och trots att det numera är spel i superettan  som gäller så stortrivs 19-åringen i Stockholm.

- Jag trivs jättebra här, både privat och med fotbollen. Jag ville ha regelbunden speltid och det får jag här, säger Bärkroth till FotbollDirekt.se.

Var det ditt eget val att bli utlånad eller var det IFK som rekommenderade det?

- Det var hundra procent mitt beslut. Jag framförde en önskan om att bli utlånad för att utvecklas som spelare, för att det gör jag inte på bänken i Blåvitt. Oavsett hur bra IFK är som förening och som lag så kände jag att jag behövde få spela för att utvecklas.

Hur känns det att gå från allsvensk supertalang till att vara utlånad i superettan? Har din utveckling stannat upp?

- Stannat har den absolut inte gjort, men i och med att jag inte har fått så mycket speltid så blir det svårt att utvecklas så den har väl saktat ner lite. Därför är det väldigt skönt att vara i BP nu där jag får spela och tränaren (Robert Björknesjö) verkligen tror på mig. Det förtroendet saknade jag i IFK och jag tror att jag kommer utvecklas bra i BP med det här självförtroendet i ryggen.

Var det ett givet val att gå till just BP?

- Det fanns flera valmöjligheter för mig, både i allsvenskan och från utlandet, men jag kände hela tiden att BP var det bästa alternativet.

När Brommapojkarna ikväll tar emot Värnamo, hemma på Grimsta IP, gör Niklas sin femte match i den röd-svart randiga tröjan. Hittills har det blivit ett mål men "Bärka" känner att bitarna börjar falla mer och mer på plats.

- Det var ett större steg än vad jag trodde, att gå till superettan, och de första matcherna gick det väl lite knackigt men det har blivit bättre och bättre. Det finns många bra lag här nere och spelet är ganska likt allsvenskan men det är klart att det skiljer en del.

Vad är den största skillnaden?

- Det är nog publiken om man kommer från en storklubb som IFK Göteborg, som har så mycket fans. Det är en väldigt stor skillnad att kliva in på Gamla Ullevi inför 10 000 och kliva in på Grimsta inför knappt 1 000. Uppladdningen inför matcherna förändras också. Tidigare, i Blåvitt, hjälpte publiken till att göra mig taggad men nu får man peppa igång sig själv.

IFK Göteborg har möjligheten att, när som helst under hösten, kalla tillbaka Bärkroth till västkusten. Något som Niklas själv helst vill undvika.

- Det kan kalla tillbaka mig när som helst, men jag har pratat med Håkan (Mild, sportchef i IFK) och han förstår min önskan att få stanna här och spela säsongen ut. Det är klart att om IFK skulle drabbas av skadeproblem kommer de kalla hem mig, men annars vill jag ta chansen att spela säsongen ut med BP.

Hur ser du på BP:s chanser att ta sig tillbaka till allsvenskan i år?

- Vi har ett bra lag med många talangfulla unga spelare, men även många som har rutin av allsvenskt spel. Kapaciteten finns helt klart och jag tycker inte att vi varit sämre än något motstånd hittills, även om vi har förlorat eller kryssat, och målsättningen är givetvis att ta klubben tillbaka till allsvenskan.

Martin Gustafsson 

Publicerad 2011-08-15 kl 16:42
Annons
Annons
Annons