Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Bäst på att få fram talanger - men brist på speltid för de unga i MFF

Foto: Scanpix

Under de två senaste åren har Malmö FF:s Champions League-pengar visat sig ännu tydligare hos värvningarna. Det är en delorsak till varför Malmö FF har haft problem att lyfta fram de unga.

Förra veckan publicerade Fotbollskanalen siffror på att de unga spelarna i Allsvenskan får alarmerande mindre med speltid. En av klubbarna som har tappat flest minuter åt talangerna är Malmö FF.

Spelare som är som mest 22 år, vilket då inkluderar Pa Konate, fick totalt 4600 minuter speltid i Allsvenskan i år. Spelarna var Erdal Rakip, Konate, Franz Brorsson, Mattias Svanberg, Andreas Vindheim, Dennis Hadzikadunic, och en minut åt Teddy Bergqvist.

Siffran på 4600 minuter är väldigt låg för att vara Malmö FF och följer trenden från förra året (5400 minuter). År 2014 var det 8200, och 2012 var det på hela 13500 minuter. 2012 var alltså siffran nästan tre gånger så hög som i år, och de flesta andra år har siffran legat på runt 10000 minuter.

En får gå tillbaka till 2005 för att hitta senast som MFF släppte fram så få talanger. Tränaren Allan Kuhn är medveten om problemet.

- Att skapa resultat och spela med unga spelare, det är en svår uppgift som jag försöker lösa så bra jag kan, men jag förstår precis vad du menar.

- Och man kan inte säga att siffrorna inte är rätt, för det är rätt. Jag tycker inte det är tråkigt, utan det är som det är. Vi ska ha respekt för den egna akademin, men spelarna måste vara bra nog. Svanberg, han är visat att han är bra nog. Då ska han också få spela.

Malmö FF är alltid i topp när det kollas på fostrade spelare på elitnivå och antal ungdomslandslagsspelare, och föreningen vann också U19-SM-guld i år. De har ett väldigt gott rykte om sig för att utveckla talanger. Kuhn trycker på att A-truppen är så stark att det är svårt att få in de unga, som Konate och Brorsson.

- Som när (Behrang) Safari kom hem. Med den klass han har, och med den internationella rutinen och den vinnarattityden, så är det helt omöjligt att inte spela honom.

- Och sedan Franz. Franz kommer få sin tid.

- Det har inget med att Franz är dålig, utan det är bara valet jag har tagit. Sedan har jag varit jättenöjd när Franz har spelat. Han utvecklar sig mycket, stort självförtroende.

Kuhn pratar också gott om uppspelen från Safari och Rasmus Bengtsson, något som i övrigt inte har varit så pass bra som han velat under säsongen. 

Publicerad 2016-11-11 kl 07:30

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER