POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Bekräftat: Klubbarna vill flytta allsvenska premiären till juni

Foto: Bildbyrån.

De allsvenska klubbarna vill spela premiärerna i början av juni.
Det bekräftar nu Svensk Elitfotboll på sin hemsida, efter ett klubbchefsmöte under onsdagen.
- Blir ett väldigt stressat spelschema vi får arbeta efter, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

I ett uttalande skriver Svensk Elitfotboll följande:

"De 32 medlemsklubbarna i Svensk Elitfotboll tog idag ett inriktningsbeslut på ett extra klubbchefsmöte att premiärerna av Allsvenskan och Superettan på grund av coronaviruset bör skjutas upp till senast början av juni. Svenska Fotbollförbundet ska nu ta ställning till klubbarnas önskemål, och i samverkan med SEF ta fram förslag på en konkret spelordning att fastställa".

Vidare går det att läsa:

"Ambitionen att ligorna ska starta senast i början på juni stöttas av Svensk Elitfotbolls samtliga klubbar, våra huvudpartners i form av Discovery, Unibet, DHL, och OBOS samt Svenska Fotbollsupporterunionen (SFSU)".

Förhoppningen från klubbarnas sida är att allsvenskan ska kunna vara färdigspelad innan december, erfar Fotbollskanalen. Det innebär att det kommer bli tätt matchande för lagen, om de lyckas spela alla matcher.

Ligaorganisationen flaggar för att det kan komma att ske ändringar med tiden, beroende på hur coronaviruset fortsätter att sprida sig.

"Vi är ytterst medvetna om att vi inte kan styra utvecklingen av coronaviruset, och att det därmed kan ske förändringar som gör att vi när tiden närmar sig behöver omplanera ytterligare för att värna om människors hälsa. Den diskussionen tas i så fall då, och endast om den behövs. Vi kommer inte att bidra till ytterligare spekulationer runt detta förrän det i så fall blir aktuellt".

Nu ska ett formellt beslut fattas av Svenska Fotbollförbundet.

"Efter att Svenska Fotbollförbundet har sagt sitt så återstår ett arbete med att fastställa en ny årsplan och kolla på exakta datum för start och övriga omgångar. Vi återkommer med information kring gjorda biljettköp så snart den nya årsplanen och datum för start är fastställd".

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, Mats Enquist, känner sig nöjd efter onsdagens möte.

- Vi har en väldigt hög grad av samsyn, inga motsättningar. Jag tycker framför allt att vi hamnade i ett läge, som jag är väldigt glad för, att både klubbar, förbund, våra partners och supportrar har sagt att man är med och backar den här tidsdräkten vi sätter upp, säger Enquist till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Sedan får alla inse att det inte är en garanti för att det räcker till, det rår inte vi över, men nu har vi skapat oss en chans att sikta mot en ny tidsplanering där vi räknar med att kunna genomföra en full säsong. Målet är som alla vet att till största möjliga mån få publik till våra arenor.

En rad praktiska saker återstår att lösa för ligorna.

- Det kommer frågor om när man börjar göra det fysiska spelprogrammet, om det blir krockar och förkortad tid mellan matcher. För det blir ett väldigt stressat spelschema vi får arbeta efter, säger Enquist.

När kommer säsongen vara klar?
- Det blir en fråga för spelledningsexperterna.

Hammarbys vd Henrik Kindlund säger i en kommentar på sin klubbs hemsida att det varit "bra diskussioner och en stor enhet och sammanhållning bland klubbarna".

- Vilket känns väldigt positivt. Uppenbarligen svårt att säga exakt när vi kan köra igång, men nu siktar vi på början på juni och förhåller oss till det. Om sex till åtta veckor vet vi mer om möjligheterna och förutsättningarna, men i dagsläget råder det så mycket osäkerhet kring coronavirusets spridning så vi avhåller oss från spekulationer, kommenterar Kindlund.

Svensk Elitfotboll, som är intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan (herr), informerar också om läget på damsidan.

"Vad gäller OBOS Damallsvenskan och Elitettan så kommer de deltagande klubbarna att senare ikväll genomföra motsvarande möten med deras medlemmar för att komma fram till ett inriktningsbeslut att förelägga SvFF".

Publicerad 2020-03-18 kl 16:01
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto