Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Bergstrand pudlar efter uttalande om Nazityskland: ”Ber hemskt mycket om ursäkt”

3v

Kim Bergstrand får skarp kritik för ett uttalande om Nazityskland.
Nu pudlar Djurgårdens tränare.
- Jag ber hemskt mycket om ursäkt för mitt val av referens, säger han i en kommentar på klubbens hemsida.

Ett citat från Djurgårdens tränare Kim Bergstrand har fått stor spridning i, och väckt starka reaktioner på, sociala medier. Bland annat har Instagram-kontot ”Dyngbaggegalan”, med fler än en halv miljon följare, uppmärksammat citatet. Det är i en intervju med Aftonbladet som Bergstrand resonerar om att man kan lära sig saker av många olika former av ledarskap och då kommer in på Nazityskland.

- Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap, säger Bergstrand. 

ANNONS

Nu ber Djurgårdens tränare om ursäkt. I en kommentar på Djurgårdens hemsida säger han:

- Jag är medveten om att det jag sa kan feltolkas. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för mitt val av referens. Jag står inte för dessa typer av åsikter som associeras med den tidens grymma, sorgliga och mörka tid. Mina ordval och resonemang var illa valda och jag är ledsen för det.

Makten i Nazityskland satt en person på: Adolf Hitler. Hans sätt att styra landet på resulterade bland annat i förintelsen då cirka sex miljoner judar dog. Förintelsen drabbade också romer och polacker som förföljdes på grund av rasistiskt tankegods. Dessutom dödade och förföljde Nazityskland funktionsnedsatta och homosexuella. 

Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, menar att Bergstrands uttalande är väldigt problematiskt.

- Det är extremt i sig och extremt dumt. Man kan inte säga vad man vill om några hemska personer på 30-talet i Tyskland. Man kan tycka vad man vill, men inte säga vad som helst. Om man använder formuleringen: ”Man fick dem att göra en massa saker i olika sammanhang” är det första man tänker på att man utrotade Europas judar. Det var vad man fick människor att bidra till och göra, säger Weyler till Fotbollskanalen.

ANNONS

- Det var vad de här ledarna, som han tycker det finns saker att lära sig av, är kända för idag. De är inte kända för ordning på gymnastiklektionerna, eller att få folk att springa fortare, eller hoppa högre eller spela bättre boll. De är kända för att bidra till ett världskrig och utrotande av Europas judar, många romer och homosexuella. Det är det enda man kan säga med säkerhet när det gäller ledarskap i Tyskland.

Weyler fortsätter:

- Jag skulle säga att om han varit tränare för ett tyskt fotbollslag så hade hans tränarkarriär upphört i samma ögonblick som han uttalade de där orden. 

Under måndagsmorgonen var Fotbollskanalen i kontakt med vd:n Henrik Berggren, som då först bad om att få återkomma. Efter att Bergstrand och Djurgården gått ut med en officiell ursäkt från tränaren har vd:n nu gett sin syn, för Fotbollskanalen. 

- Det var olyckligt och felaktigt men jag känner Kim som människa och han är en intelligent, tänkande och humanistisk människa och står inte för det som uttrycktes. Och han ber om ursäkt helt enkelt, säger Henrik Berggren.

ANNONS

Aftonbladet har tagit bort tv-klippet i vilket Bergstrand uttrycker sig om saken.

Publicerad 2021-02-01 kl 10:39

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto