POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Besked från Blåvitt – får in nya miljoner till nyförvärv: "Oerhört glädjande"

Foto: Bildbyrån.

En nyemission är genomförd i IFK GBG Transferintressenter.
Vad det innebär? Att Blåvitt har fått in pengar till nyförvärv.
- Det är oerhört glädjande, säger ordföranden Mats Engström.

IFK Göteborgs ekonomi har under de senaste åren inte varit den bästa. Den nuvarande coronakrisen har inte heller underlättat för Blåvitt när det kommer till att agera på transfermarknaden. Däremot kunde GP i förra veckan berätta att olika finansieringsplaner diskuterades. Vad som innefattade samtliga finansieringsplaner? Bolaget IFK GBG Transferintressenter. Nyligen sa klubbdirektör Max Markusson följande till GP:

- Nu har vi avsatt nästan åtta miljoner i återbetalning (pengar som har betalats tillbaka till de som investerat) i vårt årsbokslut och det betalas ut i dagarna – om det inte redan har gjort det. Det är klart att vi har ställt frågan vad våra intressenter vill göra med de pengarna. Det gick rätt fort från att de investerade till att de fick tillbaka en stor del.

Och nu meddelar Blåvitt, i ett pressmeddelande som kom ut under onsdagen, att en nyemission är genomförd i IFK GBG Transferintressenter, vilket innebär att klubben nu kan förstärka spelartruppen utan större ekonomisk risk för klubben IFK Göteborg.

På sin hemsida skriver Blåvitt följande: 

"IFK GBG Transferintressenter AB är vår lösning för att tillföra externt kapital, som är tänkt att användas för förstärkningar av herrlagets spelartrupp. Efter flera lyckade spelarförsäljningar de två senaste åren har intressenterna – enligt avtal – möjlighet till återbetalning på tidigare investeringar. Genom en nyemission tillförs nu kapitaltillskott från både befintliga och nya investerare".

- Det är oerhört glädjande. Merparten av våra investerare har valt att återinvestera de pengarna i truppen på nytt, igen. Samtidigt har nya investerare hört av sig och sagt att vi gärna vill vara med på den här resan också. Då är de villiga att sätta in nya pengar i det här. Så sammantaget blir det en del pengar som vi kan använda framöver för att förstärka truppen allt eftersom vi ser ett behov, säger ordföranden Mats Engström till klubbens hemsida.

När Fotbollskanalen når Engström för att höra hur stort belopp det rör sig om och vilka intressenter som går in svarar ordföranden följande:

Vi säger inte mer om detta i nuläget, då vi precis kom ut med det. Vi går inte ut med belopp och inte heller intressenterna. Däremot håller vi på att ge ut en aktiebok som ska vara färdig på måndag, som man kommer kunna begära ut, säger Engström.

Tidigare har såväl Marcus Berg, Jakob Johansson och Mattias Bjärsmyr uppgetts vara aktuella för en comeback i Blåvitt. Så sent som i går kom det bland annat uppgifter om att Johansson är klar för klubben – och nyligen bröt även Bjärsmyr sitt kontrakt med turkiska Genclerbirligi. Dessutom har Berg varit med och tränat med Blåvitt den senaste tiden.

IFK GBG Transferintressenter bildades 2018 och upplägget var enkelt. Externa intressenter gick in med pengar i utbyte mot omkring 40 procent av nettosumman vid klubbens spelarförsäljningar – fram till dess att de har fått tillbaka sina investerade pengar, uppger GT.

Bolaget har varit med och finansierat många av de två senaste säsongernas spelarövergångar till klubben. När det nu framöver blir aktuellt med fler nyförvärv är det IFK GBG Transferintressenter som står för finansieringen i första hand.

Faktaruta: Nyemission

"Nyemission kallas det när ett bolag erbjuder allmänheten och/eller befintliga aktieägare att teckna nya aktier i företaget. Företaget utfärdar då nya aktier för att få in mer kapital till företaget. Oftast erbjuds de nya aktierna till ett lägre pris än de gamla för att locka allmänheten att investera i bolaget. Den vanligaste anledningen till att företag genomför en nyemission är att de behöver få in mer pengar till verksamheten".

Källa: Avanza

Publicerad 2020-05-13 kl 09:36

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto