Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Beskedet: AFC anmäler Blåvitt för banderoller

AFC Eskilstuna väljer att anmäla IFK Göteborg till disciplinnämnden.
Detta med anledning av flera banderoller som synts på läktarsektionen under mötet mellan lagen på Gamla Ullevi i juli.
- Vi vill markera starkt mot all form av kränkning. Speciellt mot Göteborgs fans eftersom att de har varit mest drivande i kritiken mot oss, säger AFC:s säkerhetschef Gino Torlo till Fotbollskanalen.

I juli möttes IFK Göteborg och AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi och på läktarsektionen visades då flera banderoller med negativa budskap gentemot AFC och representanter i föreningen.

ANNONS

Enligt Blåvitt var texten på banderollerna som syntes:

"AFC Poutana – slang på grekiska (AFC Hora)".

"Ryssholm Sirot – Ryska för ”Ryssholm hemlös".

"Styra fotbollsförening som diktatur – det är Ryssholms signatur".

Nu har AFC anmält IFK Göteborg för banderollerna till disciplinnämnden, enligt Blåvitt. Detta skriver klubben på sin hemsida.

IFK Göteborg har också publicerat ett svar på anmälan på sin hemsida som undertecknas av klubbdirektör Max Markusson.

I svaret står bland annat:

"IFK Göteborg beklagar det inträffade men ser inte hur man kan ha haft förutsättningar för att stävja händelserna inom ramen för vad som kan anses vara en rimlig resursallokering. Vi delar anmälarens syn på att kränkningar ej skall förekomma men vill ändå lyfta att det hade underlättat ifall AFC Eskilstuna även i fortsättningen väljer att följa SvFF:s reglemente kring 51%-regeln i syfte att undvika framtida provokationer gentemot svensk supporterkultur".

ANNONS

När Fotbollskanalen når AFC:s klubbdirektör José Franco hänvisar han till säkerhetschef Gino Torlo som är tydlig med att det är markering mot just IFK Göteborgs fans. Torlo hänvisar till när lagen möttes 2017 då en banderoll från Blåvitts fans anspelade på Gulag, som är samlingsnamnet för de koncentrationsläger som fanns i det forna Sovjetunionen.

- Vi vill markera starkt mot all form av kränkning. Speciellt mot Göteborgs fans eftersom att de har varit mest drivande i kritiken mot oss. Specifikt 2017 då man sa att man ville skicka tillbaka vår ordförande (Alex Ryssholm) till ett koncentrationsläger i Sovjet, säger Torlo som påpekar att relationen med IFK Göteborg som klubb är bra.

- Vi har jättegod relation med klubben Göteborg. Precis efter matchen hade vi ett möte med matchdelegaten och säkerhetsansvarige i IFK Göteborg och då hade de full förståelse. Det är fansen som säger att de försvarar demokrati men samtidigt skriker ”horungar” på läktaren framför barnfamiljer som vi har problem med.

ANNONS

Torlo utvecklar:

- Jag tycker att problemet är de personer som kallar sig föreningsdemokrater, som skriver de här banderollerna och säger att vi är horor, hemlösa och att Alex Ryssholm ska skickas till ett koncentrationsläger. Det låter som att det är okej samtidigt som vi är antidemokrater.

- Det är tråkigt när vi gör vårt bästa för att bedriva en fotbollsklubb. Vi som elitförening gör allt för att följa alla stadgar. Annars hade vi inte fått vara det. Sedan är det såklart smågrejor som vi dagligen på att förbättra det.

Att anmäla budskap på banderoller till disciplinnämnden är ovanligt och om nämnden kan straffa Blåvitt i fallet är oklart.

- Vi har inte anmält förut, så det vet vi inte. Det här året har vi gått ut med att vi kommer gå starkt mot hot och hat, speciellt mot vår ordförande Alex Ryssholm som fått ta emot mycket hot och hat tidigare. Hemma på Tunavallen kollar vi igenom allt så där kan vi kontrollera att det inte står något kränkande. Vi har inga problem med att det lyfts kritik mot oss som förening, men när det är personangrepp tycker vi inte att det är okej, säger Torlo.

ANNONS

Fotbollskanalen har försökt nå representanter från disciplinnämnden, för att se om nämnden kan straffa Blåvitt i ärendet, men utan framgång.

Under torsdagen kunde också Fotbollskanalen avslöja att IFK Göteborg är anmält av SvFF för försäljningen av Benjamin Nygren.

Publicerad 2019-08-15 kl 11:39
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto