POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Beskedet: Björn Eriksson frias från misstankar om jäv

Foto: Bildbyrån.

RF-basen Björn Eriksson blev utredd för jäv.
Nu meddelar Riksidrottsförbundet att Eriksson frias från misstankarna. 
"Det finns inte någon grund för påståendet att Björn Eriksson har utnyttjat sina uppdrag på ett sätt som otillbörligt gynnat privata säkerhetsföretag eller honom själv", skriver RF i ett uttalande. 

Årets allsvenska säsong har präglats av en konflikt mellan supportrar och polis. Polisen har i år arbetat mer aktivt, utifrån en villkorstrappa, för att motverka användandet av pyroteknik på fotbollsläktare, vilket bland annat resulterat i förbud mot OH-flaggor och protester från supportrar på läktarplats mot det. Som en del i rapporteringen om det granskade Expressen Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. 

Expressen rapporterade att Eriksson har haft dubbla poster, dels som ordförande i RF och dels som ordförande i lobbygruppen "Säkerhetsbranschen", som har en vision om att privata vaktbolag på sikt ska ta över enklare polisiära uppdrag, bland annat på idrottsliga evenemang. Det kan, enligt tidningen, har påverkat polisens aktivare hållning.

Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll, var en av flera som då efterfrågade en utredning kring RF-basens dubbla poster. 

- Det vore bra om man tog sig en riktigt titt på vad som har skett alla olika riktningar. Det är oförenligt att vara företrädare för svensk idrott och samtidigt driva lobbyverksamhet för att en viss bransch ska ersätta polis. Det måste man hålla isär. Man måste bestämma sig för vilken stol man ska sitta på, sa Olsson till Expressen då.

Riksidrottsförbundet meddelade, efter att ordföranden blev anmäld till RF:s egen visselblåsartjänst, att en oberoende utredning inleds i frågan - och nu står det klart att Eriksson frias från misstankar om jäv. 

"Utredningen visar att Björn Eriksson inte har agerat på ett sätt som har påverkat hur Riksidrottsförbundets arbete kring idrottsrelaterade säkerhetsfrågor har bedrivits på en operativ nivå. Det finns inte någon grund för påståendet att Björn Eriksson har utnyttjat sina uppdrag på ett sätt som otillbörligt gynnat privata säkerhetsföretag eller honom själv", skriver Riksidrottsförbundet i ett uttalande.  

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, och Lars Christer Olsson gick tidigare i veckan ut och uttryckte glädje över att mycket blivit bättre i förhållandet mellan supportrar och polis. De har, under sommaren, haft två möten med polisen. 

- Samtal har förts på strategisk nivå i en god anda. Parterna är eniga om att mycket har blivit bättre de senaste åren, till exempel har förekomsten av våld och rasism på arenorna minskat märkbart. Användningen av illegal pyroteknik är ett kvarvarande problem och den trenden måste vändas, sa de i ett gemensamt uttalande på Sefs hemsida.

Publicerad 2019-09-04 kl 23:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå