POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Beskedet: Delar av korruptionsutredningen mot Kindberg läggs ner

Foto: Bildbyrån

Riksenheten mot korruption har beslutat sig för att lägga ner delar av sin brottsutredning mot Daniel Kindberg.
Det rapporterar Östersunds-Posten.

Den tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg dömdes i november till tre års fängelse av tingsrätten, för olika typer av ekonomisk brottslighet. Domen har Kindberg överklagat och fallet väntas tas upp i hovrätten under våren.

Parallellt med den processen har Kindberg av Riksenheten mot korruption utretts för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Nu har utredningen kring den sistnämnda delen lagts ner, rapporterar Östersunds-Posten.

Östersunds kommun polisanmälde Kindberg i slutet av mars 2019 för den uppmärksammade markaffären, som kommunen menar att det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem (som Kindberg tidigare var vd för) förlorat omkring 200 miljoner kronor på. Det är alltså utredningen kring markaffären som nu läggs ner.

- I och med att åklagaren inte anser att det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i trolöshetsfrågorna så är vi nog vid vägs ände med den straffrättsliga delen av den ursprungliga markaffären. Men det är min personliga bedömning, säger kommunalrådet Bosse Svensson (C) till ÖP.

Åklagaren Martin Bresman menar att det inte går att räkna med en fällande dom i ärendet och därför läggs nu utredningen ner.

- Det är svårt att exakt fastställa exakt hur stor skadan är och om det finns en skada. Det är inte enligt min bedömning möjligt att vinna ett sådant mål från åklagarsidan, säger Bresman till ÖP.

Förundersökningen gällande mutbrott är fortsatt igång. Den delen av utredningen rör konsultavtal som det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hittat i samband med en tidigare genomförda internutredning. Avtalen är skrivna mellan två bolag till Daniel Kindberg och bolaget Pilgrimsta Hus. De är värda 4 miljoner och innebar att Kindbergs företag bland annat skulle bistå Pilgrimsta Hus med ”strategiskt affärsplanerande, utveckling av affärssystem och strategiskt försäljningsarbete”.

Östersundshem fälldes 2018 i Förvaltningsrätten för ett genomfört byggprojekt som just Pilgrimsta Hus genomfört. Man fick då betala en straffavgift om två miljoner kronor för att man inte genomfört någon upphandling utan gav uppdraget direkt till Pilgrimsta Hus.

I en längre intervju med Daniel Kindberg som Fotbollskanalen gjorde i början av november 2018 fick den tidigare ordföranden frågor om konsultavtalen mellan hans bolag och Östersundshem.

- Det är ju liksom helt naturliga (avtal)... det har inte med det här att göra. De är skrivna under en tid då jag inte ens jobbade för Östersundshem. De har ingenting med det här att göra. Över huvud taget, sa Kindberg då.

Men det är ju ändå en potentiell uppdragstagare för Östersundshem?
- Det spelar ju ingen roll. Det finns ju hundratals, om inte tusentals företag, som kan vara det. 

Men de har ju varit uppdragstagare?
- Absolut, men det har inte med mina avtal att göra. 

Kindberg sa under den intervjun att han inte såg några konstigheter i avtalen i fråga.

- För de är inte utformade så, det finns inget konstigt över huvud taget. Det finns inget konstigt med det över huvud taget.

Vad har din vinning varit med de avtalen?
- Nu tänker inte jag gå in på avtalen mellan oss två men alla vet att de inte ens är skrivna, inte ens tecknade, när jag är på Östersundshem.

Kindberg har i ett tidigare pressmeddelande beskrivit att han förnekar mutbrott.

Publicerad 2020-01-10 kl 13:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå