Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Beskedet från regeringen: Huliganer kan få registreras

Regeringen ska tillsätta en fördjupad utredning för att ta reda på vilka personuppgifter som behövs för att hindra att huliganer och andra avstängda får tillträde till arenorna.

I dag är det inte tillåtet för andra än myndigheter att lagra personuppgifter där lagöverträdelser registrerats. Därför måste varje förening begära tidsbegränsade undantag från förbudet för att kunna registrera de personer som stängs av.

Det finns två typer av avstängningar. Dels kan åklagare besluta om tillträdesförbud, vilket innebär att personen kan straffas om han eller hon besöker idrottsarenan. Dels kan enskilda arrangörer stänga av besökare, som inte skött sig. Det är inte straffbart att bryta mot arrangörsavstängningar.

I ett delbetänkande föreslogs tidigare att Riksidrottsförbundet ska få införa ett nationellt register, men förslaget har fått en del kritik från remissinstanser.

Bland annat ifrågasattes om Riksidrottsförbundet verkligen ska ansvara för registret och om även arrangörsavstängda ska ingå.

Nu ska utredaren undersöka om det är lämpligt med ett nationellt register med tillträdesförbud och arrangörsavstängda, vem som i så fall ska vara ansvarig för uppgifterna och vilka som ska få tillgång till dem.

Slutsatserna ska presenteras den 15 november.

Publicerad 2013-05-04 kl 16:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons