Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Beskedet: ÖFK och Kindberg kan inte straffas av disciplinnämnden

Riksidrottsnämnden går på disciplinnämndens linje.
Licensnämndens anmälan mot Östersunds FK och Daniel Kindberg kan inte prövas, med hänvisning till preskriptionstiden.

I våras valde Svenska Fotbollförbundets licensnämnd att lämna in en anmälan till disciplinnämnden, med anledning av att det väckts åtal mot den tidigare ordföranden Daniel Kindberg. Misstankarna rör som bekant ekonomisk brottslighet. Både Daniel Kindberg och Östersunds FK blev anmälda.

Disciplinnämnden valde dock att lämna anmälan utan bifall då man ansåg att den inte kunde prövas på grund av att preskriptionstiden, som är på två månader.

"Disciplinnämnden anser att det redan i juni 2018 genom rapporteringen i media och genom en granskning utförd av konsultföretaget EY på uppdrag av ett av de bolag som berörs av åtalet, framkommit tillräckligt tydliga uppgifter som skulle kunna ha lagts till grund för en anmälan om ekonomiska oegentligheter. Då anmälan skett mer än två månader efter detta är anmälan preskriberad", skrev nämnden.

ANNONS

Licensnämnden valde i sin tur att överklaga till högsta instans, Riksidrottsnämnden.

- Vi menar att preskriptionstiden inte ligger i detta fall. Vi tycker annorlunda än disciplinnämnden helt enkelt så nu får vi avvakta och se, sa ordföranden Richard Johnsson till Fotbollskanalen.

Licensnämnden ville att anmälningarna skulle vara vilande i väntan på dom i rättsfallet, medan disciplinnämnden alltså räknade från juni 2018 (licensnämndens anmälningar lämnades in i början av 2019). 

"Preskriptionsfristen ska i första hand börja löpa vid lagakraftvunnen dom eftersom det är först då det kan konstateras huruvida någon ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter. I vart fall ska preskriptionstiden tidigast börja löpa vid tidpunkten för väckande av åtal eftersom det är först då omständigheterna blivit kända", menade licensnämnden.

ANNONS

I Riksidrottsförbundets stadgar står:

"Påföljd för förseelse får inte åläggas någon, om inte förseelsen anmälts för bestraffning senast inom två månader från det förseelsen begicks eller blev känd. Påföljd får inte i något fall ådömas när fyra år förflutit från dagen för förseelsen".

På fredagen kom så beslutet från Riksidrottsnämnden.

Man väljer att gå på disciplinnämndens linje – fallet är preskriberat. I beslutet skriver nämnden att man ”… instämmer i den bedömning som disciplinnämnden har gjort i fråga om att eventuella förseelser är preskriberade. Svenska Fotbollförbundets Licensnämnds överklagande ska därför avslås”.

Beslutet går inte att överklaga.

Värt att notera är att ÖFK även är anmält till SvFF:s representantskapsmöte, vilket är det organ som kan besluta om eventuell degradering.

Det som hade varit aktuellt om det hade blivit en prövning av disciplinnämnden var tillrättavisning, böter och avstängning, enligt nämndens ordförande Kerstin Elserth.

ANNONS
Publicerad 2019-09-27 kl 15:29
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto