POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Beslut om VAR tidigast inför 2021: "Kommer inte att rusha in i något"

Foto: Bildbyrån.

VAR i allsvenskan? Frågan väcktes till liv igen efter två omdiskuterade situationer i Djurgårdens seger mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. 
Tidigast 2021 kan det vara aktuellt, menar Mats Enquist. 
- Jag ser inte att vi kommer att rusha in i något, säger generalsekreteraren till Fotbollskanalen.

Svenska Fotbollförbundet har sedan i fjol, ihop med Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskan och superettans intresseorganisation) utrett VAR och om det ska införas, precis som i många utländska ligor, i svensk elitfotboll. 

Efter två omdiskuterade situationer i Djurgårdens 1-0-seger mot IFK Göteborg i måndags blev frågan på nytt väckt till liv. Ska VAR införas i allsvenskan och i sådana fall när och hur? 

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist meddelar att parterna i dagsläget är långt ifrån ett beslut och att det inte lär bli några förändringar till säsongen 2020, i stället möjligen ett beslut i frågan under förbundets representantskapsmöte hösten 2020 och att det därmed skulle kunna införas VAR i allsvenskan och superettan 2021. 

- Det är min tro, men återigen kan man teoretiskt kalla till ett extra "repskap". Det är inte uppe på novembermötet (årets representantskapsmöte), då vi inte ens är färdiga med slutsatser, men i teorin skulle förbundet kunna välja att kalla till ett extra "repskap", men jag tror inte att det är sannolikt, även om det är bättre att du frågar förbundet om det. Det är förmodligen en fråga som kommer att beredas på djupet i höst och under nästa år och sedan komma upp till "repskapet" i november, vad det nu blir för förslag, säger Enquist till Fotbollskanalen. 

Enquist berättar att man fram till nu har samlat in information om VAR och att det i höst och i vinter ska diskuteras mellan alla parter innan beslut kan tas om man vill ha VAR i svensk elitfotboll, vilket alternativ av VAR som i sådana fall är bäst och hur man i sådana fall ska gå vidare med det. 

- Jag skulle tippa att det under november och januari kommer att finnas med på våra medlems- och klubbchefsmöten för att diskutera lite grann kring det, men sedan måste både förbundet och domargruppen vara med innan det tas formella beslut på representantskapsmötet. Oavsett vad vi nu kommer fram till ser jag inte att det är sannolikt att det blir några större förändringar redan till 2020. Det är en diskussion som måste ventileras noggrant och inte bara mellan förbund, Sef, domare och klubbar, då vi även måste lyssna av lite grann kring hur våra supportrar ser på saken. Vi har valt att vara öppna med de här diskussionerna och kommer att vara det fortsatt också. Då får det ta lite tid, säger Enquist.

Vad har ni samlat in för information?
- Det har handlat om att titta på de tekniska kraven som finns utifrån ett Fifa- och Uefa-perspektiv och sedan titta på vilka lösningar som finns, då det varierar. Vi tittar även på tillämpning, då det också skiljer sig rätt mycket vad jag förstår. Det går att använda VAR på olika sätt från att det nästan är tekniskt styrt och att man ska springa ut till sidlinjen hela tiden till att man mer får råd från folk som tittar, säger han och fortsätter:

- Det är många av de frågorna vi vill ha svar på och sedan måste vi diskutera med domargruppen och övriga parter hur vi ser på vilken utveckling vi vill ha. Just nu tror jag att många har fokus på enskilda misstag i enstaka matcher och det tror jag är fel. Jag tycker att det mer handlar om att ge alla parter rätt förutsättningar utan att för den skullen ta bort själen i allsvenskan. 

Danska ligan kommer från och med nästa säsong införa VAR till en, enligt Divisionsföreningen som är en motsvarighet till Sef i Danmark, kostnad på mellan elva och fjorton miljoner kronor per säsong. Enquist berättar att de, i utredningen, bland annat tittat på hur det ser ut i Danmark, men även andra länder. 

- Vi följer både Danmark och andra kring vad som händer, men om man tittar på tillämpningen verkar ingen kunna svara exakt på vad VAR är. Det är en spännvidd av olika hjälpmedel för domarna, i sin utövning av tjänsten, som kan vackla mellan att ha mållinjeteknologi eller att ha möjlighet till ett extra VAR-rum som uppkallar domaren till att titta på tv-skärmar, där man går baklänges i matcherna och pausar matcherna till att det bara finns en öronsnäcka som ett extra stöd till domaren, vilket gör att domaren fortfarande styr på planen, säger han och fortsätter:

- Återigen, innan vi vet vilken teknologi och vilken eventuell tillämpning som skulle vara bra för oss tänker vi inte ta ställning till för eller mot VAR. Just nu noterar vi bara att det finns ett behov av att vi stärker upp funktionärernas stöd. Exakt hur det ska gå till är långt ifrån klart.

Har ni kommit fram till vissa alternativ som skulle passa bättre och är billigare än andra?
- Nej, så långt har vi inte kommit. Jag har inte sett det senaste underlaget, men vi kommer väl tillsammans med klubbarna få se det under januari- eller novembermötet. Jag har pratat med mina kollegor i andra ligor och det är fortfarande ganska nytt det här. Nu kan vi bara konstatera att det finns de som har en mer sympatisk tillämpning, där det inte är en så stor matchinverkan, medan det finns de system som har en större inverkan. Vi är långt ifrån färdiga och om vi gör någon förändring ska vi känna att det är ett bra tillskott som stödsystem och som kan harmonisera hur vi alla vill uppleva fotbollen. Hellre att vi väntar och gör lite rätt än att vi kastar oss in i någonting.     

Är det ett stresspåslag att andra ligor ute i Europa börjar införa VAR?
- Nej, det tycker jag inte. Det är väl mer att vi får chansen att se deras utveckling. Då får de göra eventuella misstag, medan vi slipper att göra det. Fotboll är inte som amerikansk fotboll där man har avbrott var tionde sekund. Vi måste ha respekt för sporten och därför tror jag inte att det bara är tekniken, även hur vi använder VAR som vi måste få erfarenhet av från andra länder. Det finns bättre och sämre erfarenheter. När vi har sett det är det jättebra att se hur det skett i andra ligor, då vi har en jättebra samverkan. Då kan vi ta vårt beslut. Jag ser inte att vi kommer att rusha in i något, men behovet av att titta på frågan är uppenbar.

Publicerad 2019-10-22 kl 14:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå