Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
1:59

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Beslutet efter attacken: Östersund tilldöms 3-0-seger

Disciplinnämnden har kommit med sitt beslut efter den avbrutna matchen mellan J-Södra och Östersund. Gästerna, vars målvakt attackerades, tilldöms segern med 3-0.

Det var den 15 augusti som mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund på Stadsparksvallen tvingades avbrytas. En åskådare, en 17-årig man, tog sig in på planen och gick till attack mot gästernas målvakt Aly Keita när bara minuter återstod av matchen.

ANNONS

Under onsdagen sammanträdde Disciplinnämnden för att komma fram till ett beslut, och nu har domen kommit. Östersund tilldöms en 3-0-seger. Detta frångår det som förbundets riksombud yrkade på, 1-1.

"Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen. Majoriteten har även synpunkter på Jönköpings arrangemang", står det i beslutet.

Huvudregeln säger att det lag som supportern tillhör ska hållas ansvarig. I bedömningen i detta fall har Disciplinnämnden utrett om supportern, som kommer från Södertälje, ska betraktas som supporter till något av lagen. Nämnden slår fast att supportern kom från hemmalagets sektion:

"Angriparen har således kommit från en sektion för hemmasupportrar för vilka Jönköping som arrangerande lag haft ansvar för. Det innebär att angriparen ska presumeras vara en supporter till Jönköping för vilken klubben är ansvarig.

ANNONS
Att det av angriparens klädsel inte går att utläsa hans klubbsympatier är inget som i sig förändrar bedömningen. Angriparens klädsel får anses vara vanligt förekommande bland pojkar i jämförlig ålder och därmed vanligt förekommande på alla läktarsektioner i allsvenskan. Det är också allmänt känt inte minst bland supporterpoliser och säkerhetsansvariga i klubbarna att det t.ex. bland s.k. kategori C-supportrar, i folkmun kallat huliganer, är vedertaget att genom neutral klädsel just försöka dölja sin klubbsympati."

Disciplinnämnden skriver att två personer varit skiljaktiga i beslutet, de ville att matchen skulle sluta 1-1. Totalt deltog åtta personer i beslutet. Beslutet kan överklagas och det görs då till Besvärsnämnden senast den 8 september.

Läs Disciplinnämndens beslut här.

Se händelsen i spelaren ovan.

ANNONS

Publicerad 2016-08-25 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto