Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

BETYG: Så snygga är alla allsvenska lags matchställ

Den allsvenska säsongen är i gång igen.
Här betygsätter Max Richnau samtliga allsvenska lags matchställ för säsongen 2019.

Alla betyg och kommentarer är endast skribentens åsikt.

Förra årets betygssättning av allsvenskans matchställ hittas här.

AFC Eskilstuna

Betyg: 1

Kommentar: AFC kör vidare på samma design på stället som i fjol. De som läste betygen på förra säsongens superettan-matchställ vet att jag knappast är ett fan. Två olika skrikiga orangea nyanser på tröjan, mycket reklam som sticker ut och ett klubbmärke som går i helt andra färger. Ett bottennapp. 

AIK

Betyg: 5

Kommentar: Jag var och fingrade på femman redan i fjol för AIK, men det var en del detaljer gjorde att betyget stannade vid en fyra. Nu tycker jag att man vässat stället ytterligare med detaljer som fler ränder på strumporna och borttagen rand på shortsen. Litet minus för formen på kragen - men på det stora hela är det här en fullträff. Grymt snyggt, Gnaget!

ANNONS

BK Häcken

Betyg: 2

Kommentar: Häcken har lämnat Nike för Puma, men har inte gjort något stort uppköp när det kommer till utseendet på matchstället - inte ännu i alla fall. Den gula färgen är bra, men det är mycket plotter och flera reklamloggor som sticker ut, inte minst den röda på bröstet. Förra årets ställ fick en trea, men i backspegeln kan jag tycka att det var väl generöst. Jag håller detta ställ på ungefär samma nivå, och nu känns tvåan given.

Djurgårdens IF

Betyg: 4

Kommentar: Djurgården byter hemmaställ varannat år, och nu går man in på år två med den som syns ovan. En trea i fjol, men det här är ett ställ som har växt lite på mig. Färgerna är bra och rätt unika och det är rätt att låta det ljusblåa dominera tröjan. En nackdel är att man har rätt mycket småplåttriga reklamloggor på framför allt tröjan. Svag fyra.

ANNONS

IF Elfsborg

Betyg: 3

Kommentar: Elfsborg levererar ett av sina bättre ställ på senare år. Men att det bara blir en trea säger en del om tidigare ställ - den här trean är dessutom rätt skakig. Jag gillar kragen och ärmarna funkar okej, men det är, som vanligt med Elfsborg, ett riktigt klotterplank till tröja man spelar i med alla reklamloggor. Noterbart är att man gått tillbaka att bara ha "Elfsborg" på bröstet och inte hela klubbmärket. Reklamfritt hade man kunnat aspirera på en fyra - nu blir det en svag trea.

Falkenbergs FF

Betyg: 2

Kommentar: Gult och vitt är inte en match made in heaven, men det sticker i alla fall ut. Att ha två olika nyanser av gult på tröjan är knappast en hit. Stället blir godkänt men verkligen inte mer.

Gif Sundsvall

Betyg: 4

Kommentar: Giffarna kör på ett ställ som är väldigt likt det man hade i fjol, men jag väljer att höja fjolårsbetyget tre till en fyra. Den blåa nyansen är riktigt snygg och lirar fint ihop med de vita detaljerna. Sundsvall visar här också att man kan ha en del reklam på både tröja och shorts om man lyckas få den att smälta in. Jag tror att vita shorts hade kunnat höja det här stället ytterligare, men nu balanserar man precis ovanför gränsen mellan en trea och en fyra.

ANNONS

Hammarby IF

Betyg: 3

Kommentar: Som första lag i allsvenskan har Hammarby fått Craft som dräktleverantör, och man lämnar därmed Puma. Årets ställ har dock en hel del likheter med fjolårets. Färgerna är bra men i mitt tycke är det lite för lite vitt på tröjan. Tunnare ränder och en randig rygg hade höjt det här stället i min mening. Det syns inte här, men numrena och namnen på ryggen tycker jag också sitter lite väl långt ner. Ett plus är dock att man lyckats få bröstreklamen att smälta in betydligt bättre än i fjol och att reklamloggorna i övrigt är få. Aspirerar på en fyra men det stannar vid en trea denna gång för Bajen.

Helsingborgs IF

Betyg: 4

Kommentar: HIF är tillbaka i högsta serien med ett riktigt bra ställ. Välbalanserat mellan två färger som passar bra tillsammans, där axelranden blev en riktig hit. Reklamen går i vitt och sabbar inte mycket. Bra!

ANNONS

IFK Göteborg

Betyg: 3

Kommentar: Jag gnällde en del på det här stället i fjol, men var kanske lite väl hård i betygsättningen (en tvåa blev det då). Färgerna är trots allt bra, men jag vidhåller att det stora blåa axelpartiet ser märkligt ut och att de brutna ränderna på bröstet tar ner betyget en aning. Måste det dessutom vara så mycket luft mellan ränderna och Serneke?

IFK Norrköping

Betyg: 2

Kommentar: Peking backar två betygssnäpp från fjolårsstället - det här tycker jag verkligen inte är något vidare. De blåa detaljerna på tröjan är nog det jag tycker förstör allra mest, då det tar bort det stilrena som kan göra ett Norrköping-ställ riktigt bra. Därtill är det en del reklam som sticker ut och man har en väldigt märklig lösning för namn och nummer på tröjan då de sitter i nacken. Peking kan bättre!

ANNONS

Kalmar FF

Betyg: 3

Kommentar: Samma ställ som i fjol för Kalmar - och det inga större problem med det. Kanske hade röda strumpor höjt det något ytterligare? Nu en klar trea.

Malmö FF

Betyg: 4

Kommentar: Mer vitt på tröjan i år för MFF, och jag är inte säker på att det är rätt väg att gå, i alla fall inte med den lösning som man har ovan. Jag tycker att MFF:s färger kommer bäst till sin rätt i en helt ljusblå tröja. Men man har fortfarande två färger som passar lysande ihop, även om man nu går från en stark fyra i fjol till en svag fyra nu.

IK Sirius

Betyg: 2

Kommentar: Sirius kör på med samma ställ som i fjol, ett ställ som jag tycker hade kunnat ha lite bredare ränder och mer svart på tröjan. Det stora problemet, precis som i fjol, är dock reklamloggor som sticker ut väldigt mycket, inte minst på shortsen och strumporna.

ANNONS

Örebro SK

Betyg: 2

Kommentar: Vitt och svart går att få väldigt snygg, men det krävs heller inte mycket för att dra ner stället rejält. Reklamfritt vore det här minst en trea för ÖSK, men det är några små reklamloggor som går i andra färger som gör att man sjunker till en tvåa.