Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Blåvitt efter beslutet: "Tror inte vi överklagar"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson kommenterar nu Disciplinnämndens beslut att tilldöma Malmö FF en 3-0-seger efter skandalmatchen på Gamla Ullevi.
- Väldigt tråkigt, säger Andersson till Fotbollskanalen. 

Under torsdagen kom beskedet - Malmö FF tilldöms en 3-0-seger för den avbrutna matchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi den 27 april, då ett knallskott kastades in mot gästernas Tobias Sana.

Disciplinnämnden går på huvudregeln i frågan, att det lag vars supportrar som inte orsakat händelsen får segern.

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt att fotbollsmatcher ska avgöras på detta sättet. Vi i IFK har sagt att vi ska ta det lugnt nu. Läsa igenom och analysera det som de har skrivit. Sedan får vi ta ställning till om och hur vi ska gå vidare med det, säger Blåvitts ordförande Frank Andersson till Fotbollskanalen.

IFK Göteborg har nu fram till den 19 maj på sig att överklaga beslutet. Men det är ännu inte klart om man kommer att göra det.

- Vi får ta en sak i taget. Jag har inte läst vad de har skrivit än.

Är du förvånad över att Malmö tilldöms en 3-0-seger?
- Nej, det är jag väl inte. Men jag tycker att vi gjorde allt som stod i vår makt för att förhindra det som hände i onsdags. Nu misslyckades vi och det är jättetråkigt. Jag upplevde trots det som hände att det var väldigt lugnt på arenan, så det är tråkigt att man inte kan avgöra fotbollsmatcher på planen, säger Andersson.

IFK Göteborgs sportchef och tf klubbdirektör, Mats Gren, kommenterar beskedet så här:

- Det var ett ganska väntat beslut efter alla turer som varit och allt vi har läst och hört. Vi hade inte förväntat oss något annat.

Kommer ni överklaga beslutet?
-  Spontant, utan att ha satt oss ner och tittat, så nej. Jag känner att vi får lägga det här bakom oss och acceptera det beslut som tagits. Sedan får vi framförallt sätta oss sedan med Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet hur ska vi göra i framtiden. Detta förstör bara för fotbollen, säger Mats Gren.

Besviken över beslutet?
- Ja, annars hade vi bara accepterat det direkt. I min värld måste man skilja på situation och situation. I vår värld fanns det ingen säkerhetsrisk på stadion efter avbrottet och det tror jag alla som var närvarande kan gå i god för. Det var aldrig någon hätsk stämning mot domarna. Det var bara en idiot på läktaren som kastade in ett knallskott vilket är helt oacceptabelt. Det sa vi direkt på plats. Men man måste skilja på sakerna. De vi säger riktas inte mot händelsen. Det är riktas mot beslutet som tog efteråt.

Ni ville att matchen skulle ha spelats vidare?
- Ja. Det påstås i den här skrivelsen att vi var överens. Vi var inte överens om att matchen skulle brytas. Vi ville att fjärdedomaren skulle sättas in på linjen. Detta bedömdes från matchmötet, från matchdelegat och domare, att det inte gick på grund av att säkerheten på stadion inte var okej.

Kommer ni agera annorlunda kring matcher i framtiden?
- Redan den här matchen var det mer säkerhetsfolk, mer koll på insläppt. Vi hade extra folk. Ska vi visitera får vi bara gå till en viss gräns och det vet dem.

- Många känner att vi inte gör någonting. Det stämmer inte. Vi gör mycket. Det är många som har blivit och är avstängda från våra arenor. Vi har inte kommunicerat det. Vi ska bli mer transparenta i det så att folk förstår att vi gör väldigt mycket föra att säkerheten ska vara så bra som möjligt på våra arenor.

Kan ni göra mer?
- Man kan alltid göra mer. Men de är så små, bengaler, pyrotekniken och knallskotten. Det är väldigt svårt att hitta medel emot det just nu. Vi ser över det hela tiden, men behöver mer hjälp uppifrån för att få andra regler och lagar, avslutar Gren.

Disciplinnämnden skriver följande i sitt beslut:

"Göteborg har motsatt sig ROs (riksombudet Anders Hübinette) yrkande och framfört att Disciplinnämnden antingen borde fastställa resultatet 0-0 som gällde vid matchens avbrott, besluta att matchen ska återupptas eller att matchen ska spelas om."

"Göteborg har medgett att det var en Göteborgssupporter som kastade det knallskott som ledde till att matchen avbröts men har hävdat att denna supporter tidigare gjort sig skyldig till förseelser som borde lett till tillträdesförbud från rättsväsendet, att den fjärde domaren borde ha kunnat ersätta den assisterande domaren som var chockad efter knallskottet, att även Tobias Sanas beteende efter knallskottet kan ifrågasättas samt att knallskott även kastades från Malmös supportersektion under matchen vilket ledde till obehag för bl.a. bollpojkarna. Detta innebär enligt Göteborg att fel har begåtts av flera inblandade varför inte endast Göteborg bör bestraffas för att matchen avbröts."

Publicerad 2016-05-05 kl 10:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons