Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Blåvitt förortssatsning - anställer två tränare

IFK Göteborg förstärker akademin - med två tränare från Angered MBIK. Frankie Boakye och Vladimir Majdandzic är båda klara för klubben.
- Det är absolut en del i vårt förändringsarbete, säger ordförande Frank Andersson till Fotbollskanalen.

Under de senaste åren har IFK Göteborg inte lyckats få upp så många juniorer som de önskat till A-truppen. 

Det har de själva varit tydliga med, allra senast på tisdagens medlemsmöte.

- Vi har inte lyckats få dem att ta det sista steget. Att komma närmare A-truppen. Under det senaste året har vi tittat på hur vi ska lyckas med det, sa sportchef Mats Gren då.

Ett led i processen att vässa akademin var att anställa den tidigare guldtränaren Jonas Olsson som ny akademichef.

Dessutom har klubben nu, enligt sajten Ungdomsfotboll.se, gjort klart med tränarna Frankie Boakye och Vladimir Majdandzic från Angered MBIK. Båda kommer ansluta till akademin.

- Det stämmer, men det är bättre att du pratar med Jonas om det, säger ordförande Frank Andersson.

Sportchef Mats Gren säger samma sak.

- Det får du ta med Jonas Olsson.

När Fotbollskanalen når Olsson säger han:

- Det stämmer att de ska komma till oss. Och det finns väl bara ett argument till det egentligen: De är duktiga tränare båda två.

- Ingen av dem kommer vara heltidsanställda, men Frankie kommer jobba väldigt mycket med oss. Vladimir lite mindre.

I tidningen Offsides kommande nummer finns ett stort reportage om IFK Göteborg. Mycket handlar om att klubben, trots en stor akademi, har misslyckats med att skapa ett förhållande till klubbar och spelare i Göteborgs förorter. Ordförande Frank Andersson säger bland annat:

- Det perspektivet som jag har med mig in i våra diskussioner är Angeredsperspektivet. Om du är en duktig fotbollsspelare i Angered eller nordöstra Göteborg och vill utvecklas och är 14 är är det inte IFK:s klocka som ringer i huvudet.

Mats Gren i Offside:

- Vi har gjort ett väldigt dåligt jobb i Göteborg med omnejd. Vi har inte kunnat sätta våra rötter i klubbarna och vi har ett dåligt rykte. Vi har fått stämpeln på oss att vara rasister.

Så, är anställningarna av Frankie Boakye och Vladimir Majdandzic, från just Angered, en del i klubbens förändringsarbete?

En del i att sudda ut klubbens stämpel som "Den vite mannens klubb", vilket Frank Andersson också pratar om i Offsides reportage?

- Absolut är det så, säger Frank Andersson nu.

- Men det viktiga här är att tanken inte får vara att vi rycker ledare från Angered. De ska inte bara kunna vara aktiva på Kamratgården utan även i Angeredsområdet. De resurser som finns i Angered behövs där.

Frankie Boakye har, tillsammans med Angereds andra tränare, fostrat spelare som Isak Ssewankambo (Molde), Amin Affane (AIK) och Khaled Abdo (Aston Villa). Bland annat. 

Nu ser han fram emot att börja jobba inom IFK Göteborg.

- Absolut! Det ska bli jättekul. Jag har tiden och det känns som att det är rätt läge, säger han till Fotbollskanalen.

Vad har du för bild av IFK Göteborgs akademi i dag?

- Jag har inte haft så bra insyn från min roll som ungdomsledare i Angered. Men det handlar om att jobba hårt. Även om du heter IFK Göteborg måste du jobba hårt. Lägga ner mycket arbete för att nå framgång.

Har du märkt av att IFK har en stämpel att vara rasister och "Den vite mannens klubb"?

- Inte jag per person. Jag har inte känt det. Men man hör saker och det är jättebra om man vill få bort en sådan stämpel. Så ska det inte vara i någon förening.

Publicerad 2016-12-09 kl 13:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons