POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Blåvitt hyllar Lindqvist inför allsvensk match: ”Vill att han får en fin dag"

Foto: Bildbyrån

Lyssna på podden med Lindqvist i spelaren, under artikeln.

Stefan Lindqvist berättade om sin kamp mot ALS i Podcasten "Lundh".
Reaktionerna blev många och nu ska IFK Göteborg spela en hyllningsmatch för sin gamle mittfältare inför matchen mot Sundsvall på lördag.
- Vi vill hylla en gammal hjälte och hoppas kunna fylla Gamla Ullevi, säger Fredrik Risp till GT.

Stefan Lindqvist var en del av det IFK Göteborg som vann en rad SM-guld i början av 1990-talet. Den tidigare Halmstad-anfallaren återvände till Sverige efter en kortare tid i Schweiz och blev omskolad till mittfältaren när han valde Blåvitt 1991.

I dag kämpar Stefan Lindqvist mot en helt annan och mycket grymmare motståndare. Den förre Blåvitt-mittfältaren har ALS (amyotrofisk lateral skleros) som är en förlamningssjukdom. ALS bryter ner nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna. Det finns fortfarande inget botemedel mot sjukdomen och den som får ALS avlider av andningssvikt, ofta inom en period av två till fyra år. I podcasten ”Lundh” berättade 51-åringen om sjukdomen.

- Det började 2008 med att jag tappade kraften i höger axel. Jag tänkte att det var någon nerv som var i kläm, jag var hos Swärd och röntgade. Han trodde också att det var det, men sedan var det en massa ryggmärgsprovet och sådant, och man konstaterade något år senare att det var ALS. Jag hade dock en väldig tur, normalt är man död efter ett par år. Jag har ändå haft det i tio år, säger Stefan Lindqvist.

Reaktionerna blev starka och många visade sitt stöd för Lindqvist.

- Oerhört värmande. Som jag sa till någon: Man skulle haft nån liknande grej oftare, det ger en väldig energi. Sen kanske det inte behöver vara ALS, sa han till GT.

Nu kommer Blåvitt att spela en hyllningsmatch på Gamla Ullevi för Lindqvist innan den allsvenska matchen mot Gif Sundsvall på lördag. Ett lag med IFK Göteborg-legendarer, coachat av Roger Gustafsson, kommer att möta Halmstad BK, där förbundskaptenen Janne Andersson kommer stå vid sidlinjen.

- Vi har fått väldigt positiv respons från både klubben och partners. Vi vill att ”Linkan” med familj får en fin dag och att vi kan samla in pengar till ALS-forskningen. Han är väldigt tagen av all blåvit kärlek han har fått och tycker att engagemanget är helt fantastiskt. Vi vill hylla en gammal hjälte och hoppas kunna fylla Gamla Ullevi. Ett 30-tal profiler från 80- och 90-talet kommer att vara med, säger Fredrik Risp, som ansvarar för Blåvitts legendarlag, till GT.

Publicerad 2019-07-01 kl 12:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå