Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Blåvitt, Öis och Gais tittar på alternativ till Gamla Ullevi - kan flytta i framtiden

Varken IFK Göteborg, Örgryte eller Gais är helt nöjda med Gamla Ullevi.
Nu har klubbarna börjat titta på andra alternativ, rapporterar Göteborgs-Posten.

Göteborgs-Posten har under måndagen publicerat flertalet artiklar som tar ett grepp om situationen för Gamla Ullevi, arenan som stod klar 2009 och sedan dess är hemvist för IFK Göteborg, Örgryte IS och Gais. Tidningen ställer sig frågan om Gamla Ullevi "sjunger på sista versen" och berättar att IFK Göteborg ser på arenan som för liten, medan den är för stor för Örgryte och Gais. Dessutom beskrivs den som "för omodern för alla".

För att hyra Gamla Ullevi i en match betalar klubbarna 10 000 kronor i en fast kostnad och 15 kronor per åskådare, enligt GP. Upplägget har gjort att Öis vid tre tillfällen, och Gais vid två-tre tillfällen, under 2017 gick back på att spela en hemmamatch på grund av att klubbarnas publiksiffror var för låga. Brytpunkten ligger runt 1500 åskådare, uppskattar Öis ordförande Joacim Nordh för GP.

ANNONS

Nordh är tydlig med att arenan inte passar för Örgryte och Gais klubbchef Erik Bergkvist säger till GP att Gamla Ullevi i grund och botten är en arena som är bydgd för en större publik än den Gais har i nuläget. Bergkvist är öppen med att Gais på sikt behöver en arena som är mer anpassad till klubbens läge.

Vi tittar på alla alternativ. Det är klart att det är en stor fråga för klubben, säger Gais klubbchef till GP.

Öis ordförande Joacim Nordh:

- Det är inget fel på Gamla Ullevi, det är ett fantastiskt underlag och allt. Problemet för oss är att med vår publik är den knappt halvfull. Det är inte arenans fel i sig utan att vi drar för lite publik. Utifrån den verklighet vi lever i i dag är Gamla Ullevi överdimensionerad för oss. Det är inte roligt att sitta där när det är 1 400 på läktaren. Det är öde. Delar av fansen ställer frågan till oss, hur vi tänker göra. Vi har haft frågan uppe på några styrelsemöten, däremot har vi inte kommit någonstans. Vi har sagt att vi ska titta lite mer konkret på det under våren.

ANNONS

Gais och Örgryte har ett ettårsavtal med Gamla Ullevi och Got event, som sköter driften av arenan. IFK Göteborg går i sin tur in på sista året på ett treårsavtal - och klubbens dröm är en egen arena. Det bekräftar Blåvitts vice ordförande Mats Engström för GP, men förklarar samtidigt att det inte är ett särskilt realistiskt alternativ i nuläget.

Blåvitt ser på Gamla Ullevi, som har 14-16 000 sittplatser, som för liten och dessutom är man till exempel kritiskt till att restaurangen bara tar in 400 personer. Andra storstadskonkurrenter kan ta in över 1000 personer i sin restaurangdel.

Klubben vill se ett antal förändringar framöver, bland annat hoppas man kunna bygga om sin klacksektion så att den består av ett etage - inte två som i dagsläget.

- Vår bedömning är att Gamla Ullevi inte ger oss möjlighet att växa. Vi slår i taket för snabbt. När vi har möjlighet att sälja biljetter, till de mest intressanta matcherna, bankar vi i arenans maxtak snabbt, säger kassören Jakob Andreasson till GP.

ANNONS

GP skriver att det för Gais och Öis inte först och främst är aktuellt med att bygga en egen arena, utan tidningen pekar ut ett tänkbart alternativ i att tillsammans med Kopparbergs/Göteborgs FC flytta in på en ny arena på Heden. GFC:s ordförande Peter Bronsman har nämligen lanserat en idé om att bygga en stadion där, när Valhalla IP försvinner i samband med att ishallen Scandinavium ersätts. Det förslaget vill Göteborgs stads byggnadsnämnds ordförande, Emmali Jansson (MP), varken förkasta eller ställa sig bakom i en intervju med GP.

Svenska Fotbollförbundet är hur som helst en aktör som är tillfreds med situationen på Gamla Ullevi. Arenan är nationalarena för A-landslaget på damsidan och i dagsläget ser inte SvFF någon anledning till varför man inte skulle vilja förlänga det avtal man har som sträcker sig över 2019.

- Arenan passar oss bättre och bättre för varje år om vi pratar rent storleksmässigt. Det är en lämplig arena för oss, säger SvFF:s evenemangschef Jörgen Larsson till GP.

ANNONS
Publicerad 2018-01-08 kl 20:31

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto