Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Blåvitt om de höga agentarvodena: "Siffra som sticker ut"

GÖTEBORG. Under 2016 betalade IFK Göteborg ut nästan 13 miljoner i arvoden till agenter och scouter.
På måndagens årsmöte, där Frank Andersson omvaldes som ordförande, var den kostnaden en av många punkter som togs upp.
- Det är en siffra som sticker ut, säger kassör Jakob Andreasson.

578 000 under 2014. 5 497 000 under 2015. Därefter hela 12 923 000 under 2016.

ANNONS

Arvodet som IFK Göteborg har betalat ut till agenter och scouter har stigit markant under de senaste åren. Fotbollskanalen har tidigare kunna berätta att affären då Gustav Engvall såldes till Bristol innebar stora utbetalningar till agenter.

När 2016 års siffra blev offentlig i förra veckan, i och med att klubben släppte sin verksamhetsberättelse, fick den stor uppmärksamhet. Fullt logiskt togs den också upp under måndagskvällens årsmöte där 366 röstberättigade medlemmar fanns på plats. 269 färre än i fjol.

Kassör Jakob Andreasson konstaterade:

- Vi ser en trend i Sverige och andra delar av världen där agentarvoden blir en allt vanligare del. Agenterna tar en större del av kakan. Den största försäljningen hos oss under året var den av Gustav Engvall (Bristol City). Där gör vi bedömningen att det inte hade varit möjligt att slutföra den transfern utan agentmedverkan. Och vi är nöjda med det netto vi fick ut.

ANNONS

Vad gäller ekonomin i stort redovisade klubben ett positivt resultat på 5,8 miljoner för 2016. De har dock fortfarande ett stort driftunderskott (18 miljoner) och är beroende av spelarförsäljningar för att undvika negativa siffror.

- Vi har haft ett driftunderskott under flera år. Det gör oss beroende av transfers och över tid blir det en stor risk. Den gör vi allt för att minska, säger Jakob Andreasson som under årsmötet också presenterade klubbens rambudget för 2017. Målet är att bland annat att minska personalkostnaderna med elva miljoner och nå ett nollresultat.

- Det är en budget vi tror på, men ingen budget som kommer på en räkmacka. Vi kommer få jobba hårt för den, säger Andreasson.

Mer från årsmötet?

Frank Andersson omvaldes som ordförande för IFK Göteborg. Under mötet kommenterade han också det faktum att han utreddes för att ha skrivit felaktiga intyg till kassören och partikollegan Abbas Zarrinpour under sin tid i Gunnilse.

ANNONS

- Det visade sig att vi hade gjort fel i hanteringen där. Vi betalade ut en schablonlön, men skulle ha kontrollerat varje månad hur mycket han var hos oss respektive hos regionen. Det beslutades att Abbas skulle betala tillbaka drygt 170 000 till regionen. Det har Abbas sagt att han ska göra. Regionen har lagt ner ärendet. Det blir ingen polisanmälan.

Mer? Hjalmar Jonsson och Adam Johansson, som lämnade klubben efter förra säsongen, avtackades med stående ovationer. På plats fanns också huvudtränaren Jörgen Lennartsson med årets spelartrupp, inklusive nyförvärvet Henrik Björdal.

- En spelare som vi har haft koll på under en längre tid när han spelade i Ålesund. Då valde han Brighton, men nu är han på lån här fram till sommaren. Det är en offensiv spelare som kan spela både höger- och vänsterkant samt anfallare. Jag är glad att han är här. Han kom i går, skrev på och tränade i dag och årsmöte på det, konstaterade Lennartsson innan mötet fortskred och sedermera avslutades efter två och en halv timme.

ANNONS

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-06 kl 20:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto