Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Blåvitt positiva till Sef-förslaget: "Åskådare ska inte kunna påverka resultatet"

Foto: SCANPIX

Sef och SvFF vill ändra tävlingsbestämmelserna så att alla matcher i Sverige spelas klart på planen.
Ett förslag som välkomnas av IFK Göteborg, som tidigare i år förlorade en match "på skrivbordet".
- Det kan ju inte vara så att folk på läktaren som egentligen inte har någonting med matchen att göra till slut ska kunna påverka ett resultat, säger Blåvitts sportchef Mats Gren till Fotbollskanalen.

Under årets säsong i allsvenskan har två matcher avbrutits utan att spelas klart, där resultatet har slagits fast i efterhand.

I mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund i augusti sprang en åskådare in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt, och i matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF i april kastades en banger in mot bortalagets Tobias Sana.

Nu vill Svensk Elitfotboll, Sef, och Svenska Fotbollförbundet ändra tävlingsbestämmelserna för att se till att alla matcher spelas klart på planen för att det inte ska bli fler matcher som avgjörs på skrivbordet, berättar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist för Expressen. IFK Göteborg, som åkte på en skrivbordsförlust med 0-3 tidigare i våras efter att matchen mot MFF bröts vid ställningen 0-0, välkomnar det nya förslaget.

- Vi har hela tiden sagt att så måste det bli. Det kan ju inte vara så att folk på läktaren som egentligen inte har någonting med matchen att göra till slut ska kunna påverka ett resultat. Det är ju inte korrekt, säger Blåvitts sportchef Mats Gren till Fotbollskanalen.

- När det hände oss sades det ju att meningen alltid måste vara att det ska spelas klart. Det är ju bra om det blir mycket tydligare och mycket mer klart så att klubbarna, matchdelegaten och domarna vet vad det är som gäller.

Det som bland annat föreslås är att en avbruten match ska kunna återupptas och spelas klart inför tomma läktare inom 24 timmar.

- Jag ser inte riktigt vad det är som skulle göra att match behöver skjutas på i 24 timmar. Det är ingen fantastisk lösning, men det är en bättre lösning än att avgöra det på ett skrivbord, säger Gren.

Gren ser mer positivt på att, om säkerhetsläget kräver det, tömma läktarna och spela klart matchen utan åskådare.

- Den lösningen tar egentligen inte så lång tid, om man bestämmer sig för att ”nej, det här fungerar inte, vi tömmer läktaren”. Då kan man ju återuppta matchen inom kanske en halvtimme-45 minuter. 

Publicerad 2016-10-05 kl 11:31
ALLSVENSKAN

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER