Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Blåvitt ska bli offensivare 2018 - viktig del i tränarrekryteringen

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Än vet ingen vem som tränar IFK Göteborg 2018.
Klart är dock att personen ska kunna implementera ett offensivare spelsätt och fortsätta utveckla de unga spelarna.
- Det är två av sakerna som vi vill att en tränare ska ta till sig, säger sportchef Mats Gren.

Avhängda från toppen, på säkert avstånd från botten. IFK Göteborg kan inte göra så mycket mer än att snygga till mittenplaceringen under den allsvenska avslutningen.

Därför ligger en hel del fokus redan på 2018. Prio nummer ett är att bestämma vem som ska bära ansvaret som huvudtränare.

Klubben har kopplats samman med mängder av namn under den senaste tiden, däribland Olof Mellberg (Brommapojkarna) och Jimmy Thelin (Jönköpings Södra). Än har dock inget beslut tagits.

- Det är fortfarande helt öppet, säger sportchef Mats Gren.

Hur många kandidater har du pratat med?
- Jag har pratat med en del, men jag vill inte gå in på vilka eller precis hur många.

Det är många olika namn som har nämnts.
- Det är mycket spekulationer...

Vad är det då för typ av tränare som IFK Göteborg söker? Mats Gren lyfter fram två viktiga kriterier: För det första ska personen kunna implementera ett nytt spelsätt. Det finns en tanke inom klubben att överge den klassiska 4-4-2-formationen och istället bygga framtiden kring ett offensivare upplägg med en trebackslinje.

- Det är inte så att man går in och säger: "Du måste spela 3-4-3" eller "Du måste spela 4-4-2", men det är viktigt att vi får ett spelsätt som är lite mer offensivt inriktat där vi har lite fler spelare högre upp centralt i planen så att vi kan hitta fler spelpunkter och få igång vårt spel högre upp. Sedan tror jag aldrig att man kan spela trebackslinje både offensivt och defensivt, det tror jag inte på. Om man sedan spelar 3-4-3 offensivt och 5-4-1 defensivt eller 3-5-2 offensivt och 4-5-1 defensivt, det är mycket en lek med siffror, säger Gren.

Det andra kriteriet? Att kunna jobba med de unga, egna spelarna.

- Att kunna fortsätta utveckla dem då vi kommer satsa lite mer ungt framöver.

Det där sistnämnda kan tala till Alf Westerbergs fördel, 56-åringen som har styrt laget sedan Jörgen Lennartsson sparkades i somras. Han har ju tidigare varit ansvarig för klubbens ungdomslag.

Enligt Mats Gren är det fortfarande fullt möjligt att Westerberg får fortsätta även över 2018.

- När du får ta över något mitt i en säsong kan man aldrig förvänta sig att allt ska ändras. Vi gjorde det bra i början, sedan kom en svacka, men nu har vi hittat rätt igen. Spelarna trivs med "Affe" och han gör ett bra jobb, säger han.

Tränaren för 2018, vem det nu än blir, är tänkt att presenteras senast en eller två dagar efter allsvenskans sista omgång. Det börjar brännas med andra ord. När det är avklarat tar byggandet av nästa spelartrupp fart på allvar.

- Vi har inte tänkt att göra alltför mycket grejer innan dess. Även tränaren ska få var med och tycka till, säga sitt, betonar Gren som bland mycket behöver sätta punkt i kontraktsförhandlingarna med Martin Smedberg-Dalence, Sören Rieks och Mikael Boman. Alla tre sitter på utgående avtal.

- Jag har diskussioner med alla tre. Vi får se litegrann. Jag vill egentligen ha det klart tills vi slutar eller veckan efter det. Det är svårt att säga nu om det blir noll, en, två eller tre som blir kvar.

Har alla fått kontraktsförslag av er?
- Ja. 

Hur går förhandlingarna?
- Både Boman och Sören har sagt att de gärna avvakta lite. Därför har det legat lite still. Smedberg har jag suttit med ganska intensivt de sista fem-sex veckorna. Så vi får se var det landar.

Gren ska också fatta beslut om: 1. Framtiden för de fyra utlånade spelarna (Prosper Kasim, Lawson Sabah, Abdul Razak och John Alvbåge). 2. Vilka juniorer som ska erbjudas A-lagskontrakt. 3. Köpoptionerna kring inlånade Vajebah Sakor (Juventus) och Sam Adekugbe (Vancouver Whitecaps), ska de utnyttjas eller ej? De två sistnämnda ämnena är uppe för diskussion.

- Vi sitter och tittar på det. Det har lite att göra med sammansättningen av truppen, säger Gren om juniorfrågan.

Och om köpoptionerna:

- Där ska vi ta beslut innan sista matchen.

När går de ut?
- En är sista november och en är sista december så det är ingen brådska.

Är allt färdigförhandlat? Kontrakt och övergångssumma?
- Ja.

Vad gäller de fyra utlånade spelarna är det, enligt Gren, för tidigt att säga något konkret om framtiden.

Under söndagen har IFK Göteborg hemmamatch mot Östersund. Därefter finns bara möten med AIK och GIF Sundsvall kvar på spelschemat 2017.

Publicerad 2017-10-22 kl 08:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons