Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Blåvitt skissar på nytt riskkapitalbolag: "Finns intressenter"

Foto: SCANPIX

IFK Göteborgs ekonomiska problem gör det svårt att förstärka spelartruppen.
Lösningen kan bli att sjösätta ett nytt riskkapitalbolag.
- Vi har hört oss för om det finns intressenter och det gör det, säger sportchef Mats Gren till Fotbollskanalen.

Tisdagens medlemsmöte har kommit fram till sin sista punkt: Ekonomi. Ett ständigt aktuellt ämne, särskilt kring IFK Göteborg.

I centrum den här kvällen, som så många gånger förr, står kassör Jakob Andreasson. Efter att ha följt medlemsmötets tidigare diskussioner från sidan kliver han nu in i strålkastarljuset. Han är lugn, pedagogisk och tydlig när han tar till orda: 

- IFK Göteborg kommer redovisa ett positivt ekonomiskt resultat för 2016. 

Bra så långt.

- Men föreningen har fortfarande ett stort driftunderskott.

Inte lika bra såklart.

- Om inte föreningen säljer spelare kommer föreningen redovisa ett negativt resultat nästa år.

Allt det där är välkänt sedan tidigare. Detsamma gäller det faktum att klubbens pressade ekonomiska läge, som kommer ta tid att få rätsida på, begränsar Mats Gren i arbetet med att bygga ett tillräckligt slagkraftigt lag för att komma närmare SM-guld och Europa League-gruppspel.

Sportchefen, som också är klubbdirektör numera, har ingen stor budget att leka med. Istället tvingas han vrida och vända på kronorna. Försöka fynda och investera smart.

I framtiden kan han dock komma att få hjälp på traven.

IFK Göteborg har nämligen börjat undersöka möjligheten att dra igång ett nytt riskkapitalbolag. Något som skulle, om det blir verklighet, kunna inbringa flera miljoner och möjliggöra en ökad satsning.

- Vi har känt efter litegrann. Om det skulle finnas intressenter överhuvudtaget, om vi någon gång skulle känna att vi behöver ett riskkapitalbolag för att få ett riktigt slagkraftigt lag, säger Mats Gren.

Bland de kontakter som har tagits finns ett par stora namn med stora plånböcker. Bland annat Ingvar Oldsberg och Bert Karlsson. Den sistnämnde var uppe på Kamratgården den 2 december och konstaterade efter mötet att han absolut kan tänka sig att ta plats i ett riskkapitalbolag.

- Det är inte omöjligt att jag går in i det, sa han till GP.

Mats Gren:

- Bert har öppnat upp lite själv för det här. Han är en väldigt stor IFK-supporter. Hans morfar har spelat i IFK. Men det här mötet blev bestämt på en timme bara för att han hade vägarna förbi Göteborg. Vad det kommer ge i slutändan vet jag inte.

***

Riskkapitalbolag och IFK Göteborg är ingen ny kombination. Så sent som 2006 lyftes frågan upp på bordet förra gången.

Klubben hade då ett minusresultat på över tio miljoner med sig i bagaget från 2004. Ekonomin var inte direkt strålande och möjligheten att plocka in dyra klasspelare var ytterst begränsad.

Efter diskussioner fastslog den dåvarande styrelsen att ett riskkapitalbolag var den rätta lösningen.

- IFK Göteborg hade ingen kapitalbas för att kunna jobba med en plan på lite längre sikt och för att bli så konkurrenskraftigt som möjligt. Vår målbild var att stärka upp kapitalbasen, säger Ulf Ivarsson, som var drivande i frågan.

När riskkapitalbolaget sjösattes 2007 under namnet IFK Göteborg Fotboll AB blev han dessutom dess ordförande.

Totalt inbringade bolaget omkring tolv miljoner. Bakom pengarna, som var öronmärkta för spelarköp, fanns drygt ett 30-tal investerare i form av privatpersoner, företagare och företag.

I gengäld fick de rätt till 45 procent av transfernettot på sex spelare (Andres Vasquez, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson, Ragnar Sigurdsson och Jakob Johansson). I uppgörelsen ingick även intäkter från framtida eventuella vidareförsäljningsklausuler.

- Utgångspunkten var att det inte skulle finnas någon enskild ägare som styrde. Det var ett väldigt tydligt avtal mellan förening och riskkapitalbolaget. En klar spelplan. Det var föreningen som bibehöll allt beslutsfattande kring spelarna. Det var den viktigaste utgångspunkten, säger Ulf Ivarsson.

Riskkapitalbolaget levde ända fram tills i fjol då alla transaktioner var avklarade. När allt kunde summeras visade det sig att investerarna hade fått en avkastning på omkring åtta procent per år.

- Som helhet tjänade den sitt syfte. Och det blev okej för investerarna. För föreningen skapade det en ekonomisk plattform att agera på. Sedan finns det såklart detaljer man kan diskutera kring det, men inget kan vara perfekt. Och vi hade ingen jobbig situation. Överenskommelsen var så glasklar, säger Ulf Ivarsson.

***

Mycket har hänt sedan 2007. Åren har gått, spelplanen har ändrats.

Ska IFK Göteborg starta igång ett nytt riskkapitalbolag i dag kan de inte kopiera upplägget från 2007.

Nya regler från Fifa förbjuder tredjepartsägande och gör det därigenom omöjligt för utomstående finansiärer att äga försäljningsrättigheter i enskilda spelare. Att använda sig av en korg med sex spelare, som man gjorde 2007, är därmed inte längre möjligt.

Ska ett riskkapitalbolag sjösättas 2016 måste hela truppen inkluderas.

- Rent teoretiskt går det att få igång ett riskkapitalbolag, men då måste man, som sagt, ta med hela truppen. Alla transfers som klubben gör under den tiden, säger Jakob Andreasson.

Mats Gren har koll på allt det där.

- Jag har pratat med några som är väldigt inne i detta och de har ett koncept som de har utarbetat och som fungerar, säger han.

Gren och IFK Göteborg jobbar dock inte ensamma med den här frågan.

I jakten på möjliga investerare till ett möjligt riskkapitalbolag har de tagit in extern hjälp från Anders Ovdahl, bland annat vd för Convesta Svenska AB.

Ovdahl vill inte ställa upp på någon intervju, men skriver följande i ett sms: "Jag hjälper bara Mats i den dubbelroll han sitter på som sportchef och klubbdirektör. Jag hjälper till ideellt och använder mina nätvärk och erfarenheter från ett långt affärsliv för att få till ett positivt momentum gällande att stärka finanserna och ha råd till att köpa de spelare vi vill ha för att konkurrera i toppskiktet i Sverige samt försöka etablera Blåvitt i några Europa-cuper. Jag känner bland annat Ingvar Oldsberg och Bert Karlsson sedan tidigare och vet att de har hjärtat i Blåvitt".

***

Om alla möten, planer och tankar kommer mynna ut i ett nytt riskkapitalbolag är det ingen som kan svara på än. Det enda som är klart är att förutsättningarna finns där. 

- Det finns intressenter och ett koncept som fungerar, men jag kan varken säga ja eller nej nu eftersom det bara har varit spåning hittills, säger Mats Gren som helst av allt inte hade velat ha den här diskussionen överhuvudtaget. Det bästa vore självklart om IFK Göteborg kunde stå på helt egna ben.

- Klarar man det själv är det alltid tio gånger bättre, säger han.

- Som det är nu får vi försöka hitta en balansgång. Vi pejlar in driftunderskott och budget, men ska samtidigt hålla uppe nivån och kvaliteten för att slåss i toppen. Det är inte det allra enklaste.

Publicerad 2016-12-07 kl 20:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons