Blåvitt utslaget ur Europa League - trots Selakovic vänsterkanon

IFK Göteborg-AZ Alkmaar
1-0

Nej, det räckte inte för IFK Göteborg. Visserligen seger med 1—0 över AZ Alkmaar, men holländarna gick vidare till playoff i Europa league med sammanlagt 2—1.

För fjärde gången har IFK Göteborg fått se sig utslaget av ett holländskt lag i cupsammanhang. Tidigare har IFK slagits ut av Sparta Rotterdam, Feyenoord och Twente. Nu var det alltså AZ Alkmaar som blev för svårt.

Holländarna kom till Gamla Ullevi efter seger på hemmaplan med 2—0 och spelade matchen igenom på att hålla det resultatet.

Tobias Hysén var nära att göra 1—0 i 45:e minuten när han löpte sig fri, men målvakten gjorde en bra räddning.

I den andra halvleken fortsatte Alkmaars defensiva spel och IFK Göteborg kom allt närmare ett ledningsmål. Det kom också 67:e minuten när Stefan Selakovic strax utanför straffområdet sköt 1—0 med vänsterfoten.

Efter målet spred sig en nervositet bland holländarna för att IFK skulle göra ytterligare ett mål och tvinga fram en förlängning. IFK skapade också flera chanser framför allt på fasta situationer, men det nödvändiga andra målet kom inte.

- Vi gjorde en bra match, men vi tog inte reda på chanserna, sade tränaren Jonas Olsson.

För IFK Göteborgs del blir nu att satsa på att ge sitt bästa i avslutningen av allsvenskan.

- Matchen mot Alkmaar var nyttig. Den visade att vi kan spela bra fotboll mot bra lag och det kan vi ha nytta av när serien fortsätter.

Kalmar FF är också utslaget. 1—1 mot Levski Sofia från Bulgarien hemma på Fredriksskans förra torsdagen var inget drömresultat inför bortareturen, en match som Levski Sofia vann med 5—2.

För Elfsborg gick det bättre. Efter förra veckans 5—0 hemma mot makedoniska Teteks Tetovo var torsdagens returmöte en match som bara skulle spelas av. Det blev seger med 2—1 efter mål av Elmin Kurbegovic och Amadou Jawo. Sammanlagt 7—1 och nu väntar playoff om en plats i gruppspelet i Europa league.