POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Blåvitts nyförvärv om tuffa tiden i England: "Kände mig lurad"

Foto: Brighton.

GÖTEBORG. Han lockades av en plats i A-truppen, spel framför 30 000 och en resa mot Premier League.
Tiden i Brighton & Hove Albion blev dock inte alls som Henrik Björdal hade förväntat sig.
Nu hoppas 20-åringen på en nystart i IFK Göteborg.
- Det senaste året har varit tufft. Det var inte såhär det skulle gå, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

För första gången på ett par dagar kan Henrik Björdal pusta ut. Det intensiva schemat med struliga förhandlingar, flera träningspass och ett besök på IFK Göteborgs årsmöte är över. Den här onsdagen är han ledig och kan göra precis vad han vill.

Som att följa upp en stillsam hotellfrukost med en sightseeing-runda i sin nya hemstad.

- Det blir en lunch med Thomas (Rogne). Sedan får vi se. Jag har varit här en gång innan, så jag vet lite hur det ser ut, säger norrmannen som har anlänt till Göteborg med två stora mål:

1. Se till så att klubben hänger med i toppen av allsvenskan.

2. Visa fotbollsvärlden att han fortfarande finns.

***

Vissa säger att Ålesund ser ut att vara hämtad direkt ur en nordisk saga. Med höga berg, vackra fjordar och uppskattad arkitektur tillhör staden Norges allra vackraste.

Henrik Björdal växte upp mitt i allt det där. Eller på en ö, en bit utanför staden för att vara exakt.

Hans pappa arbetade med fiske, som så många andra, och odlade lax. Det var dock inget yrke sonen Henrik såg i sin framtid. Han skulle bli fotbollsspelare.

Karriären inleddes i IL Valder innan han tog steget upp till Ålesunds FK. Redan vid 16-års ålder fick han göra debut i Tippeligaen.

- Det gick ganska fort där. Ålesund hade inte den största truppen, så jag fick vara med en del. Jag hade väl två, tre inhopp under 2013. Sedan, 2014, spelade jag ganska mycket, säger han.

2015 var han helt ordinarie och presterade så bra att engelska Brighton & Hove Albion hörde av sig. De ville att han skulle kliva in i A-truppen och bidra i jakten på en topplacering i The Championship. Björdal kunde inte säga nej.

- Jag har alltid följt engelsk fotboll och det var stort när de ringde. Det fanns intresse från andra klubbar också, men det var Brighton som lockade mest, säger han.

Flytten färdigställdes den 27 januari 2016. Allt gott så långt.

Det nya äventyret skulle dock förvandlas till något helt annat än det Björdal hade sett framför sig. A-truppen blev U23-truppen. Spel inför 30 000 åskådare på hemmaarenan Falmer Stadium blev spel inför drygt 100 på träningsanläggningen. En undanskymd tillvaro.

- Jag fick besked hela vägen att jag skulle gå rätt in i A-truppen. Förhandlingarna med Brighton pågick länge och vi checkade det flera gånger. Det var A-truppen jag skulle tillhöra. Det var aldrig aktuellt att gå till ett akademilag när jag hade spelat A-lagsfotboll i två, tre år. Jag tackade till exempel nej till Sevillas B-lag. 

- Men så kom jag till Brighton och de sa: "Vi ger dig två, tre veckor i U23-laget". Jag köpte det eftersom jag kom direkt från semestern. Det var okej. Men sedan flyttades jag aldrig upp.

Henrik Björdal tystnar för en kort stund. Man kan se besvikelsen i hans ögon.

Under hans 13 månader i klubben fick han inte göra en enda minut i The Championship. Det fanns bara U23-matcher på hans schema.

Blev du besviken på klubben?
- Ja, det blev jag absolut. Jag kände mig lite lurad, men Championship handlar mer om att komma till Premier League än att utveckla unga spelare.

Vad gav de för motivering till att du inte fick chansen?
- Jag fick aldrig något riktigt bra svar. Det var bara träna hårt och visa att jag förtjänade chansen. Det var tufft.

Tillslut blev situationen ohållbar. Björdal bad om att få bli utlånad. Klubben lyssnade.

Ålesund var ett tänkbart alternativ, de ville ha hem honom. IFK Göteborg lockade dock mer och i måndags presenterades han.

- Jag ser svensk fotboll som en lite bättre utvecklingsarena. Jag är väldigt glad i Ålesund, men Göteborg är lite större. Jag är glad att vara på plats här.

Flytten var dock inte fläckfri. Ända in i det sista strulade förhandlingarna mellan klubbarna. IFK Göteborg ville köpa loss Björdal direkt, men Brighton sa nej till buden.

- De var intresserade, men med tanke på prislappen de satte på mig var det inte realistiskt, konstaterar Björdal.

Mer än vad de köpte dig för (strax över 3 miljoner kronor)?
- Ja.

Hade du kunnat tänka dig en permanent flytt till Blåvitt?
- Så som min situation var i Brighton var jag med på att gå hit permanent.

Nu blev det dock inte så. Brighton äger fortfarande Björdal. IFK Göteborg får nöja sig med att låna honom fram till och med den 16 juli. Vad som händer därefter vet ingen. Kontraktet med den engelska klubben sträcker sig till sommaren 2018.

- Planen är väl att gå tillbaka till Brighton i sommar, men jag har ingen lust att återvända och spela U23-fotboll. Jag får bara koncentrera mig på månaderna här och se vad som händer. 

Kan du kan tänka dig att stanna längre i Göteborg?
- Såklart. Det är en stor klubb och en bra liga med mycket fans. Jag tror att det hade varit bra för min utveckling att stanna här, men vi får som sagt se vad som händer.

Ångrar du flytten till Brighton?
- Då kändes det rätt, men eftersom jag inte har spelat kanske det fanns andra val som hade varit smartare. Men valt är valt. Jag har lärt mig extremt mycket under det här året och blivit starkare mentalt.

***

Med barndomsintresset för engelsk fotboll följde en kärlek till Liverpool. När Henrik Björdal växte upp var Steven Gerrard en idol.

Det är dock ingen mittfältsgeneral som IFK Göteborg har lånat in.

- I mina tidiga dagar spelade jag central mittfältare, men när du är ung och ska slå dig in i ett A-lag blir du inte direkt uppsatt som central mittfältare. Det är ett för stort ansvar. Istället började jag på någon av kanterna och blev fast där.

Gillar du höger eller vänster bäst?
- Vänster.

Där spelar Sören Rieks.
- Det är sant... Men båda funkar bra!

- Jag har även spelat en del som släpande anfallare.

Vad visste du om IFK Göteborg innan du kom hit?
- Som norrman har man lite koll på svensk fotboll. Jag visste att det var en otroligt stor klubb. När man hör om ett intresse så...

... googlar man?
- Så googlar man! Så lite förberedd är jag.

Vad var det första som kom upp?
- Det var lite YouTube. Sången när spelarna går in på planen. Den var bra.

Redan på lördag kan Björdal debutera för sin nya klubb. Alla papper ska vara klara inför mötet med IFK Norrköping i svenska cupens kvartsfinal.

- Jag hoppas att jag får spela. Jag har hört att cupen inte är lika stor här som i England, men Norrköping är ett bra lag och det blir kul att spela på Ullevi, säger han som trots misslyckandet i Brighton, trots att han inte är med på klubbens resa i toppen av The Championship (de ligger tvåa efter 36 omgångar), fortfarande håller Premier League-drömmen vid liv.

- Såklart! Gör jag det bra här kanske jag kan komma tillbaka och gå rakt in i Premier League. Det hade varit perfekt! Men samtidigt får man vara lite realistisk. Det kommer väl in en del pengar om de går upp. Vi får se vad som händer. Jag har fokus på IFK nu och vill prestera så bra som möjligt. Gör jag det bra här kommer folk ha koll på det. Det är lite större intresse här än kring U23-ligan i England...

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-03-09 kl 07:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå