Blytung förlust för Giffarna

Ödesdramat i Sundsvall slutade i moll - och troligtvis i superettan - för Gif Sundsvall. Förlusten med 2-3 mot Gefle innebar att Gefle ryckte till sig sex poängs försprång till Sundsvall.

-Det känns oerhört skönt med seger i den här måstematchen. Extra skönt känns det att vi kunde lämna över kvalplatsen till Ljungskile. Det har känts som om det var så långt tillbaka som förra säsongen som vi slapp att ligga där nere, sade Amadou Jawo som i högsta grad bidrog till Gefles seger - han prickade in 2-0-målet och svarade för frispelningen av Yannick Bapupa som prickade in matchavgörande 3-2.
-Det var otroligt viktigt att vi fick in 3-2-målet. Det satte stopp för Sundsvalls framgångsvåg, konstaterade Jawo.

Sundsvall hade fått en rejält nytändning efter pausvilan och gått från 0-2 till 2-2 efter ett underbart frisparksmål av Hannes Sigurdsson och ett nickmål av Robert Mambo Mumba ur minimal vinkel.

Den 24-årige bolltrollaren Amadou Jawo som kom till Gefle från Vallentuna är övertygad om att hans lag ska klara ett nytt kontrakt.
-Det var rejäl motvind för oss i början av säsongen. Men nu har vi tagit poäng fem matcher i rad - och i kväll vann vi ju dessutom tre viktiga poäng.

Om glädjen - och lättnaden - var stor i Gefles omklädningsrum efter matchen, var det desto dystrare hos Sundsvall.
-Vi släpper in alldeles för lätta mål. Det har vi inte råd med, konstaterade nye tränaren Sören Åkeby, som nu tvingades räkna in andra raka förlusten sedan han tog över efter sparkade tränarduon Per-Joar Hansen och Mikka Sankala.

Sundsvall kom helt fel in i ödesmatchen. Spelarna var alltför försiktiga och hamnade på mellanhand i stället för att våga ta initiativet. Motståndarna utnyttjade passiviteten effektivt och Gefle kunde gå till pausvila med 2-0 utan att behövt kriga ihjäl sig.

I paus tänkte Sören Åkeby till rejält och plockade in sina starkaste anfallskort Linus Hallenius och Hannes Sigurdsson vid sidan av Magnus Powell som fått agera osynligt enmansanfall i första halvlek.

Chansningen höll på att lyckas. Men Sundsvalls försvar var inte med när firma Jawo och Yannick slog till i en kontring.
-Vi får inte låta Bapupa gå fri i boxen. Det är ett för enkelt misstag, konstaterade Sundsvalls tränare.

Det är inte första gången som Sundsvall straffas hårt för sina misstag.
-Det går inte att lägga oss ner och dö. Vi har fortfarande chansen att klara oss kvar, det är ju tolv poäng kvar att spela om, sade Sören Åkeby.