Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bojan bakom AIK-sammanhållningen: Många trodde att vi skulle bli slagpåsen

Ett lag med ryggrad, förmågan att vända underlägen och spela under stor press.
Bakom AIK:s förvandling finns mittfältaren Bojan Djordjic.
-Jag har bara fått vara mig själv i år, säger han.

I fjol var det säsongen som Bojan Djordjic skulle föra AIK till klubbens första SM-guldet på elva år. I stället kom skadorna i vägen. Först gick menisken. Efter en lång rehabilitering slet han sedan sönder hälsenan, bara tolv minuter in i mötet mot Göteborg.

Nu är 27-åringen tillbaka - och han har fått med sig resten av truppen.
-Efter det som hände i fjol trodde många att vi skulle bli slagpåsen i allsvenskan. Men vi har rest oss. Svetsat samman gruppen och är nu ett lag som fansen kan lita på. Alla tar sitt ansvar, säger Djordjic.

Ett tecken på att AIK har tacklat den tumultartade fjolårssäsongen är lagets förmåga att vända underlägen.

Trots att spelet inte alltid har varit perfekt har de ändå fått med sig tre poäng och skuggar nu serieledaren Elfsborg med bara tre poäng mindre.
-I fjol var det lite för mycket negativt kring AIK och sådant sprider sig. I år är vi bra på att förstå när något är fel och tar upp saken som stör oss, diskuterar och lägger sedan allt bakom oss, säger han.

-Det syns även under matcherna att vi är mer enade, vi jobbar för varandra och har även haft många vändningar i år som man inte har sett under tidigare säsonger, säger han.

Enligt sportchefen Björn Wesström är en nyckel till förändringen en gemensam syn på fotbollen - det är det primära i AIK. Det är även där som Bojan Djordjic har en central roll. -Som på andra arbetsplatser är det svårt för alla att komma överens, det är oundvikligt.
Bojan är bra på att kitta ihop grupperingar, han hittar alltid en yta till att foga samman personer, säger Wesström.

Mittfältaren ser situationen på ett annat sätt.
-Vi har en grupp med bra spelare som förstår att de gör varandra bättre. Till slut så blir det bra. Sen är det viktigt att alla spelare får vara sig själva för att prestera, Martin Mutumba måste vara Martin Mutumba, Kenny Pavey måste vara Kenny Pavey. Alla måste vara fria, då kommer spelet automatiskt och där är vi nu.

Nu väntar Malmö FF. En svår match där AIK inte direkt har varit framgångsrika - den senaste segern kom säsongen 1996 och nu siktar klubben på att bryta trenden i Skåne och blanda sig i toppstriden på riktigt.
-Det är en svår match och vi har väl inte världens bästa bortafacit mot Malmö. Men som sagt, i år har vi brutit många trender och nu är det dags att slå ett Skånelag.

TT

Publicerad 2009-07-29 kl 17:32
Annons
Annons
Annons