Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Bomben: AIK vill inte ge förre vd:n ansvarsfrihet efter avtal med Galotta

AIK vill inte ge förre vd:n Thomas Edselius ansvarsfrihet.
Han har tecknat avtal som ”varit oförmånliga” - och det handlar om avtal med Jonas Galottas bolag SRG, enligt uppgifter till Fotbollskanalen .  
- Det är viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till, säger vd:n Mikael Ahlerup i en kommentar.

Under torsdagen gick AIK ut med sin bokslutskommuniké för 2015. I den går att läsa att AIK:s styrelse föreslår att den tidigare vd:n Thomas Edselius inte ska beviljas ansvarsfrihet för 2015 när AIK Fotboll AB håller sin årsstämma den 10 mars i år.

ANNONS

Om en verkställande direktör i ett aktiebolag avsiktligt bryter mot lagar, stadgar eller andra bestämmelser kan årsstämman besluta om att inte ge vd:n ansvarsfrihet. Bolaget kan då stämma vd:n, vilket kan leda till att denne får betala skadestånd.

Fotbollskanalen erfar att anledningen till styrelsens förslag är att man anser att Thomas Edselius gått bakom ryggen på AIK:s styrelse och skrivit avtal med omskrivne Jonas Galotta och hans bolag Sports Revenue Group.

I bokslutskommunikén som AIK presenterat går det att läsa följande:

”Bolagets verkställande direktör under perioden 1 januari 2015 – 2 juni 2015, Thomas Edselius, ingick under februari 2015, ett flertal omfattande och delvis långvariga avtal för Bolagets räkning. Dessa avtal ingick utan att styrelsen haft kännedom om innehållet och omfattningen av avtalen. Avtalen har varit oförmånliga för Bolaget”.

ANNONS

Man fortsätter:

”När styrelsen fått kännedom om avtalen uppdrog styrelsen åt en anlitad advokatfirma att särskilt utreda de transaktioner som företagits. Slutsatsen av styrelsens egen granskning, tillsammans med advokatfirmans granskning, påvisade att det inte kan uteslutas att den verkställande direktören Thomas Edselius kan ha överträtt sin behörighet och sin befogenhet när han ingick avtalen för Bolagets räkning. Styrelsen är av uppfattningen att Thomas Edselius överskridit de föreskrifter som finns i den antagna VD-instruktionen inom AIK Fotboll AB.”

Avslutningsvis skriver man följande i bokslutskommunikén:

”Med anledning av ovan förhållanden kommer styrelsen att föreslå bolagsstämman att avstyrka ansvarsfrihet för den verkställande direktören, Thomas Edselius, under den period som denne varit anställd som verkställande direktör, 1 januari – 2 juni 2015.”

ANNONS

Hösten 2014 fick Jonas Galotta och Sports Revenue Group stor uppmärksamhet i media. Bolaget hade slutit flera avtal med det hårt ekonomiskt pressade AIK Hockey som under en period stod på randen till konkurs.
Bland annat var Galotta inblandad i föreningens medlemsvärvning, där han enligt vad Expressen uppgav fick 60 procent av de intäkter som varje person betalade för att lösa sitt medlemskap. Av det totala priset på 500 kronor gick 300 kronor till Sports Revenue Group, 50 kronor vardera till AIK Fotboll och AIK Hockey, samt de resterande 100 kronorna till AIK:s huvudförening.

Men sedan det uppdagats att Jonas Galotta legat bakom ett rasistiskt hån mot Zlatan Ibrahimovic under dennes säsong i Milan 2012 växte missnöjet bland AIK:s supportrar. I kölvattnet av dessa omständigheter valde AIK i december 2014 att bryta samröret med Sports Revenue Group.

ANNONS

I slutet av april förra året kunde dock Fotbollskanalen avslöja att AIK Fotboll kommit till en överenskommelse med Sports Revenue Group om att företaget hade rätt att sälja en del av biljetterna till derbyt mot Hammarby i svenska cupen den 4 maj. SRG hade rätt till delar av intäkterna från försäljning av 3000 biljetter.
- Så är det. När Jonas Galotta klev av "Målklubben" ingick det att han skulle få sälja en del biljetter till Hammarbymatchen. Det kan jag bekräfta, sa då Thomas Edselius till Fotbollskanalen.

Edselius förklarade att derbyuppgörelsen var en engångsföreteelse för att avsluta samarbetet mellan AIK och Galotta. På frågan om Galotta är involverad på något annat sätt kring AIK svarade Edselius:

- Nej, det är den här enskilda företeelsen.

Men det stämmer alltså inte, enligt uppgifter till Fotbollskanalen. Efter uppbrottet har avtal med Jonas Galotta och Sports Revenue Group ändå löpt vidare, vilket nu gör att AIK:s styrelse förslår att årsstämman ska vägra den tidigare vd:n ansvarsfrihet.

ANNONS

Fotbollskanalen har sökt AIK:s vd Mikael Ahlerup utan framgång, men i en kommentar på AIK:s hemsida säger han:

- AIK Fotboll tar frågan på största allvar och det är viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till, det är också viktigt att agera så att ägarna, aktieägarna, medlemmarna och marknaden fortsatt känner förtroende för Bolaget. Ett avstyrkande av ansvarsfrihet i revisionsberättelsen markerar allvaret i frågan. Styrelsen för AIK Fotboll AB och Bolagets valda revisorer Ernst & Young är av samma åsikt när det gäller avstyrkandet av ansvarsfrihet.

- Det som nu händer är att efter att bolagsstämman den 10 mars fattat sitt beslut i frågan gällande ansvarsfrihet kommer styrelsen för AIK Fotboll AB tillsammans med advokat utifrån beslutet på stämman avgöra nästa steg i den här frågan, avslutar Mikael Ahlerup.

ANNONS

Till Expressen säger Ahlerup följande om Fotbollskanalens uppgifter om SRG:

- Vi kommenterar inte vilka avtal som avses i den här utredningen.

Fotbollskanalen har sökt Thomas Edselius utan framgång.

Publicerad 2016-02-18 kl 17:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto