Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bosse Andersson: Källströms återkomst skapade turbulens i Djurgården

Allsvenskan

Kim Källströms comeback i Djurgården ledde till "turbulens" i laget. 
Det beskriver Bosse Andersson i sin nya bok.
Sportchefen tog till slut ett snack med stjärnan, som sedan valde att lägga skorna på hyllan.

Foto: Bildbyrån.

Inför säsongen 2017 värvade Djurgården tillbaka Kim Källström. Det var en stor allsvensk övergång och förväntningarna på mittfältaren var enorma. Men trots att den tidigare landslagsspelaren skrev på ett tvåårskontrakt valde han att sluta redan efter en säsong.

I sin självbiografi, Super-Bosse: från blodröda siffror till blårandiga framgångar, skriven av journalisten Marcus Birro, berättar nu Djurgårdens sportchef Bosse Andersson om vad som hände bakom kulisserna rörande Källström det året.

Andersson beskriver både sin stora glädje och stolthet över att Källström återvände till Djurgården - och att han var en stor anledning till varför laget säkrade en Europa-plats den säsongen - men också utmaningar som stjärnans comeback förde med sig.

Annons

Sportchefen förklarar att 2017 var "rätt struligt" internt. I boken skriver han:

"Jag har stor respekt för att Kim Källström upplevt något helt annat under alla sina fjorton år som utlandsproffs. Både han och vi visste att hans karriär gått ner för landning. Men han hade vant sig vid att ledas på ett visst sätt. Att då komma till Djurgården där ingen är förmer än någon annan och där det förväntas att alla, oavsett namn och meriter, arbetar stenhårt varenda dag, det är klart att det bäddar för konflikter".

"En del av det stöket berodde på att Kim i början hade svårt att förlika sig med var någonstans han befann sig i sin karriär. Hans krav, både på sig själv, laget och alla andra runt omkring, stod inte riktigt i paritet med arbetet, både det mentala och det fysiska, som krävdes för att lyfta laget".

Annons

Andersson beskriver hur Källströms "hunger" saknades och att han aldrig lyckades nå upp till de nivåer som de inblandade hoppats på. Även om man ”aldrig” blivit trea utan honom, enligt sportchefen.

"Det blev ändå en del turbulens i gruppen innan Kim kom till insikt, och gick runt där med alla sina krav och förväntningar. Det hela blev orimligt, det haltade en del och blev tjafs på träning och även under match. Även jag tog en del fighter med Kim under säsongen. Jag älskar Kim och tycker han är en av de bästa spelarna som Sverige fått fram de senaste femtio åren, så jag var aldrig rädd att säga till direkt om jag tyckte att han inte levererade", skriver Andersson i boken.

Han förklarar att han tog ett snack med Källström vid säsongens slut.

- Nu måste du vara rak och ärlig mot mig, Kim. Hur vill du göra? Ska vi avsluta detta här och nu, eller är du beredd att göra det som krävs för att köra säsongen 2018? Det är bara du som kan bestämma. Det är ditt liv, ditt öde, Kim. Skit i media och alla som tycker och tänker överallt. Du måste lyssna på vad du vill och sedan bestämma dig för att göra det hela vägen, oavsett vad du vill göra, sa Andersson till spelaren och fortsatte:

Annons

- En sak vill jag att du ska ha med dig. Och om det är så att du inte vet det, eller börjar misstro det, så vet detta; du är helt fantastisk när du verkligen vill. Du dominerar den här serien när du har lusten att göra det. Ta den här semestern och fundera på vad du vill göra, men ska du fortsätta hos oss i Djurgården så måste du vara motiverad. Se dig själv i spegeln, Kim, och bestäm sedan vad och hur du vill göra. Okej?

Det hela slutade i att Källström valde att lägga sina skor på hyllan.

"Jag vet att många, och även jag själv, i efterhand hade hoppats på ännu mer av Kim Källström under 2017, men vi ska också komma ihåg att utan hans rutin, passion och intelligens ute på planen hade vi aldrig kommit till Europa. Det är värt att upprepa, och att det var väldigt ärofyllt för mig att få det enorma förtroendet att han ville komma hem till mig för att meddela oss sitt beslut. Kim Källström är en av de spelare som gjort djupast avtryck både i föreningen och i mitt hjärta", skriver Andersson i boken. 

Annons

Kim Källström svarar i sin tur på följande sätt:

"Jag har inte läst boken, men förstår att Bosse behöver krydda lite för att få sålt några extra böcker. Han har, oavsett allt, en viktig plats i mitt hjärta också", skriver han till Fotbollskanalen. 

Publicerad 2023-11-04 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto