Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Bosse Andersson: "Skapat oss fantastiska förutsättningar"

Foto: TT

Efter försäljningen av Emil Bergström har Djurgården värvat in Marcus Hansson, Jonathan Augustinsson, Michael Olunga och Mathias Ranégie.
- Vi kände: "Okej, vi satsar lite resurser nu". Vi tror mycket på det, säger sportchefen Bosse Andersson till Fotbollskanalen.

Det har hänt saker i Djurgården den senaste tiden. Mittbacken och lagkaptenen Emil Bergström har sålts till Rubin Kazan, medan mittbacken Marcus Hansson, vänsterbacken Jonathan Augustinsson, anfallaren Michael Olunga och anfallaren Mathias Ranégie hämtats in.

Under onsdagen presenterade blåränderna både den kenyanske landslagsmannen Olunga och den förre svenske landslagsspelaren Ranégie. Efteråt mötte en nöjd sportchef i Bosse Andersson upp Fotbollskanalen.

- Det är hela tiden ett pussel att lägga och vi hade en ganska lugn vinter och vi hade två landslagsmän i januari. Sen hände mycket och vi fick ta tuffa beslut (sälja Emil Bergström) så att vi kan göra saker som vi inte har gjort tidigare. Det här är en följd av det, att vi kan göra något 2016 som kan vara något som gör skillnad, säger Andersson.

- Vi har jobbat brett. Olunga kom hit och där kände vi: "Det här kan vi inte bara gå miste om". Att få in det långsiktiga var jäkligt viktigt för oss. Vi ska inte ha förväntningar och så direkt, men det kan bli väldigt bra långsiktigt. Jobbet kring Ranégie har pågått under en viss tid och jag var nere i Italien hos honom för två veckor. Då följde jag Mathias i träning och jag träffade honom. Jag träffade också Udinese (samma ägare som Watford, vilka Ranégie är inlånad från) och då kände vi att om vi får till det utifrån de förutsättningar som vi vill, då finns det inget tvivel kring vad Mathias vill. Vi fick en möjlighet att göra det här nu och det känns jävligt spännande.

Ni har många anfallare i truppen nu (sex stycken). Hur tänker du kring det?
- Det svåra med att driva en fotbollsklubb är att man måste ta tuffa beslut och man måste ha ekonomisk täckning för det man gör, vilket vi har. Man vet aldrig hur det ser ut när alla transferfönster stängt och det är en lång säsong. Vi kommer ha en stabilitet och trygghet under allsvenskan 2016 och det känns skönt. Sen stänger det svenska transferfönstret den 31 mars och en del fönster stänger innan dess. Det kan alltid hända saker.

- Försäljningen av Emil gör att vi kom upp på en nivå som gör att vi också kan satsa lite resurser. Det har funnits jättemycket utveckling i det här laget, men vi kände: "Okej, vi gör det nu (satsar lite resurser) och vi tror mycket på det".

Ser ni en möjlighet i att spela någon anfallare som yttermittfältare, till exempel Amadou Jawo, framöver?
- Pelle (Olsson, tränare) har härliga förutsättningar och en härlig trupp att tillgå, med många unga spelare. Det ska vara svårt att ta ut ett lag. Vi har fantastiska spelare. Men vi har tappat många rutinerade spelare och nu vilar det ett tufft ansvar på Ranégie. Han är både en spelare och ledare i mina ögon. Det kan behövas.

Vad har ni för krav på honom?
- Han är näst äldst i vår trupp och han vet vad vi kräver. Vi har suttit ner och pratat om det. Vi har tuffa krav på honom. Han ska vara en fantastisk spelare, en bra ledare och en bra ambassadör för Djurgården 24 timmar om dygnet.

Känner du att det är en målskytt ni värvat?
- Absolut. Jag känner mig trygg med det här. Och jag vet att Mathias tränat hårt i Udinese. Jag har varit där och följt träningarna. Så hans status är jag inte orolig för.

När räknar ni med att han är aktuell för spel?
- Cupmatchen på måndag är inte aktuellt. Han ska komma in i lugn och ro och göra sig förberedd. Vi har andra forwards också, så det är jag inte alls orolig för. Det viktiga är att han är här nu och att han är en del av laget.

Att ni nu värvat in två anfallare kanske skapar en del frågetecken i de andra anfallarnas huvuden. Hur hanterar ni det?
- Samtidigt är det så att vi har två unga forwards i Tino och "Ingenjören" (Olunga) som är jättespännande och som är långsiktiga projekt. Sen är det fyra kvar och det är klart att de bästa kommer spela. Det är en stenhård konkurrens. Sen är det ju så att man självklart får diskutera det om man känner för det, men vi känner att vi kan hantera det utifrån hur det ser ut nu.

I en intervju med Fotbollskanalen i förra veckan förklarade Djurgårdens liberianske anfallare, Sam Johnson, som gjorde tio mål i allsvenskan förra säsongen att han inte vet om han kommer att stanna i klubben förrän transferfönstret i Ryssland och Kina stängt (26 februari).

- Så länge det finns fönster öppna vet man aldrig vad som kan hända. Det gäller inte bara Sam Johnson. Jag tror inte Tromsö planerade för att sälja Marcus Hansson, till exempel. Men vi går in i det här året med förutsättningen att vi kan hantera förändringar, utifrån den trupp vi har. Det känns bra för min del.

Har ni haft bud på Sam Johnson i vinter?
- Det finns intresse för många spelare i Djurgården. Men för mig är det intresse på riktigt först när det finns en konkret diskussion mellan parterna. Så har det bara varit med Emil (Bergström) i vinter, känner jag.

Vad har du att säga om Jonathan Augustinsson (19-årig vänsterback som hämtas från Brommapojkarna)?
- Han har alla kriterier som krävs för att gå hur långt som helst som ytterback. Nu kommer han till Djurgården och en miljö som han eftersträvat. Med lite lugn och ro kommer det bli jättebra.

Efter skadan på Kerim Mrabti och försäljningen av Emil Bergström har det hänt en del. Vad känner du generellt kring ert truppbygge inför den nya säsongen?
- Jag känner mig stolt över det här, vad vi fått till. VI har verkligen en framtidstro, vi har en kontinuitet och vi har väldigt många utvecklingsbara spelare. Det känns väldigt stimulerande.

Vad ska man ha för förväntningar på ert lag i år?
- Vi är i en utvecklingsfas. Men på två år har vi skapat oss fantastiska förutsättningar och en stark framtidstro. Vi har ett väldigt spännande lag. Sen vet man aldrig vad som händer i fotboll. Men det känns spännande, avslutar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Publicerad 2016-02-19 kl 18:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons