Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: hammarbyfotboll.se

Henrik Kindlund.

Böter för Hammarby och MFF - Bajen överväger anmäla polisen: "Bisarrt system"

Hammarby får böta 60 000 kronor och Malmö 30 000 efter supporterbråken i cupmatchen i Malmö.
Ett system som Hammarbys VD tycker är ”bisarrt”.
– Jag tycker det går för långsamt inom svensk fotboll, säger Henrik Kindlund till fotbollskanalen.se.

Det var i Svenska Cupens semifinal mellan Malmö och Hammarby som det utbröt oroligheter såväl inne som utanför arenan. Inne på arenan tog sig supportrar över staket och kastade bengaler in mot planen.

Utanför arenan drabbade supportrar och polisen samman. Nu har domen mot klubbarna kommit – och det var Hammarby som drabbades värst. Klubben får böta 60 000 kronor medan Malmö fick en bötessumma på 30 000 kronor.

– Det är ett konstigt system. Ett antal individer bland våra supportrar beter sig illa och sen efter matchen är det en del poliser som bär sig illa åt, delvis mot oskyldiga personer. Och det blir ju ingen påföljd för varken supportrarna eller poliserna.

ANNONS

Hur tycker du att bestraffningssystemet ska se ut?
– Ska någon få en påföljd så är det människorna som gör de här sakerna. Det är inte klubben som gjort det, utan några utav våra supportrar. Då tycker jag att de är dem som ska ta konsekvenserna.

Inom svenska ishockey ser bestraffningssystemet ut precis som Kindlund beskriver. Det pågår även en diskussion inom svensk fotboll att förändra bestraffningssystemet.

– Man har försökt med det här systemet i många år och det ger ingen effekt överhuvudtaget. Det pågår en diskussion inom svensk fotboll att man ska förändra det här. Om vi inte gör ett bra jobb, då ska vi bestraffas – precis som det är inom svensk hockey. Jag tycker det går för långsamt inom svensk fotboll, säger Kindlund till fotbollskanalen.se.

Just det faktumet att Hammarby hade med sig publikvärdar ner till Malmö togs i beaktande när Hammarby fick sin dom.

ANNONS

– Om vi som arrangör för en match eller en läktarsektion inte gör vi vårt jobb då är jag helt med och kan betala böter. Men om vi lägger ner jättemycket pengar på att skicka folk till Malmö och när de dessutom gör ett jättebra jobb och i slutändan faktiskt är de enda som kommer undan med hedern i behåll. Det blir ju jättekonstigt att vi ska betala för det. Själva bestraffningssystemet är ett helt bisarrt system.

Jobbar ni aktivt med att identifiera de här supportrarna?
– Vi sammarbetar med polisen och vi polisanmäler allting vid alla tillfällen när det finns misstanke om brott.

Du nämnde att polismän hade attackerat oskyldiga supportrar. Kommer ni göra en anmälan mot polisen?
– Nej, det har vi inte. Eventuellt kommer vi göra en JO-anmälan som vi gjorde mot en polis i Borlänge för några år sedan. Det är något vi övervägar att göra. Vi hoppas vi kan slippa enskilda polismän som går bärsärkagång mot oskyldiga.

ANNONS

 

Här är domarna (från Svenska Fotbollsförbundet):

Hammarby:

”Matchdelegaten har anmält dels att pyrotekniska pjäser antänts enligt följande. Att det i samband med matchstart antändes 13 bengaler, 2 knallskott och 2 räkfacklor. 4 av bengalerna kastades in på löparbanan. Under matchens gång antändes ytterligare 17 bengaler varav 4 kastades in på löparbanan. Samtliga av dessa antändes på Hammarbys supportrars läktarsektion. Inga skador har rapporterats i samband med detta.

Dels har matchdelegaten vidare anmält att Hammarbys supportrar vid ett antal tillfällen försökt att storma uppsatta avspärrningar, där uppsatta skyddsstaket sparkades och vältes omkull. Flera poliser och ordningsvakter fick ta emot slag från plaströr och andra föremål, ett antal poliser han enligt anmälan kommit till skada i samband med detta. Ett stort antal plaströr och andra föremål kastades mot poliser och ordningsvakter som befann sig på löparbanorna framför supportersektionen. För det inträffade är Hammarby ansvariga och ska åläggas påföljd i form av böter.

ANNONS

Hammarby har i sitt yttrande beskriv de åtgärder man vidtagit dels i förebyggande syfte och dels under och i samband med matchen. Dessa återgärder har Disciplinnämnden tagit i beaktande i sänkande riktning vid bestämmande av påföljd.”

Beslut: 60 000 kronor.

Malmö:

”Matchdelegaten har anmält att det i matchens 10-12:e minut antändes 3 knallskott och 6 bengaler varav 2 kastades in på löparbanan. I den 25:e minuten tändes en bengal och i den 86:e en blixtbengal, inga skador finns rapporterade i samband med detta. Samtliga dessa pjäser antändes på Malmö FF:s sektion. För det inträffade är Malmö FF ansvariga och ska åläggas påföljd i form av böter.”

Beslut: 30 000 kronor.

Publicerad 2014-03-27 kl 16:01
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto