Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Brakförlust för Blåvitt - backar med 12,5 miljoner

IFK Göteborg har släppt sin verksamhetsberättelse för 2017.
Den visar att klubben gick minus med 12,5 miljoner kronor förra året.
"Arbetet med att anpassa elitverksamhetens kostnader bedöms bli färdigt under 2018", skriver klubben.

IFK Göteborgs nettoomsättning för 2017 uppgick till 108,8 miljoner, att jämföra med 2016 års siffra på 153,8 miljoner. Totalt gick Blåvitt 12,5 miljoner minus.

Klubbens eget kapital har minskat från 22,6 miljoner kronor till 10,4 miljoner kronor och vid årsskiftet uppgick IFK:s likvida medel till 11,6 miljoner kronor.

I verksamhetsberättelsen skriver Blåvitt vidare:

"Föreningens personalkostnader har minskat till 59,0 MSEK (69,5) vilket kan härledas till ett aktivt arbete under året för att minska kostnaderna inom elitverksamheten. Föreningens totala verksamhetskostnader har minskat till 121,1 MSEK (147,0). Föreningens vinst vid försäljning av spelare har under året minskat till 8,5 MSEK (30,8)".

ANNONS

Förra året blev det stort uppmärksammat att IFK Göteborg betalat ut 12,9 miljoner kronor i agentarvoden under 2016. 2017 betalade man ut en halv miljon kronor till agenter.

Under rubriken "framtida utveckling" skriver klubben följande:

"Styrelsens ekonomiska målsättning är att över tid ha en verksamhet i balans, samtidigt som föreningen kan säkerställa investeringar och satsningar som ger sportslig framgång. Arbetet med att anpassa elitverksamhetens kostnader bedöms bli färdigt under 2018 och fokus kommer att ligga på att återigen bygga upp en uthållig sportslig konkurrenskraft. IFK Göteborgs långsiktiga målsättning är att vara ett topplag i allsvenskan och att regelbundet kunna delta i europeiskt cupspel. För att kunna nå upp till dessa mål igen kommer det att krävas ett tålmodigt och långsiktigt arbete".

ANNONS

Man fortsätter:

"Målsättningen är att öka intäkterna från publik, företagsförsäljning och merchandise. En viktig grundförutsättning för att klara det är att antalet besökare på föreningens matcher återigen ökar. De sportsliga prestationerna under året är naturligtvis avgörande för att uppnå detta men även vilka möjligheter som föreningen har framöver att utveckla kapaciteten och servicen i anslutning till matcharenan. Gamla Ullevis nuvarande storlek skapar idag en viss begränsning för hur många åskådare och företagspartners som kan tas emot under de mest attraktiva matcherna. För att kunna öka intäkterna kommer föreningen även att fortsätta arbetet med att utveckla den egna organisationen. Inom företagsförsäljningen kommer en större andel av försäljningen ske i egen regi samtidigt som nya intäktsområden, till exempel E-sport, utvärderas. Arbetet pågår även med att utveckla föreningens interna och externa kommunikation i alla kanaler där föreningen finns närvarande. Lanseringen av en ny hemsida är ett första steg i denna riktning. Ambitionen är att fortsätta minska driftunderskottet under 2018 och därmed även minska den ekonomiska risken för föreningen. Styrelsen har som ambition att öka det egna kapitalet för att minska föreningens ekonomiska sårbarhet och skapa bättre förutsättningar att hantera oväntade händelser".

ANNONS

Noteras bör att IFK Göteborg i januari i år sålde målvakten Pontus Dahlberg till Premier League-klubben Watford. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen landade övergångssumman i det fallet på runt 40 miljoner kronor, och de pengarna kommer att redovisas i 2018 års verksamhetsberättelse (som presenteras vid den här tidpunkten nästa år).

Publicerad 2018-02-26 kl 14:47
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto