POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
BROMMAPOJKARNA

BP:s känga åt SvFF: "Så ska vi få fram fler stjärnor"

Foto: TT

Sverige måste bli bättre på att utveckla unga spelare, menar BP:s akademiansvarige Ola Larsson.
Nu efterlyser han kompetens inom SvFF.
- Vi borde forska i ämnet, säger han till fotbollskanalen.se.

Under den senaste landslagssamlingen när Sverige spelade mot Danmark och Belgien var talangutveckling en het debatt. Danmark hade åtta 90-talister i sin trupp och Belgien har blivit känt för att de har fått fram flera talanger.

Då attackerade Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin svensk fotboll och menade bland annat att allsvenskan är katastrof och att bara Malmö FF släpper fram unga spelare. Nu ger sig Ola Larsson, akademiansvarig för talangfabriken Brommapojkarna, in i debatten. Bland annat genom att släppa en manual om hur BP tycker att unga spelare ska träna för att bli så bra som möjligt.

- Det är några frågor som cirkulerar i svensk fotboll. Vilken riktning ska vi gå? Vart är vi på väg? Jag är oroad, säger han till fotbollskanalen.se.

- När Hammarby vinner med 32-0 med sina unga spelare då är inte frågan varför Hammarby är så bra utan hur vi gör för att de inte ska vara så bra. I stället för att acceptera och tycka att det är kul att de är så bra så vänder man på det. Varför? Det är klart att det inte är viktigt när man är så liten att vinna så stort. Men diskussionen i svensk fotboll har blivit helt fel.

Hur menar du?

- Vi ser i vår U17-verksamhet. Om vi tar in de bästa spelarna från Uppland och Södermanland så är det inte alls säkert att de platsar hos oss. Jag upplever att skillnaden har blivit så stor. Varför är inte de bästa spelarna där bland de bästa i vårt lag? Varför är det så?

- Stockholms stadslag med spelare födda 1999 vann med 14-1 mot Södermanland. Mot deras bästa spelare. Ska det vara en sådan skillnad? Då menar folk: ja, men bara för att ni satsar så tidigt i Stockholm, ni borde inte satsa så tidigt. Men borde det inte vara tvärtom, hur ska Södermanland göra för att få fram bättre spelare? Frågan får fel fokus, du utjämnar ju inte matcherna i Sverige genom att spelarna som är bäst blir sämre utan att vi får en bättre verksamhet rakt igenom, att alla får bättre träningsmöjligheter och bättre utbildade tränare. Så ska vi bli bättre.

I fotbollskanalen.se:s podd ”Lundh” kritiserade Anders Svensson dels Erik Hamrén för att han har gått ifrån ett offensivt tänk till att bli mer och mer defensiv, dels Elfsborgs förra tränare Jörgen Lennartsson för en destruktiv fotboll.

- Anders är inne på väldigt intressanta saker och säger bland annat att vi i Sverige anpassar oss efter motståndet. Varför ska vi göra det? Talangutveckling är vad vi ska göra när vi har bollen. Hur gör vi för att träna lag som är bra på att hålla i bollen? Det är intressant.

Hur ska svensk fotboll göra?

- Man pratar ofta om strukturer när det kommer till svensk talangutveckling och det är skitbra, vi är bra på det. Men vi borde kanske diskutera hur vi tränar och varför vi gör det i olika åldrar. Vi borde bli experter på olika områden. Vi har ingen forskning utan vi har en känsla. I Norge forskar man i det här på universitetsnivå, hur de ska träna för att bli bäst. Varför gör vi inte så i Sverige?

Tycker du att Svenska Fotbollsförbundet gör ett bra jobb?

- Det är Sef (Svensk Elitfotboll) som driver alla frågor kopplade till elitklubbarna. Stefan Lundin som är sportdirektör där är superbra. Han är hur bra som helst för svensk fotboll. Problemet är att han är för ensam. Han behöver någon som kan utmana honom. Där behöver SvFF ha någon. Typ Urban Hammar (Elittränarinstruktör på SvFF), han har jäkligt många bra tankar och åsikter, men nu blir han en doldis.

- Hur ska vi få med ett lag i Champions League? Tänk om vi skulle få in den diskussionen offentligt med journalister och andra. Nu är den diskussionen stängd. Vad är en svensk fotbollsspelare? Hur ska vi få fram den? Det här är viktiga frågor för svensk fotboll. Ska vi selektera i tidig ålder eller inte? Det är alltid den frågan som ställs. Men hur ska vi bli bättre då?

Hur ser du på att Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin kritiserar svensk fotboll?

- Allsvenskan och superettan är en produkt vi i Sverige ska vara stolta över. Vi sliter och lägger ner allt på att få fram bra spelare och jag är skitstolt över alla vi har fått fram här i BP. I stället för att kritisera, kan vi inte prata om hur det ska bli bättre och mer intressant?

- Kolla på Holland. Där är det nästan offentliga bråk mellan stora personer om hur man ska spela och så, och det är kanske därför Holland har lyckats.

Ola Larsson tycker att de här frågorna brukar ställas till personer som Erik Hamrén, Lasse Lagerbäck och Hasse Backe. Och det menar han är helt fel.

- Självklart är det fel. Det är ointressant att fråga dem vad spelare ska göra när man är 10 år. De jobbar inte med det. Hamrén, Lagerbäck och Backe ska man fråga om det sista steget. I ett A-lag, hur spelarna ska bli bättre där. Där är den trion hur bra som helst, men de har ingen erfarenhet av hur man ska träna som 10-åring så jag förstår inte varför de ska vara med i den debatten.

För att vara konstruktiv i debatten har Brommapojkarna tagit fram en manual om hur de tycker att unga spelare ska träna för att bli så bra som möjligt.

- Vi kommer med ett svar på hur vi tycker att man ska göra med saker och ting. Vi har tagit fram det här, så här tycker vi att man ska göra. Det är ett försök. Det har inte med tidig selektering att göra och det är inget politiskt. Det handlar bara om hur vi tycker att man ska träna. Alla har möjlighet att få ta del av det, bland annat på DigitalaFotbollsakademin.se. Det har tagit oss ungefär två år att ta fram produkten och det är från erfarenhet från 15 år tillbaka. Nu ska vi lansera produkten under Gothia Cup.

Publicerad 2014-06-21 kl 12:58
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå