Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Brustad i lång intervju: "Man kan inte spela dåligt i AIK"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Debutsäsongen blev inte vad han hade tänkt sig.
Nu är Fredrik Brustad fast besluten om att lyckas fullt ut i AIK.
- Jag ska visa att det är en ära för mig att spela här, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Inför säsongen 2015 anlände Fredrik Brustad till AIK, efter att ha gjort tio mål och sex assist för Stabaek och blivit utsedd till den näst bäste anfallaren i norska ligan 2014.

Förväntningarna var höga på Brustad, som kom in efter att AIK sålt spelare som Eero Markkanen, Robin Quaison (sommaren 2014), Kennedy Igboananike och Celso Borges (vintern 2014). På AIK:s officiella Instagram-konto basunerades det också ut att Brustad springer snabbare än självaste Usain Bolt på 40 meter.

Det var i Andreas Alms djupledsspel som det var tänkt att norrmannen skulle ta nästa steg och bli en stjärna i allsvenskan. Men riktigt så blev det inte under debutsäsongen.

Totalt blev det 12 starter och 15 inhopp i allsvenskan för Brustad, vilka han gjorde fem mål och fyra assist på. I Europa League blev det fyra starter och ett inhopp och de matcherna gick han poänglös ur. Men mot Ekerö i svenska cupen bjöd han på två mål.

- Förra året var det mycket förväntningar och jag kände att jag inte kom helt till min rätta, varken som anfallare eller som högerytter. Det gick bara inte vägen, säger Brustad när Fotbollskanalen träffar honom på AIK:s träningsanläggning Karlberg.

- Jag skulle få mycket djupledsbollar, men det blev inte så. Det kan vara mitt fel och det kan hända att jag inte fick så många bollar. Det var mycket press på att jag skulle vara någon sorts ersättare och att jag skulle göra mål direkt. Jag har alltid använt lite tid på att komma in i ett lag men för mig var det inte något speciellt bra år. Jag är inte nöjd. Men jag var beredd på att det skulle kunna bli så. Nu ser jag bara fram emot nästa år. Jag ska köra hårt och göra mitt yttersta. Jag har tur som får vara här i AIK och spela för en av de största klubbarna i Skandinavien. Det är jättekul. 

Varför blev det inte guld för er förra året?
- Det är svårt att säga. Det kan handla om småsaker, det kan handla om mer. Det är svårt för mig att säga. Vi startade inte så bra och med en lite bättre start så tror jag att vi hade kunnat gå hela vägen. 

- Det blev inte guld i fjol, men vi känner att vi är nära. Jag hoppas att vi tar sista steget i år. Jag har en känsla av att vi kommer gå ännu hårdare för det nu och att vi är mer på det klara med vad vi är för lag. Jag känner laget bättre, alla de tidigare nyförvärven känner också laget bättre. Så jag tror att det ska gå bättre i år. 

Vad grundar du den där känslan på?
- Det är egentligen bara en instinkt. Det är svårt att säga. 

Brustad menar att AIK efter värvningarna av Jos Hooiveld och Stefan Ishizaki i somras - och Amin Affane, Daniel Sundgren, Denni Avdic, Eero Markkanen och Ahmed Yasin i vinter - är väl rustade inför 2016.

- Vi har en väldigt komplett trupp som består av lite gott och blandat. Det är både unga spelare och äldre spelare. Vi har mycket erfarenhet. Vi har fått in bra förstärkningar.

- Nu får vi spela på ett lite annat sätt när Henok (Goitom) har lämnat. Men hur vi ska spela, det får tiden utvisa lite. Vi har fått in fantastiska anfallare och alla är redo för att stötta varandra och jobba hårt. 

Hur tror du det blir att spela med Denni Avdic och Eero Markkanen, oavsett om du spelar bredvid någon av dem i anfallet eller om du spelar ytter?
- De är långa, kraftfulla och kan vara bra targetspelare. De tar upp mycket plats, kan dra till sig många försvarare och öppna upp rum för oss andra. Oavsett var man spelar kan utrymme öppnas upp ganska fort med hjälp av de två. 

Vad tänker du kring att Andreas Alm fortsätter som tränare?
- Andreas är en duktig tränare och han har bra kontakt med alla spelare. Han har verkligen lust på guld, det vet jag.

Och även om det inte är säkert att AIK:s officiella målsättning kommer att bli att ta hem SM-guldet så råder det ingen tvekan om att det är just titeln som spelarna går efter.

- Vi ska gå för det bästa. Något annat blir bara för dumt. AIK förtjänar det bästa, så är det bara. 

Om vi då tittar på din säsong förra året, hur var det att få de förväntningarna på sig som du fick?
- Där och då gick det bra. Det är inget problem att ha förväntningar på sig. Det får man ju i en stor klubb och det hanterar man. Självklart kanske det fanns några tillfällen under förra året då vi spelade in mig på ställen där jag inte får ut mina styrkor, mer i mellanrummet. Och går det inte bra i några matcher så får man lite sämre självförtroende och så kan det fortsätta. Det handlar egentligen om att spela på ett sätt som gör att man kan använda sina styrkor och jag är ju en djupledsspelare. Det är min styrka och det kommer alltid att vara min styrka. Sen handlar det om att bli bättre på smågrejer teknikmässigt och så vidare. Det tränar jag på varje dag och hoppas att det ska bli bra.

- Tränarteamet säger att vi ska spela i djupled och det handlar om att få instruktioner och göra det enkelt. Det är så jag gjort succé förut. Jag har fått djupledsbollar och massa chanser. Så det är ofta det man säger och sen är det inte alltid att det blir så. Det är enkelt att säga något i teorin men det är inte alltid att det blir så i praktiken. 

Fick du någon känsla för vilken position som passar dig bäst i AIK:s sätt att spela? Är det anfallare eller högerytter?
- Jag gjorde ju det helt okej på högeryttern, jag fick fler bollar där och jag fick spela lite mer på mina styrkor. Men sen vet jag att om saker går optimalt i djupled är anfallare en position där jag kan få bollen på olika sidor av planen och så. Det beror egentligen på hur det går och vad för slags spelare vi har. 

Hur var det att inte alltid få bollen när du ville ha den?
- Självklart var det frustrerande. Det var därför jag kom till AIK, för att få bollen i djupled och göra mål. Några gånger fick jag det, andra gånger fick jag det inte. Men det är det förflutna nu. Det var förra säsongen. Nu ser jag fram emot en ny säsong.

- Jag vet att tränaren (Andreas Alm) vill att jag ska få fler djupledsbollar, men det är inte alltid att det blir så. Det beror på matchbild och så kan det hända att jag inte positionerar mig rätt. Det handlar inte bara om att det är spelare som inte passar mig. Jag måste också göra ett bättre jobb och vara mer skicklig. Det finns två sidor av allt. Men jag är inte en spelare som ska skapa massa saker i spelet, utan jag ska ha djupledsbollar och det är min grej. Jag ska fortsätta jobba på och så får vi hoppas att det blir bättre i år. 

Fem mål och fyra assist i allsvenskan förra året. Vad tänker du kring de siffrorna?
- Jag är självklart inte nöjd med det. Jag hade kunnat ha gjort fler om jag satt mina chanser. Men det är fakta som jag måste godkänna. Det var helt okej. Jag gjorde fem mål och jag fick visa lite vad jag går för. Men jag har mer i mig som jag hoppas att jag få visa AIK-supportrarna.

I perioder under förra året fick Fredrik Brustad utstå skarp kritik från både media och AIK-supportrar. Han blev helt enkelt lite av en hackkyckling.

- Jag försöker koppla bort all sorts media. Jag bryr mig mest om mig själv och mina egna prestationer. Självklart är jag inte nöjd över min säsong och jag är inte nöjd över att AIK inte fick se den bästa Fredrik Brustad. Så det kan jag bara be om ursäkt för, om jag inte har presterat tillräckligt bra. Men AIK-supportrarna ska i alla fall veta att jag ger allt för AIK och är fast bestämd om att fortsätta göra det. Det är allt jag kan säga. Jag respekterar allas åsikter, men det är viktigt att fokusera på sig själv, säger norrmannen. 

Blev du ledsen?
- Alltså, allt påverkar ju. Man påverkas ju om det snackas mycket om en. Men jag försöker isolera mig och det är viktigt att inte tänka för mycket på vad andra tycker. 

Hur är det att koppla bort då, är det så enkelt?
- Det har kanske blivit lättare med åldern. Nu är jag 26 år och jag känner mig inte som en ung kille längre. Självklart har jag blivit mer tjockhudad. Det måste man vara i den här branschen, om saker inte går vägen. Men jag är väldigt självkritisk också. Jag är min största kritiker. Man måste jobba med sig själv, komma vidare och se fram emot nästa match. Man kan inte tänka för mycket på annat.  

Det finns så klart också många supportrar som stöttat dig genom året som varit. Vad säger du om det?
- Jag känner att jag har fått mycket stöd och det är jag enormt tacksam för. AIK är en fantastisk klubb, oavsett om supportrarna ger mig komplimanger eller är kritiska. Det är som förväntat. Man måste leva upp till förväntningarna, för AIK är en stor klubb och vi spelare förtjänar stora förväntningar här. Man kan inte spela dåligt i AIK över en längre period, då är man helt enkelt inte bra nog för klubben. Det handlar om att höja sig och prestera. 

Har du identifierat några speciella saker som du måste förbättra i år?
- Nej, inte på det viset. Den viktigaste för en fotbollsspelare är att ha självförtroende. Har man inte det, oavsett grunden till det, så kommer det visa sig i spelet. Det hände att jag inte hade det några gånger förra året och då blev jag en skugga av mig själv. Man får inte upp energin, man visar inte att man vill ha bollen och man är inte sig själv helt enkelt. 

- Förra året var inte mitt självförtroende på topp. Nu handlar det bara om att fortsätta tro på sig själv och gå ut och vilja spela fotboll. Jag ska ha kul och inte tänka på omgivningen. Det är lätt ta in allt som sker runt omkring, men det handlar om en rektangulär fotbollsplan och det är viktigt att ha kul. Annars tappar man glädjen. 

Hur är ditt självförtroende just nu?
- Det är på väg i alla fall. Det blir bra att få spela några matcher nu på försäsongen. 

Hur trivs du överlag i AIK och Stockholm?
- Jag trivs väldigt bra. Det är helt otroligt att spela inför 40 000 supportrar och höra de fantastiska fansen. Det är på en annan nivå. När man får spela, ta in atmosfären och ser sig lite runt så känner man: ”Oj, jag är väldigt lyckligt lottad”. Så när man sätter sig på bänken känner man verkligen att man skulle vilja vara ute på planen. Det är något speciellt gå ut på Friends (Arena).

Brustad menar att AIK:s supportrar bjuder på något oförglömligt.

- Supportrarna är något speciellt. Man kommer titta tillbaka på den här tiden som något helt unikt, oavsett vad som händer. Ibland är det svårt att tro att man spelar i allsvenskan.

Och lika väl som Brustad trivs i AIK verkar AIK trivas med Brustad. Klubben har inte velat sälja norrmannen i vinter - utan vill satsa vidare på honom.

- Jag är jättenöjd över att de tror på mig. Jag känner att jag har mer att ge till AIK och till den här ligan. Jag har en väldigt extrem kompetens som jag vill ska bli utnyttjad och som jag känner att inte så många andra har. Den vill jag få ut ännu mer.  

Vad känner du att du kan uppnå i allsvenskan?
- Jag kan bidra med fler assist och fler mål. Det ska inte till så mycket för att den typen av spelare som jag är ska gå bra. Det kan ske mycket när jag kommer med i ett anfall. Det kan vara att det blir mål, assist, att jag bidrar med energi, löpningar och att jag öppnar upp rum för andra. Det hoppas jag att vi får se mer av.

En sak är säker, Fredrik Brustad vill vara kvar i AIK och visa upp allt det som han menar att han har inom sig.

- Jag är inte den som ger mig när jag inte är nöjd med en säsong. Jag kommer fortsätta kämpa på och visa att det är en ära för mig att spela i AIK.

Brustad avslutar: 

- Jag kommer fortsätta fram till att antingen AIK inte vill ha mig längre eller fram till att jag gör en väldigt bra säsong. Jag är väldigt glad över att vara här.

Se när Brustad målade mot Häcken förra året i spelaren ovan.

Publicerad 2016-02-02 kl 14:34
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons