POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Bystedt om AB-stämman: "Gemensam styrelse problematisk"

Foto: Bildbyrån

Förra året var AIK:s direktiv att ha samma styrelse i föreningen och aktiebolaget.
Efter onsdagens bolagsstämma har man dock ett upplägg med två olika styrelser.
"Genom att årsmötet i FF i måndags valde en styrelse utan representanter för minoritetsaktieägarna blir en gemensam styrelse problematisk", skriver Bystedt till Fotbollskanalen.

I måndags valde 924 röstberättigade medlemmar in Eric Ljunggren som ny ordförande i AIK FF, före valberedeningens förslag Per Bystedt.

När AIK Fotboll AB under onsdagskvällen höll sin årsstämma valdes dock Bystedt till ordförande av bolagets aktieägare.

Sedan ungefär ett år tillbaka har tanken varit att AIK FF:s och AIK Fotboll AB:s styrelser ska bestå av samma personer, vilket avviker från svensk kod för bolagsstyrning och inte stämmer överens med ett ägardirektiv som AIK FF tagit fram sedan några år tillbaka. Enligt ägardirektivet ska två platser i AIK Fotboll AB:s styrelse vara "oberoende" eller representeras av minoritetsägare. En överenskommelse om att gå ifrån direktivet träffades dock mellan majoritetsägaren (AIK FF) och minoritetsägarna (bland annat Fabege och Bystedt & Son) förra året, vilket alltså gjorde det möjligt med samma styrelse i FF och AB.

AIK FF:s nya styrelse har ingen sådan överenskommelse med minoritetsägarna, än så länge.

Per Bystedt kommenterar via sms styrelseuppläggen i FF och AB för Fotbollskanalen.

"Bra att stämman kom fram till en lösning som både är i linje med majoritetsägaren FF:s ägardirektiv och med koden för svensk bolagsstyrning. Bra också att beslutet var enhälligt", skriver Bystedt.

Varför är upplägget bra just i år när ni hade ett annat upplägg förra året? Vad har ändrats där?
"Upplägget med en gemensam styrelse byggde på en överenskommelse med minoritetsaktieägarna eftersom det normalt sett inte är tillåtet att en enda aktieägare innehar alla styrelseplatser i ett bolag med många aktieägare (s k minoritetsskydd). Jag, som ganska stor aktieägare, fick förra året funktionen att dels ”borga” för att övriga minoritetsaktieägare behandlades korrekt, dels representera ”erfarenhet från börsbolagsstyrelser” (ett krav från NGM). Genom att årsmötet i FF i måndags valde en styrelse utan representanter för minoritetsaktieägarna blir en gemensam styrelse problematisk. Jag antar att det var därför FF röstade för den styrelse som valdes igår."

Simon Strand, som låg bakom förslaget som röstades igenom som ny AIK-styrelse i måndags, skrev på Twitter under onsdagskvällen:

"Ang. kvällens bolagstämma i AFAB. Två dagar emellan FF-årsmöte och AB-stämma samt en dag till elitlicensen ska lämnas in, i kombination med ägardirektiv med tolkningsutrymme, anledning till att kompromiss träffades".

"Att skydda sporten förstås prio 1 för FF-styrelsen. Överenskommelse träffades om att komma till beslut nu och sedan fortsätta samtal/förhandlingar under mindre pressade omständigheter. Snabba processer är bra, men så ibland även tålamod".

Under torsdagen fyllde Strand på:

"Jag återkommer om några dagar med ett längre resonemang om det som hände på AIK Fotboll ABs bolagsstämma i går. Situationen är invecklad — och viktigt att den beskrivs korrekt. Pusslet tar lite tid att lägga."

Fotbollskanalen har sökt Eric Ljunggren upprepade gånger för en kommentar.

Publicerad 2018-03-15 kl 17:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto