Chibsah sänkte HBK

Gefles fina bortaform håller i sig. Halmstad besegrades med 2-0 efter dubbla mål av Yussif Chibsah.

I fjol var Gefle ett av allsvenskans sämsta bortalag. Klubben skrapade endast ihop två segrar på hela säsongen. Ett facit som Gefle uppnått efter enbart fem spelade bortamatcher i år.

Förvandlingen förklaras främst genom två lyckade ingredienser - disciplinerat försvarsspel och snabba kontringar. Två saker som fungerade alldeles lysande på Örjans vall mot topptippade Halmstad.

HBK inledde visserligen piggt den första kvarten, men sedan körde de blåsvarta fast. I stället högg Gefle så fort ett tillfälle gavs och i den 38:e minuten kom ledningsmålet.

Sylvasse anfallaren Amadou Jawo fälldes klumpigt av Emil Salomonsson och domaren Håkan Jonasson blåste straff. Fram stegade Yussif Chibsah som enkelt rullade in 1-0. Men den centrale mittfältaren var inte nöjd med det. På en hörna av Jonatan Berg höll han sig framme och snubblade in även 2-0 till gästerna en kvart in i andra halvlek.

Halmstad försökte förtvivlat att få till en reducering men i stället var Gefle närmare att kontra in ytterligare ett mål. Hemmalaget såg matchen igenom ovanligt tamt ut - kanske att näsbrännan mot Elfsborg, 0-4, i förra omgången fortfarande satt i spelarnas skallar.