Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
31v

Christiansens hårda kritik mot Gent: ”Man tror på det de säger - sedan blir det något annat”

Foto: Scanpix

MALMÖ. Belgiska ligan är svår för allsvenska spelare att lyckas i.
Anders Christiansen blev ännu en i raden.
- När jag pratar med tränaren är det just den spelarprofilen de har letat efter. Då tror man på vad de säger. Sedan blir det något annat efter det, säger dansken till Fotbollskanalen.

Allsvenskans bästa spelare 2017 gjorde bara två starter och två korta inhopp i Gent under våren innan han flyttade tillbaka till Malmö FF, bara ett halvår efter flytten åt andra hållet. Anders Christiansen genomförde flytten för att förbättra VM-chanserna, men det blev istället ännu sämre situation. 

- Jag hade spelat två bra säsonger i Malmö, men inte varit nära landslaget. Det var tvunget att hända något de sista sex månaderna. 

- Jag hade den här valmöjligheten i vintras, det var lite mer ”take it or leave it”.

Det blev Gent, en klubb som sportchefen Daniel Andersson i en intervju med Kvällsposten uttryckte en förvåning över att det blev. Det var en klubb där svenskar som Jacob Rinne, Emir Kujovic, Magnus Eriksson, och Tesfaldet Tekie hade haft stora problem att etablera sig. Christiansen ville dock testa sig i en bättre liga. 

- Tyvärr blev det ödelagt av skador redan från första träningen. 

- Första träningen visste de att jag inte hade gjort någon lagträning på två månader. När man kom till träningslägret så var första dagen springa 50 minuter på stranden 7.45, och sedan två och en halv timmes träning på gräs och i gym 16.30. 

Christiansen fick direkt en mindre skada och bägge knäna svullnade upp. Han blev borta några veckor, tränade tre pass, och slängdes in i startelvan i första ligamatchen. Då blev det en stor bristning. Efter det kom förändringar i det taktiska.

- Innan jag bytte så var i Gent i två-tre dagar och träffade tränaren, presidenten, team managern. Jag frågade om andra allsvenska spelare som inte hade haft succé i Gent. Jag frågade vad som hände där och vad de förväntade sig av mig. Det var just den spelartypen, den playmakern, som de hade saknat i flera säsonger. Det var exakt den typen de hade letat efter. 

- Jag spelade en match från start på min position, med en liten bristning i vaden, och nästa match spelade jag i en nummer tio-position. Det är de matcherna jag har spelat. Jag tycker inte att jag har misslyckats eller inte har nivå för (en bättre liga).

- När jag pratar med tränaren, när jag pratar med presidenten, då är det just den spelarprofilen de har letat efter. Då så tror man på vad man säger. Sedan blir det något annat efter det.

Christiansen pratar om att kvaliteten på träningarna inte var mycket bättre än i MFF och att det blev för mycket duellspel i matcherna. Han själv vill fokusera mer på mycket passningsspel och ha frihet. Han tog en diskussion med Gent efter säsongen för att se vad de ville. Om de återgick till det som de hade pratat om under vintern så hade han kunnat tänka sig att stanna, men så blev det inte. 

- Belgisk fotboll är högre tempo, mycket duellspel, mycket individuell fotboll, inte så mycket kollektivt. Det kan man se i Gent, vi har inte gjort många mål. 

- Det är högre tempo, men också högre tempo än de kan vara med på. Det blir mycket felpassningar. Det är ett annat sätt att spela fotboll på i Belgien än Skandinavien. 

Istället blev det ett enkelt val att flytta tillbaka till MFF, särskilt då han ska bli förälder för första gången i augusti.  

- MFF är alltid inne i bilden. Det var svårt att lämna Malmö, jag hade det fantastiskt här. 

- När jag och min flickvän körde över bron till Malmö så var det en känsla av att vara hemma. Det här var helt naturligt. 

Kontraktet är till 2022, men det är inte helt uteslutet att Christiansen testar sig utanför Skandinaviens fotbollsgränser en tredje gång. 

- Ska jag bli den bästa utgåvan av mig själv så ska man ha något att sikta efter, istället för att vara nöjd med att sitta här i fyra år och inte vilja bli den bäste varje träning och varje match. 

- Då får man hoppas att man får den succén och den drömflytten, men som sagt. Nu är här, nu handlar det om att spela fotboll igen. 

Han börjar att träna med MFF på måndag och blir spelklar i mitten av juli. Därmed missar han de två första allsvenska matcherna och första rundan i Champions League, men han kan spela i träningsmatcherna mot Molde och Midtjylland innan det.

Publicerad 2018-06-09 kl 14:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons