POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Claes Hellgren lämnar Hammarby: "Har varit otroligt kul"

Foto: Bildbyrån

Hammarbys fystränare Claes Hellgren lämnar klubben. Efter drygt tre år på uppdraget känner 61-åringen att det inte längre fungerar att kombinera med sina andra åtaganden.
- Det är ju ett intresse som jag har haft och så känner jag väl att nu har det varit för mycket, säger Hellgren till Fotbollskanalen.

Efter drygt tre år som fystränare i Hammarby lämnar Claes Hellgren sitt uppdrag. Den legendariske handbollsmålvakten har haft samtidigt som sitt jobb i Bajen haft flera andra uppdrag.

- Det är inget dramatiskt med det. Det är mer att jag har ju åkt 450 gånger (till Västerås) nu under tre år och känner väl att... Jag försörjer mig ju inte på att vara fystränare utan jag måste klara mig på andra saker. Det är ju ett intresse som jag har haft och så känner jag väl att nu har det varit för mycket. Jag har ju mina föreläsningar och mina jobb på andra håll, så det går inte ihop. För det blir tre gånger i veckan som jag måste vara där, jag får inte ihop det med ekonomin och familjen. Det är mer det, säger Hellgren till Fotbollskanalen.

- Men jag har haft fantastiska tre och ett halvt år med Hammarby. Det har varit otroligt kul.

Var det ett svårt beslut att ta?
- Ja, det var svårt att ta. För jag har ambitionen att Hammarby skulle försöka bli ett lag som kan komma ut i Europa och då måste man ta lite mer steg än vi har gjort. Och det har inte gått så snabbt som man hade hoppats. Jag tycker att med den uppbackning den här klubben har så måste man vara med och fajtas om att komma ut och utmana och vinna. Och det är väl det som man måste försöka förändra lite. Jag har försökt förändra med min del, men sen är jag liksom bara längst ner, inte det viktigaste i klubben. Men det har varit skitkul.

Under sina år i Hammarby har Claes Hellgren haft en tydlig idé med hur han har velat utveckla klubben.

- Jag har haft en vision om det här med speeden. Det har kanske inte alltid varit synkat med värvningarna. Fyra spelare har jag kvar sedan jag startade tror jag. Så det har varit en jävla omsättning.

Men har du haft någon dialog med Jakob Michelsen nu?
- Ja ja. Man har två jävligt bra gubbar på A-laget nu. Den ena är Jakob och sen är det Billborn (Stefan, ny assisterande). De är asbra, de håller klass för att vinna.

- För min del handlar det om vilken grej man ska göra. Vill man vinna så gäller det att gå lite alternativa vägar. Jag tycker ju om min grej, fysen, och jag vill ju att man ska köra jävligt mycket på det. Jag tror på det. Jag tror att man måste göra det. Att sätta ett spelmönster och en spelidé är inte så svårt men däremot tar det lång tid att bygga upp sig och välja spelare utifrån vad man vill ha för fart. Och det är fart som kommer att gälla. Det finns två vägar. Antingen går man ner i tempo och växlar fart, och där är det ju alltid en avvägning mellan fotboll och fys. Men jag tror att det är viktigt att man tar den vägen i Hammarby också. Eller förresten för vilken idrott som helst. Och det är inte alltid så lätt, för alla tränare vill göra på sitt sätt. Och det är okej.

Känner du att du har haft en ambition som kanske inte har delats fullt ut av klubben?
- Alltså, jag vill att man ska ha något som är unikt. Men gör man samma saker som alla andra och ligger kvar i det så handlar det bara om vilka som värvar bäst spelare. Jag tycker att man ska ha en organisation och en idé som driver det hela. Om man kommer till Barcelona så skiter de i vilken tränare det är, man kör sin grej. Det finns redan där, och det behöver vi bygga upp i Hammarby. Eller för den delen de som vill vinna. För annars är det bara att ha en jäkligt bra sportchef som känner alla och så köper man in spelare. Det är inte riktigt det jag vill, jag tycker om att utveckla spelare.

Hellgren menar att han hade behövt en större roll i Hammarby för att det fortsatt skulle vara aktuellt att hålla igång alla hans uppdrag samtidigt.

- Då måste det vara att vi har ett driv för att göra min grej till viktig. Och det förstår jag att Jakob vill göra på sitt sätt, och det får han göra, säger Hellgren till Fotbollskanalen.

Publicerad 2017-02-01 kl 14:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå